LOADING

Type to search

Családozom Élem Inspiráció Lakom

25 szokás, amelyet eltanulhatunk a svédektől, hogy boldogabbak legyünk…

Share

A svéd LAGOM valami egészen hasonló dolog, mint a dán hygge, csak egy kicsit praktikusabb. A lagom szerint ugyanis a boldogság eléréséhez az otthonunkban és az elménkben kell rendet tenni, amely nem is olyan nehéz, mint elsőre gondolnád.

A LAGOM szó mértékletességet és a jólét érzését jelenti, amikor úgy érzed, hogy mindened megvan és elégedett vagy vele. A LAGOM az egyensúlyt jelenti a munka és a magánélet között, a természettel való együttélést, az ésszerű minimalizmust, és mindazt, amelyet a lakonikus svéd életstílus kifejez. A LAGOM túlmutat azon, hogy éjjel-nappal dolgozz, hogy aztán olyan dolgokat halmozz fel, amelyekre egyáltalán nincs szükséged és soha nem is fogsz élvezni.

A LAGOM segít, hogy az élet különböző aspektusait szinkronba hozd egymással, hogy végre szabadon lélegezhess és képes legyél megélni a boldogságot.

Lagom az otthonunkban

A lakásodban található bútorokat ne közvetlenül egymás mellé helyezd el, hanem szellősen, hagyj némi helyet közöttük. Amikor így rájuk nézel, máris észreveszed majd, hogy milyen szépek is az egyes bútordarabjaid.

Festmények és poszterek helyett inkább nyaralásról készült fotókat helyezz a falra, amelyek visszaidézik a gondtalan pillanatokat.

Engedj be a lakásodba minél több természtes fényt, használj jó fényáteresztő képességű világos függönyöket. Amikor sötétedik, gyújts minél több gyertyát, hogy felmelegítsd a lelket.

A svédek mesterei a lakáson belüli saját zónák kialakításának, ahová mindenki vissza tud vonulni egy kicsit. Gondold át, hogy mire van szükséged és a lakás valamelyik kis szegletében alakíts ki magadnak egy saját kis kuckót.

Lagom és a rendrakás

Annak érdekében, hogy csökkents az otthonodban található felhalmozott tárgyak mennyiségét, hetente rakj el egy tárgyat minden helyiségből.

Amikor egy új tárgyat vásárolsz, szabadulj meg kettő régitől.

Amikor rendet raksz a szekrényekben, válassz ki 5 ruhadarabot, amelytől képes vagy megválni. A többit pedig fontossági sorrendben tedd vissza a helyére. A végére maradt 5 darabra sincs szükséged.

Próbáld megelőzni a kupleráj kialakulását úgy, hogy a kritikus helyeken elhelyezel egy kosarat és mindig abba rakod a dolgokat. Amikor megtelik, selejtezd ki.

Kövesd az “egyérintős” szabályt! Amint a kezdbe kerül egy papír, tedd a helyére vagy ha nem kell, kukába vele.

Lagom a konyhában

Annak érdekében, hogy egy kis időt spórolj a főzésnél, egy hétre előre írd össze a menüt. Válassz viszonylag egyszerűbb ételeket vagy főzz két napra.

Használd a fagyasztót!

Helyi és szezonális alapanyagokat vásárolj; olcsóbb és egészségesebb.

Lagom és a munka

Kelj fel fél órával korábban, hogy elkerüld a reggeli kapkodást és úgy érezd, hogy ura vagy az idődnek.

Reggelente lassan kortyolgasd kedvenc csészédből a kávét vagy a teát, hogy ráhangolódj egy igazán produktív napra.

Ha a munkahelyed megengedi, érkezz egy kicsit korábban, mint szoktál és még hatékonyabb leszel.

Lagom és a kikapcsolódás

Feküldj le időben!

Vacsora után nagyon jól esik egy “kvellspromenade”, vagyis egy kis esti séta: segít lenyugtatni a lelket és kitűnő kikapcsolódás lefekvés előtt. Nem kell messzire menni, csak a környező utcákba.

A hétvégén legyen egy nap, amikorra nem tervezel semmit, legyen az a lustálkodás és a semittevés napja.

Kezdj el alkotni valamit. Nem kell semmi nagy dologra gondolni, kezdetnek egy kis színezés is megteszi.

Lagom és a természet

A legjobb kikapcsolódás, a kirándulás.

Ahhoz, hogy otthon is érezd a természet feltöltő erejét, használj minél több természetes anyagot, mint a fa, a gyapjú, vagy a fém.

Vegyél szobanövényeket és díszítsd otthonodat friss virággal, gyógynövényekkel vagy akár faágakkal.

Lagom és az élethez való hozzáállás

Ne azt a kérdést tedd fel magadnak, hogy “Boldog vagyok-e?”, hanem inkább azt, hogy “Elégedett vagyok-e az életemmel?”

Tanulj meg odafigyelni magadra, szánj időt arra is, hogy kikapcsolódj vagy hogy egy kicsit egyedül legyél.

Fogadd el a tényt, hogy mindig vannak egyensúlytalanságok az életben. Néha ezeken dolgozni kell, néha kevesebb időnk van…Ne akarj mindig mindent kontrollálni, engedd meg magadnak a pihenést is.

Hagyj időt magadnak arra, hogy azt csinálhasd, amit szeretsz: legyen az sütés, lakásdekorálás, olvasás, találkozás a barátaiddal… bármi, amit örömet okoz és kreatív energiával tölt fel.

Lehet, hogy úgy érzed ezek rém egyszerű tanácsok voltak és semmi különös nem volt bennük. De a svéd filozófiának éppen ez a titka. Mert sokszor pont az egyszerű dolgokról feledkezünk meg, miközben mind ott vannak bennünk.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *