LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

Ez történik a testünkkel 40 felett! (Elkezdünk öregedni, sajnos…)

Share

Az öregségtől való félelem az emberek egyik leggyakoribb félelme. A pszichológusok szerint viszont ez egy teljesen normális érzés. Ám valahogy MÉGIS túl kell lépni a félelmünkön és megérteni, hogy minden kornak megvan a hátránya és az előnye.

Összeszedtük, hogy melyek a negatív és a pozitív változások, amelyek negyven felett mindanyiunkat utolérnek. Az alábbi változások különböző mértékben érintethetnek bennünket attól függően, hogy milyen az életmódunk és mennyit teszünk az egészségünkért.

10. A hajunk ritkulni kezd.

Szerencsére ez főleg a férfiakat érinti, akiknek még jól is áll a gyérülő halánték, míg nálunk, nőknél kicsit kegyesebb a természet és hajunk némileg lassabban ritkul. Elég kellemetlen eme korral járó változás, de egy előnye azért van: a testünket borító szőrzet is egyre kopik. Ha kevesebbszer vesszük elő a hajszárítót és heti rendszerességgel használunk hajtípusunknak megfelelő hajpakolást, valamelyest lassíthatjuk a folyamatot.

9. Könnyebb *jó* szülőnek lenni.

Negyven felett már bátran elmondhatjuk magunkról, hogy nem kevés élettapasztalattal rendelkezünk és könnyebben megküzdünk a nehézségekkel, kihívásokkal. Ráadásul mire a negyedik ikszhez érünk, nagyjából már biztos egzisztenciával bírunk. Vagyis egy “idősebb” szülő nagyobb valószínűséggel tudja megadni gyermekének mindazt, amire szüksége van. Bár az kétségtelen, hogy gyermekügyben némi hátránnyal is jár e kor, hiszen nem elég, hogy nehezebben esünk teherbe, de több komplikációval járhat a terhesség és a gyermekszülés. És valljuk be, nehezebben is regenerálódunk…

8. Felütheti a fejét a laktóz intolerancia.

Vannak, akik már gyermekkorban sem tudják megemészteni a tejtermékeket, míg másoknál korral jár. Ami tény, hogy szervezetünk negyven éves kor felett sajnálatos módon kevesebb laktáz enzimet képes előállítani, de a jó hír az, hogy egyre több helyen elérhetők a laktózmentes termékek.

7. Kevésbé lesz érzékeny a fogunk.

Ha fiatalabb korunkban érzékenyek voltak a fogaink, jó hír, hogy ez a probléma nagy valószínűségel megszűnhet mire a negyvenhez érünk. A fogunkban található dentin mennyisége ugyanis az évek előrehaladtával egyre nő, amely így csökkenti a fogak érzékenységét.

6. Töpörödünk.

Harminc éves korunk után elkezdünk összemenni és negyven felett ez már akár látványos is lehet. Az Arkansas Egyetem Orvosi Tudományok Tanszéke kimutatta, hogy a férfiak akár 2, 5 míg a nők 2 centimétert is összemehetnek harminc és hetvenéves koruk között. Aki el szeretné kerülni az összetöpörödést, annak kálciumban és D-vitaminban gazdag étrendet javasolnak a tudósok.

5. Lassul az anyagcserénk.

Ha negyven felett ugyanúgy táplálkozunk, mint húszévesen, akkor idővel jó néhány kilót szedhetünk magunkra. A helyzet ugyanis az, hogy negyven éves kor felett lassulnak az anyagcserefolyamatok, ráadásul még az izmok is könnyebben eltűnnek. Ami különösen fájó, hogy egy nő negyven és ötvenöt éves kora között átlagosan hat! kilogrammot hízik. Ennek elkerülése érdekében jobb, ha minél előbb mentjük a menthetőt, és elkezdünk legalább heti 2-3 alkalommal sportolni. Ja igen! Azt még nem mondtuk, hogy ebben a korban még keményebben kell dolgozni… már amennyiben formában szeretnénk tartani magunkat.

4. Vonzóbbak és magabiztosabbak leszünk.

Pszichológusok egybehangzó véleménye szerint a nők sokkal magabiztosabbak negyven felett, mint húsz vagy harmincévesen. Ennek az lehet az oka, hogy mire ideérünk, már sokkal jobban szeretjük magunkat és sikerült megszabadulnunk a mérgező emberektől is, akikre korábban még annyi energiát pazaroltunk. Ebben a korban az emberek újra értékelik önmagukat, és azt is, hogy mi az, ami számít és mi az, ami nem. Amikor pedig mindez megtörténik, sokkal boldogabbak és magabiztosabbak leszünk.

3. Romolhat a hallásunk és a látásunk.

Negyenéves korunk körül már tapasztaljuk, hogy egyre rosszabbul látunk közelre. Nem beszélve a szemszárazságról és arról, hogy mintha több fény kellene az olvasáshoz. Hasonló a helyzet a hallással, amely a dobhártya és a belső fül szerkezetei változásainak “köszönhető”.

2. Erősebb lesz az immunrendszerünk.

Üdvözítő, hogy mire elérjük a negyvenet, szervezetünk már számos vírussal és bacival találkozott, melynek eredményeképpen olyan erős, hogy alig néhány kórokozó van csak, amely kifoghat rajtunk. Annak érdekében, hogy továbbra is védjük immunrendszerünket és amennyire csak lehet konzerváljuk magunkat, nem árt minél többet aludni és a szabad levegőn tartózkodni.

1. Megváltozik az ízérzékelésünk.

Amikor megszületünk nagyjából 9000 ízreceptorral bírunk. Ahogy telik-múlik az idő, a receptorok száma csökken, így folyamatosan változik az ízérzékelésünk. Először a sós és édes ízeket érezzük kevésbé, majd a keserű és savanyú ízek következnek. Sajnos ezeket a folyamatokat nem tudjuk megállítani, de ez még nem jelenti azt, hogy nem fogunk tudni különbséget tenni íz és íz között, csak kevésbé lesz éles a különbség.

Mindezeket olvasva kár lenne kétségbeesni, mert ha elfogadjuk a megváltozhatatlant és megpróbálunk minél jobban odafigyelni egészségünkre, akkor bátran kijelenthetjük, hogy NEGYVENESNEK LENNI NAGYON IS JÓ!

Olvasd el ezt is:

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *