LOADING

Type to search

Utazom

10 ok, amiért válaszd Horvátországot idén nyaraláskor! (Ha kéne rá ok…)

Share

Megannyi okot tudunk sorolni, amiért megéri a horvát tengerpartra ellátogatni és most ezt meg is tesszük. Reméljük, hogy idén te is eljutsz valamelyik horvát városba, vagy tengerpartra, mert kihagyhatatlan élményben lesz részed!

1. Csodálatosan kék víz

Horvátország híres arról, hogy a tengerparti öblein, partszakaszain a tenger annyi átlátszó, hogy megszámolhatod a körülötted úszkáló halakat. A kék víz itt kavicsos és sziklás partszakasszal párosul, de találhatsz apró kavicsos részeket is. Itt nincs fehér homok és pálmafák, de hidd el a víz itt is ugyanolyan kék, mint a Bahamákon!

2. Közel van

Szerencsénk van, hogy a Kárpát-medence közepében lakunk, így Horvátország tőlünk tényleg csak egy kőhajításnyira van. Persze azért maga az ország elég nagy, így ha Makarskára szeretnél elmenni, azért több, mint 7-8 órát kell autóznod, de például Krk csak 5 órányira van.

3. Horvátországnak sok szépséges történelmi városa van

Ha nem csak arra vágysz, hogy a hasadat süttesd egy parton, akkor irány valamelyik történelmi város (Dubrovnik, Pula, Rovinj, Porec, Zadar), ahol régi épületek között szívhatod magadba a történelmet.


foto: pexels.com

4. Az ország bővelkedik a természeti látnivalókban

A kavicsos, és homokos strandok mellett remek túrázási lehetőségek várnak itt. Rengeteg vízesés és nemzeti park várja a kirándulni vágyókat, de Makarska körül hegyet is mászhatsz.

5. Finom tengeri ételek

Ha eddig még nem merted volna megkóstolni a rákféléket, polipokat vagy más puhatestű tengeri élőlényt, akkor itt az idő. A halas ételeket se hagyd ki, hiszen itt frissen kerül az asztalodra a szardella, a tonhal, a makréla. A horvát konyha egyébként sokrétű, sok helyen a török és az olasz konyha is felfedezhető az ételeikben.

6. A gyönyörű mediterrán városok

Horvátország Dalmácia névre hallgató régiójára jellemző az olasz hatás, az itt így kialakult városokban sétálva olyan, mintha Firenzében, vagy éppen Veronában lennél. A kőböl készült házak, a szűk kis utcák mindegyike rejt egy-egy felfedezni való éttermet, boltot, vagy egy szép erkélyt!

7. A vendégszeretet

A horvátok híresek a vendégszeretetükről, és ezt nem csak az mondatja velük, hogy a turistákból élnek. Tényleg kedvesek, segítőkészek a külföldiekkel, és meglepően sokan beszélnek angolul, néhol pedig magyarul is tudnak.

8. Még delfinekkel is találkozhatsz.

Horvátország déli részén nem ritka, hogy megjelennek ezek a kedves vízi állatok és a partok mentén úszkálnak. A delfinnéző túrák is népszerűek, ehhez érdemes Losinjba ellátogatnod, ahol helyi szervezésű, több órás delfin lesre is elindulhatsz.

foto: pexels.com

9. Olcsó

Ha hiszed, ha nem, egy horvátországi nyaralás nem kerül többe, mint egy hétig a Balatonon nyaralni. Sőt! Ha jól váltod a kunát (ez a horvátok fizetőeszköze – de sok helyen eurót is elfogadnak!), akkor jól jössz ki anyagilag. Rengeteg szállás közül választhatsz, és bármivel odautazhatsz. Van fapados repülőgép járat, vonat, kényelmes busz, de ha egy autóban négyen ültök, akkor benzinköltségben sem sok eljutni bármelyik horvát városba. Az éttermek átlag áron vannak, a strandokon nem kell fizetni. (Többnyire, de az internet a barátod, nézz utána hol érdemes csobbanni!)

10. A legtöbb partszakasz itt található


foto: pexels.com

Horvátország 5835 km hosszú partvonallal rendelkezik, és emellé érdemes még belevenni a 1246 sziget partszakászát is. Sok népszerű strand van, de ha egy kicsit keresgélsz és az ösztöneidre bízod magad, amikor reggel elindulsz, akkor rejtett kis öblöket, és néptelen szigeteket is találhatsz.

Ha szállást keresel Horvátországban, akkor nézz szét ezen a weboldalon. Itt magyar nyelven tudsz foglalni, és van kihelyezett képviselet is, akik mindenben segítenek: https://dalmatapartman.eu/index.php/hu/

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *