LOADING

Type to search

Ez+az Rácsodálkozom

10 dolog, amit az *érzelmileg* intelligens emberek csinálnak

Share

Az érzelmek félelme az élet félelme – szól az idézet, viszont az érzelmi intelligencia fontosságát a társadalmunkban sokan alulértékelték. De hogyan fejleszthetjük ezt?

A szellemi és érzelmi empátiánk fejlődéséhez fontos, hogy ismerjük a félelmeinket, feloldjuk azokat, és a belső békére törekedjünk. A szellemi empátia az, hogy felismerjük és megértjük azokat az elénk kerülő helyzeteket, amikre aztán reagálni is tudunk. De hogyan tudsz ebben fejlődni? Íme egy kis tudnivaló arról, hogy az érzelmileg intelligens emberek, hogy csinálják:

1. Az érzelmileg intelligens emberek nem ítélik el az érzelmeiket, megértik, hogy ez része az emberi életnek

Ők nem minősítik az érzelmeiket helyesnek vagy rossznak. Elfogadják és megengedik maguknak, hogy érezzék a teljes spektrumot azzal, hogy megértik az érzelmeiket, hiszen ez az, ami emberré teszi őket.

2. Nem nyomják el az érzéseiket

Az érzelmeink elnyomása rontja az energiaellátást, ami szükséges ahhoz, hogy ellensúlyozzuk a testi-lelki állapotunkat. Ők megőrzik és megvédik erőforrásaikat, nem pedig kimerítik. Hiszen ha megtagadjuk az érzelmeinket, akkor abban elfáradunk, ráadásul egy maszkot tartunk a társadalom elé, és nem leszünk hitelesek. Nem kell tökéletesen boldognak látszani, de érzelemmentesnek sem.

3. Kapcsolatban vannak a testükkel

Ők tisztelik az elme-test kapcsolatot. A testünkben érzések vannak, az elménk gondolatai és érzelmeink egymáshoz kapcsolódnak. Az érzelmileg intelligens emberek megtartják egészségüket, tudják, hogy a testmozgás, a kreatív hobbi, az értelmes kapcsolatok, a tudatosság és a természetben eltöltött idő fontos a testnek és a szellemnek is.

4. Nem sértődnek meg a beszólásokon

Megértik, hogy egy személy rossz viselkedése gyakran a saját belső problémáit tükrözi. Ők nyugodtak és békések maradnak ahelyett, hogy reagálnának a beszólásokra és a szemétkedésre.

5. Nem menekülnek

A legtöbb ember az önpusztító magatartás útján próbál elmenekülni az érzéseitől. Az érzelmileg intelligens emberek időt adnak maguknak, és nem félnek a magánytól.

6. Elfogadhatatlan életkörülményeket is elfogadnak

Az érzelmileg intelligens emberek megértik, hogy nem mindig tudják irányítani a többi embert, vagy a külső környezetüket. Megértik azonban, hogy hatalmuk van ahhoz, hogy irányítsák saját reakciójukat. 

7. Felismerik a káros viselkedést önmagukban

A saját viselkedésükben felismerik a káros mintákat, és felelősséget vállalnak annak orvoslására. Ha egy múltbéli tapasztalat emlékezteti őket arra, hogy mikor cselekedtek félelmetesen, dühösen, esetleg negatívan, akkor tudják, hogy legközelebb egy ilyen helyzetnél nem így kell reagálni. Az érzelmileg intelligens emberek megértik az emberi természet szubjektivitását.

8. A pillanatban élnek

Nem engedik, hogy a múltbeli hibák vagy veszteségek meghatározzák jövőjüket. Elraktározzák a leckéket és a személyes növekedés érdekében dolgoznak ezeken. A jelen pillanatban élnek, és az önismeretet állandó szokásként gyakorolják.

9. Kihívják magukat

Az érzelmileg intelligens emberek tudják, hogy a mélység és az érettség, és a komfortzónák kitágításával, a határaik kinyújtásával képes csak fejlődni. Mindig törekednek valami kihívásra, amivel ösztönözhetik magukat.

10. Hálásak 

Ők megértik az empátia és a kedvesség fontosságát a konfliktusok megoldásában. Számítanak az áldásokra és pozitívak tudnak maradni. Őket az önbecsülés ösztönzi. A pénz, a siker, és a hírnév jön és megy, de a belső értékek azok amik a legmaradandóbban az életben.

Nálatok hány pont stimmel? Mennyire vagy érzelmileg intelligens?

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

1 Comment

  1. Mariusz7766 2021-06-19

    Az ilyen ember sem tökéletes. Nem adja mindig mindenre a megfelelő, tökéletes reakciót, ezzel minősítik az egyébként magas EQ val bíró embereket alacsony eq-junak.
    A másik hogy hiába ez az alap hozzáállása az embernek, hiába ilyen a természete és hiába gondolkodik így tudatosan (ezek részben tanulhatok), ennek ellenére alakulhat úgy az élet, hogy nincs visszajelzés, tartósan elhagy a mázli, alacsony EQ juak rendesen megtépázzak az embert, és nem olyan reakciókat kap ami kellene. Ekkor a magas EQ is megbicsaklik, sérelmet szenved, károsodik.

    Válasz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *