LOADING

Type to search

Ajánlom Élem Főoldal Inspiráció Kipróbáltuk Lakom

„Amikor rendesen körülölel, az az igazi babzsák élmény!”

Share

Egy fárasztó nap után leheveredni kedvenc babzsákunkra megfizethetetlen élmény. Márti és Zoli a Heverde babzsákok megálmodói évek óta azon dolgoznak, hogy a legjobb minőségű és legkényelmesebb babzsákokat készítsék nekünk. És, hogy milyen egy jó babzsák? Erről és még sok minden másról beszélgettünk.

Hogyan született meg az ötlet, hogy babzsákot készítsetek?

Márti: Zoli informatikusként dolgozott különböző munkahelyeken, míg én mindig valamilyen kreatív munkát végeztem. Aztán 2011-ben indítottunk egy webáruházat, ahol kézműves termékeket árultunk, de a burkolt célja az volt, hogy a saját selyemfestményeimet is el tudjam adni. Amikor egyszer egy babzsák is bekerült a termékek közé észrevettük, hogy van rá kereslet. Mivel minden piackutatásunk azt támasztotta alá, hogy nagyon is van értelme ezzel foglalkozni, 2012-ben létrehoztunk csak a babzsákoknak egy külön webáruházat, ez lett a Heverde. Az eredeti kézműves webáruházban pedig ma már csak a kézzel festett selyemsáljaim kaphatók.

Hogyan születtek meg az első termékek?

Márti: Bár nem vagyok varrónő, de valamilyen szinten azért tudok varrni, az első darabokat én készítettem.

Zoli: Azonban sok mindennek kellett utánajárni, például, hogy milyen anyagokból lenne jó elkészíteni. Ekkor találtunk rá az „ikeás” anyagokra is, amelyek nagyon erős és jó minőségű pamut anyagok barátságos mintákkal. Az volt a célunk, hogy egyszerűbb szabásmintájú babzsákokat készítsünk vidám anyagokból.

Melyek a fő szempontok egy új termék kitalálásánál?

Márti: A vásárlói visszajelzések és a kereslet nagyon fontos. Mindegyik babzsákunk levehető huzatú, ebből kifolyólag csak és kizárólag olyan anyagokból dolgozunk, amelyek legrosszabb esetben is 30 fokon moshatók. Egyébként is nagyon fontos, hogy strapabíró anyagok legyenek, amelyre az elevenebb korosztály azzal az igazi gyermeki ugrással rávetheti magát. Az is fontos, hogy kövessük a lakberendezési trendeket, éppen ezért szeretjük az „ikeás” anyagokat, mert úgy vettük észre, hogy a skandináv divat nagyon meghatározó a fiatal korosztály számára. Mivel mostanában nagyon divatosak pasztellszínek, amelyeket a szülők többsége nagyon szeret a babaszobákban, erre az igényre is megpróbálunk reagálni és két éve most már mi is ebbe az irányba haladunk.

Zoli: Azt azért tudni kell, hogy mi egy kicsi manufaktúra vagyunk, ahol minden kézzel történik. Ezért mindig arra törekszünk, hogy olyat termékeket gyártsunk, amely más gyártónak nincs, de mégis modern és megfelel a legutolsó divatnak.

Nagyon sokféle babzsákot készítetek. Melyik az a darab, amelyik a legközelebb áll hozzátok?

Márti: Minden évben megpróbálunk minimum egy fazont behozni, de harminc félét nem tudunk készíteni, ezért inkább folyamatosan variáljuk a kínálatot. A határokat csak az anyagszélesség szab és a szállítási lehetőségek.

Zoli: 180×140-es a legnagyobb méret, amelyet készítünk, ez egy hatalmas párna, amelyen ketten is elférünk, ennél nagyobbat viszont nem tudunk csinálni. Nekem egyébként a „Nagyfőnök” a kedvencem, mert abban még én – a 185 centis, 90 kilós férfi – is kényelmesen elférek. Ez a típus a legújabb leveles anyagainkkal is nagyon jól mutat, amely szintén nagy kedvencünk lett.

…és melyek a vásárlók körében legnépszerűbb darabok?

Márti: Nagyon népszerű a „Csepp” forma, amelyet kétféleképpen is lehet használni. Nálunk például nyáron mindig van a teraszon egy ilyen babzsák, amelyben este munka után egyszerűen fantasztikus érzés lazítani.

Zoli: Nagyon érdekes, hogy eleinte a „Nagyfőnök” nem volt túl sikeres, aztán viszont nagyon megszerették. Készítettünk kötött babzsákokat is, amelyekre például azt hittük, hogy hatalmas ötlet. Márti kézzel kötötte őket, drágán kellett adni, mivel az anyag nem volt olcsó, de sajnos mégsem arattak sikert. Nagyon tetszett az embereknek, de nem vették. A vásárlások elég nagy százalékában egyedi kérések vannak, és előfordul, hogy ezekből aztán bekerül egy-egy termék az árukészletünkbe és továbbra is gyártjuk.

Mi különböztet meg egy jó babzsákot egy rossztól?

Márti: Nagyon fontos, hogy jól legyen megtöltve. Általában kevés tölteléket tesznek bele, amelybe, ha beleül az ember még kényelmes is lehet, de felállni semmilyen módon nem lehet belőle, és akkor már a funkcióját sem tudja betölteni.

Zoli: Szerintem az számít, hogy ne legyen spórolás az anyaggal, duplahuzatú legyen, mert akkor biztos, hogy könnyen lehet tisztítani és sokkal strapabíróbb is. Annál nincs rosszabb, amikor a töltőanyag elönti a szobát. Hála istennek velünk nem történt még ilyen, de borzalmas lehet. Fontos az anyagválasztás és a varrás is. És hát persze nekem egy babzsák akkor a legjobb, ha jó nagy, mert akkor lehet jól elkényelmesedni benne. Amikor rendesen körülölel, az az igazi babzsák élmény!

Mi az előnye egy babzsáknak egy fotellel szemben?

Zoli: A töltőanyag apró gyöngyei úgy tudnak elmozdulni, hogy felveszik a test formáját, emiatt egyenletesen oszlik el a nyomás, melynek következtében hosszú ideig ülhetsz benne, akkor sem zsibbadsz el.

Márti: Nagyon gerinckímélő. Akinek olyan a munkája, hogy egész nap stresszben van, annak nagyon jót tesz, mert egy babzsákba beleülve a befeszült gerinckörüli izmok teljesen ellazulnak.

Zoli: Imádom nézni az emberek arcát a vásárokon, amikor kipróbálják és beleülnek: az az igazi „ah” érzés.  Rögtön mindenki leereszt, aki beleül. A gyereknél meg azt látjuk, hogy állandóan viszik magukkal a lakásban.

Márti: Igen, ez egy plusz játékot jelent számukra, amelyen kedvükre ugrálhatnak, nyúzhatják, nem tudnak kárt tenni benne és saját magukban sem. Egy gyerekes szülőnek ez nagyon fontos. És semmi olyan nincs benne, ami allergizálhat, még a por is kimosható belőle.

Milyen karbantartást igényelnek a babzsákok?

Zoli: A töltőanyagnak természetes velejárója, hogy időnként újra kell tölteni. Erre nincs más megoldás, de hogy milyen sűrűn, az attól függ, hogy mennyire használják: ha például egy nehezebb ember üldögél benne mindennap vagy három gyerek ugrál rajta, akkor van, akinél egy éven belül újra kell tölteni. De egy tíz éves babzsáknál már érdemes kidobni az egész belső tartalmat és újból megtölteni.

Ti is vállaljátok a megtöltést?

Mi webshop vagyunk, ezért csak forgalmazzuk a töltőanyagot, amit aztán otthon bele kell tölteni.

Hogyan lehet a legkönnyebben megtölteni őket?

Egy jó babzsáknak praktikusan van egy belső huzata. Házi használatra egy nagy mosószeres flakont ajánlanánk, amely ez esetben tölcsérként használható és amellyel két ember már könnyedén meg tudja tölteni a babzsákot. Mi már persze nem így töltjük őket, de régen volt, hogy mi is így csináltuk.

Férj és feleségként együtt dolgoztok. Hogyan hangoljátok össze a teendőket?

Márti: Nagyon szerencsések vagyunk, mert mind a ketten azt az oldalunkat tudjuk használni, amelyben jók vagyunk: Zoli a műszaki és informatikai tudását, mert én abban nulla vagyok…

Zoli: …ez nem igaz!

Márti: Igen, végül is sok minden ragadt rám az évek alatt… 16 éves korunk óta vagyunk együtt, azóta már nagyon sok időnk volt összecsiszolódni. De visszatérve Zoli megcsinálja az összes informatikai dolgot, fenntartja a webshopot, az árufeltöltést, a piackutatást és a marketinget. Én mindig kreatív munkát végeztem, most is én találom meg az új anyagokat, megálmodom az új babzsákokat, a formákat, és írom a blogbejegyzéseket.

Érzitek valamilyen hátrányát annak, hogy nem Budapesten vagytok?

Zoli: Webáruház szempontból nem számít. Abból a szempontból is tökéletes nekünk Debrecen, hogy minden van itt: a töltőanyagot a város túlsó végében gyártják és csak át kell mennünk érte, nem kell semmit messziről szállítani, sok textil nagykereskedés is van a környéken. Egyetlen dolog, ami rosszul esik, hogy Ikea csak Budapesten van, de az ország más pontján sehol nincs. Próbáljuk lazábbra venni, de még mindig függünk az „ikeás” anyagoktól.

Márti: Indulásnál az volt az egyik célunk, hogy olyan dologba kezdjünk, amelyet kortalanul, hosszú ideig tudunk csinálni és amelynél gyakorlatilag mindegy, hogy a világ melyik pontján vagyunk. Ezt egy tanyáról is lehetne csinálni, ahol van internet és kijön a posta. Fontos szempont volt, hogy ne kelljen irodát fenntartani, hanem a saját otthonunkból tudjunk dolgozni, és mivel személyesen nem találkozunk a vevőkkel, így teljesen jól működik minden. Ha viszont néha Budapestről hívnak bennünket, mindig meglepődnek, hogy nem ott vagyunk. Egyébként én abban látom kicsit a hátrányát, hogy nehezebb személyes kapcsolatot építeni. Budapesten sokkal több lehetőség van vásárokon jelen lenni, ahol kipróbálhatják, megfoghatják az emberek babzsákokat.

Zoli: Tavaly ott voltunk az Otthon Design vásáron, amely nagyon jó volt és nagyon sok ismeretséget kötöttünk. Tényleg jó lenne több ilyen helyre eljutni, amely valóban sokat hat az üzletre. Elsősorban lakosságnak szállítunk, de persze cégeket és közületeknek is kiszolgálunk, amelyek közül a lakosság könnyedén megtalál minket, de a cégekkel jobb lenne többször találkozni és mindennek Pesten van a központja.

Hol lehet találkozni a termékeitekkel?

A webshopban és az Instagramon mindenképpen, de nemrég indult el Debrecenben egy „CSAK Design” alkotói csoport, akik két havonta tartanak vásárt és ahol mindig ott vagyunk. Sokan már konkrétan miattunk jönnek ki, mert látják, hogy ott vagyunk, és végre meg tudják nézni személyesen is a termékeinket.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *