LOADING

Type to search

Mozizom Uncategorized

A tudósok bebizonyították, hogy jót tesz a lelkünknek, ha egy sorozatot újra és újra megnézünk

Share

Mihez kezdjünk magunkkal egy esős délután? Főzünk egy forró teát, és a kanapéra vetjük magunkat, hogy megnézzük a Szívek szállodáját. Százötvenhetedjére. Szerencsére a tudósok bebizonyították, hogy jó tesz, ha egy sorozatot újra és újra megnézünk. Hogy miért? Kattints és kiderül!

Annyi új sorozat lát napvilágot, hogy nincs annyi óránk, ahányat az újak megnézésével töltenénk. Meg persze ott vannak azok a sorozatok, amiket a barátaink, a kollégáink, vagy a családtagjainkat ajánlanak. Te pedig újra és újra a Downton Abbey-t, és a Jóbarátokat veszed elő? Nyugi nem vagy ezzel egyedül!

foto: giphy.com

De miért van ez? 

Valójában van egy pszichológiai ok, amiért szeretünk visszatérni a régi kedvenc műsorunkba és filmjeinkbe újra és újra és újra. A Chicagói Egyetem 2012-es tanulmánya (Journal of Consumer Research) szerint az „újrafelhasználás”, azaz egy kedvenc könyvünk újraolvasása vagy egy hely újra és újra meglátogatása örömet okoz számunkra.

A tudományos tényeken: “Ellentétben az evolúciós pszichológiát kiváltó túlélési motívumokkal, azt látjuk, hogy a fogyasztók, akik úgy döntöttek, hogy a hedonikus élményeket ismételten megismételik, így még egyszer kifejezik és megerősítik az egyéni élményüket és különleges jelentést adnak neki ezáltal” – jelentette ki a tanulmány szerzője, Cristel Antonia Russell és Sidney J. Levy.

Ily módon a hedonikus véletlen újrafelhasználás összhangban van az” ismétlés “etimológiájával. Akár regresszív, progresszív, rekonstrukciós, relációs, vagy reflektív, az újrafelhasználás egy petíció, egy módja annak, hogy valami mást kérjen a múltból, a módja annak, hogy inkább visszatérjen a régi jól beválthoz.

Röviden: egy-egy figyelemre méltó televíziós műsor vagy film számtalan alkalmat kínál arra, hogy újra és újra boldoggá tegyen, megvigasztaljon, felvidítson.

Néha, amikor már jobban megismerjük, hogy kik vagyunk, illetve jobban érezzük magunkat legbelül, kénytelenek vagyunk visszatérni az általunk kialakított műsorokhoz és valami újba belekezdeni. Sok esetben a jól ismert karakterek és helyszínek visszatérése meleg kötődésérzetet hozhat létre, akárcsak az, amikor visszalátogatunk gyerekkori helyszíneinkre. Érdekes módon, ahogy növünk és fejlődünk, ugyanazt a műsort, amit fiatalabb éveinkben láttunk új perspektívával értelmezhetjük őket. 

foto: giphy.com

Talán a múlt olyan, mint egy horgony, amely visszatart minket. Talán el kell engedned hogy megtudd, hogy ki is vagy igazából. (Ez akár lehetne Carrie Bradshaw idézet is a Szex és New York sorozatból, amit ideje lenne újranézni….)

forrás

Ezt láttad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *