LOADING

Type to search

Ez+az

Élettörténetek: Munkanélküliből a világ egyik legsikeresebb nője lett, a Harry Potter regények írónője J.K.Rowling

Share

Még arra sem futotta a történetünk főszereplőjének, hogy a kávéját kifizesse, miközben azért ült be egy angliai kávézóba kisbabájával, hogy ott nyugalomban dolgozhasson a történetén. Azon a történeten, amiben sokáig csak ő hitt egyes egyedül.

Sok akadályon kellett átküzdeni magát Joanne Kathleen Rowlingnak, aki 1965 július 31-én Angliában látta meg a napvilágot. A kislány és szülei 4 évesen elköltöztek Bristolba, itt egy Potter nevű család szomszédai voltak. A családnak két gyermeke volt, akiket Joanne sosem felejtett el. A kislány imádta a fantasy történeket, nagy kedvence volt C.S. Lewis Narnia krónikái története, de az általános iskolában gyakran mesélt a szünetekben az osztálytársainak folytatásos történeteket, amiket ő maga talált ki. A tehetsége már korán megmutatkozott, de a mesélés után inkább a tanulmányai koncentrált, hiszen a szülői nyomás nagy volt.

JKR a tanulmányait 1983-ban kezdte meg az Exeter Egyetemen, ahol franciát, és klasszikus-filológiát tanult. A szülei nagyon támogatták abban, hogy minél több nyelvet tanuljon és helyezkedjen el, mint kétnyelvű titkárnő. Rowling haladt is ezen az úton, így az egyetem után Londonba ment, és az Amnesty Internationelnél kezdett dolgozni, de közben a meséket és a történetek világát nem tudta elengedni. Egyes pletykák szerint néha még a munkaideje után is bent maradt az irodában, hogy a számítógépébe gépelhesse azt, ami napközben éppen eszébe jutott.

Egy négy órás vonatút, ahol megszületett a csoda

Sokat utazott 1990-ben Manchesterből Londoba tartó vonaton, és egyik nap itt álmodta meg a kis túlélő, Harry Potter történetét és a Roxfort varázsvilágát. Rowling vonata a King’s Crossra futott be, így egyértelmű volt, hogy ennek a helynek a történeteiben is sok jelentőséget tulajdonított. A történeten a munkahelyi ebédszünetében, és különböző pubokban, és kávézházakban dolgozott. 1991-ben kilépett munkahelyéről, és egy rövid ideig Portugáliában élt, ahol angolt tanított. Délutánonként tovább dolgozott a Harry Potter történeteken. 1992-ben férjhez ment Jorge Aranteshez, aki a hadseregben szolgált, és 1993-ben született meg közös kislányuk Jessica Rowling Arantes. Sajnos a házasság nagyon gyorsan zátonyra futott, és Joanne és kislánya egy bőrönddel és a Harry Potter történetek jegyzeteivel utazott vissza Londonba.

Egyedülálló anyuka munkát és kiadót keres

Az egyedülálló kisgyermekes édesanyaként Edinburgh-ba költözött, ahol a húga is lakott. Tanári állásokra pályázott, de előbb szerette volna befejezni a történetet, amin már 4 éve dolgozott. Munka hiányában azonban nem sok jóra számíthatott… Sokszor annyi jövedelme sem volt, hogy fenntarts magát és kislányát. Amikor befejezte a Harry Potter és A bölcsek köve című könyvét a Skót Művészeti Tanács hozzájárult egy kis támogatással a karrierjéhez.

Sajnos azonban hiába volt készen a könyv első része, a kiadók nem haraptak rá. Nagyon sok kiadót felkeresett, a legtöbbjük arra hivatakozott, hogy a könyv nem illik az ifjúsági irodalom kategóriába, ráadásul túlzottan bonyolult az egész varázsvilág, amit Rowling ennyire alaposan kidolgozott. Végül Londonban egy ügynököt talált, aki 1996 augusztusában végre eladta a Harry Potter és a bölcsek köve (angolul Harry Potter and the Philospher’s Stone) kéziratát a Bloomsbury Children’s Books kiadónak. A potom összegű jogdíj (4000 dollár) nem segítette ki az írónőt, így franciatanárként dolgozott tovább.

fotó: Wikipedia

Az áttörés éve

A könyv 1997-ben jelent meg Angliában, de Rowling úgy gondolta, hogy senkit sem fog érdeklni, és nem fogják felfedezni. Szerencsére ebben tévedett. A könyv elnyerte legfontosabb díjakat: Rowling könyve a British Book Awards legjobb gyerekkönyve lett, és a Smarties Book Prize aranyérmét is elnyerte a 9-11 éveseknek írt művek között.

A bolognai könyvvásáron a Scholastic Books szerkesztő-igazgatója megvásárolta az amerikai kiadási jogokat 105 000 dollárért. Ez már elég bevétel volt, hogy Rowling feladja a tanári állását, hogy a következő kötetekre koncentráljon. Innen pedig nem volt megállás! Az USA-ban 1998-ban jelent meg a történet Harry Potter and the Sorcerer’s Stone címen. A várva várt siker nem maradt el.

A Harry Potter történetek filmes jogait a Warner Bros Stúdió vette meg, és az első filmet 2001-ben mutatták be, hatalmas sikerrel. J.K.Rowling felügyelte a filmes válogatót, és aktívan részt vett abban, hogy hogyan kerüljenek a vászonra a kis varázslótanonc kalandjai.

A Harry Potter sorozat 7 kötetesre nőtt, és minden egyes premiert milliók vártak a világon. Sok helyen éjféli premieren lehetett megvásárolni a könyveket, sokan beöltöztek boszorkányoknak, varázslóknak és együtt izgulatak azon, hogy hogyan száll szembe Harry Voldemorttal.

A könyv és a film utóélete

J.K.Rowling az utolsó kötettel (Harry Potter és a Halál ereklyéi) nem engedte el a varázsvilágot. A sorozat mellett napvilágot látott 4 kiegészítő kötet is (A kviddics évszázadai, Legendás állatok és megfigyelésük, Bogar bárd meséi, Harry Potter és az elátkozott gyermek). Ráadásul a Harry Potter-sorozathoz kapcsolódóan rengeteg terméket készítettek, így összesen 15 milliárd fontnyi értéke van a Harry Potter márkanévnek, ami igencsak jövedelmező az írónő számára.

A filmekhez kapcsolódóan több stúdiót létrehozott a Warner Bros többet között Londonban, Tokióban és Floridában, ahol a rajongók meglátogathatják a filmekhez (könyvekhez) kapcsolódó díszletet, vagy sétálhatnak az Abszol úton és benézhetnek az üzletekbe, mintha ők is a varázsvilágban élnének. Rowling 2012-ben elindította a Pottermore nevű oldalát, ahol mindenféle érdekességeket olvashatunk a varázsvilág szereplőiről. Az oldalra rendszeresen ír maga J.K.R is.

Rowling az álnév mögött

Bár a Harry Potter történeteknek vége, és Rowling visszavonulva él (ritkán ad interjút, és jelenik meg a közönség előtt) de azért aktívan dolgozik. Az elmúlt években Robert Galbraith néven krimi sorozatot írt. Az írói álnévre azért volt szüksége, hogy az emberek ne jöjjenek rá, hogy ő áll a regények mögött, mert nem szerette volna, ha megbélyegzik. A könyv jól teljesített az Amazon sikerlistáján, de aztán kiszivárgott, hogy az írónő áll a férfi álnév mögött.

A Cormoran Strike nyomozó főszereplésével folytatódó történet már a 4. résznél tart, és már sorozatot is készítettek belőle. Rowlingnak van még egy éles társadalom kritikát megfogalmazó írása, az Átmeneti üresedés, amiből szintén sorozatot forgatott a BBC.

J.K.Rowling gyerekek millióival szeretette meg az olvasást és soha nem adta fel. A varázslóvilág megalkotása után új vizekre evezett, és abban is helyt állt. Bár a Harry Potter történeteknek nem szeretne folytatást, a rajongóival aktívan tartja a kapcsolatot, és részt vesz a Potter univerzumhoz tartozó Legendás állatok és megfigyeléseik filmek készítésében és kidolgozásában.

Az írónő élete jó példa arra, hogy soha se adjuk fel, nem számít, hogy hányszor utasítanak el, és hány ajtó zárul be előttünk, ha hiszünk a történetünkben, akkor bízzunk önmagunkban és a varázslatban!

Ezt olvastad már?
Tags:
Babicz Anett

A Social Media világában élek, amiből az olvasásba menekülök. Mindig hordok magamnál könyvet, még akkor is, ha csak a boltba ugrom le. Vidéken nőttem fel, amit imádok, de Budára járok haza. Legszívesebben állandóan utaznék, és célom, hogy a világ összes (cuki) állatát megsimogassam.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *