LOADING

Type to search

Mozizom

9 megható film, ami bár igaz történet alapján készült, de mégsem teljesen *igaz*…

Share

Film készítésekor minden rendező célja, hogy sikeres legyen a film a mozipénztárakban. A valós eseményeken alapuló filmek nagyon népszerűek, ám sokszor a rendezők kicsit átírják a történelmet, hogy még több néző beüljön a filmre. De vajon melyik filmet, mennyire változtatták meg? Íme a válasz:

1. Egy csodálatos elme (2001), Ron Howard


© Dreamworks   © Universal Pictures   © commons.wikimedia  

A film, melyben Russell Crowe játssza a Nobel-díjas John Forbes Nasht, a közgazdász életét mutatja be. Ám az igazi Nash életének voltak olyan részei, amik nem tükrözik a valóságot. Például Nash nem beszélt, amikor átvette a közgazdasági Nobel-díjat, de a filmben igen. Sőt! Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumával sem dolgozott együtt, ez is csak Ron Howard rendező agyszüleménye volt. A film példaértékű apaként ábrázolja Nasht, ám ez messze állt az igazságtól, mivel Nash megcsalta a feleségét, és gyermekére sem vigyázott soha.

2. A Zongorista (2002), Roman Polanski


© Heritage Films   © Babelsberg Stúdió   © commons.wikimedia  

A Zongorista valós története mögötte álló ember, Wladyslaw Szpilman , Varsóban született és egész életét ott töltötte. A filmben azonban Krakkó szerepel. A készítők azért változtatták meg a várost, mert a történelem során Hitler elpuszította a varsói gettót, és nagyjából az egész lengyel fővárost, így nem lett volna jó helyszín. Polanski ezért újra rekonstruálta a háborús Varsót Krakkóba. A rekonstrukciót Canaletto olasz művész festményei alapján készítette el, aki gyakran festett képeket Varsóról.

3. Az Untouchables (2011), Olivier Nakache és Eric Toledano


© Quad Productions   © Gaumont   © BISSON / JDD / SIPA / EASTNEWS 

A filmben a főszereplőt Philippe Pozzo di Borgot úgy ismerjük meg, hogy özvegy, de a valóságban volt egy felesége, aki a férfi balesete után 3 évvel később meghalt. Két gyermeket fogadtak örökbe, de ezt nem szerepeltették a filmben. A történet vége sem stimmel, a valóságban Philippe Marokkóba költözött, ahol ismét szerelemre talált egy marokkói nővel, aki 2 kislányt nevelt. Annyi különbség van még, hogy a férfi gondozója Abdel Yasmin Sellou nem Szenegálból származik, ahogy a filmben említik, hanem valójában algériai.

4. Menekülés Alcatraz-ból (1979), Don Siegel


© Paramount Képek   © commons.wikimedia   © commons.wikimedia   © commons.wikimedia  

Ez is egy olyan film, amely valós eseményen alapszik, és szinte nem kellett a műhöz hozzáadni semmit. A történet Frank Morris és testvérei Clarence és John Anglin visszaemlékezése alapján készült. Ők anno el tudtak menekülni az Alcatrazból, de senki sem tudta, hogy túlélték-e. Később John Anglin megerősítette, hogy sikerült túlélniük a menekülést. A jeleneteket az Alcatrazban is forgatták, de apró változás történt. A főszereplők cellái nem azok voltak, amelyeket az eredeti fogvatartottak elfoglaltak. A filmben szereplő képek a C szektorhoz tartoznak, míg az eredeti cellák a B szektorban helyezkedtek el. Ha ellátogatsz az Alcatrazba, akkor láthatod a lyukat, amelyen átmenekültek, valamint a papír és a gipszfejeket, amelyekkel fedezték a lyukat.

5. Hachi: A kutya meséje (2009), Lasse Hallström


© Grand Army Entertainment   © Shochiku Kinema   © Gyűjtemény Christophel / EastNews   © commons.wikimedia  

A legnagyobb különbség az igaz történet és a hollywoodi produkció között az, hogy a valós történet Tokióban zajlott, míg a filmet az Egyesült Államokban vették fel. A forgatókönyv a főszereplő halálat is megváltoztatta. Hidesaburo Ueno professzor agyvérzése után halt meg, de a filmben Parker Wilson professzor szívrohamban hal meg. Végül még egy különbség: a történet főszereplőjét Hachi-t egy utcai árustól vásárolták meg, az igazi kutyust egy kisállatkereskedésben. A többi része a filmnek, a kutya hűsége igaz történet. Ha még nem láttad a filmet, akkor mindenképpen nézd meg!

6. 127 óra (2010), Danny Boyle


© Fox Searchlight Képek   © FaceToFace / REPORTER / EastNews  

Aron Ralston, a szörnyű tragédiája nagyon pontos, szinte már dokumentumfilm jellegű. Nagyon kevés változtatás történet az élet és a filmre vitt történet között. Egy apróság azonban mégis akadt: a film egyik jelenetében, ahol Ralston találkozik két kirándulóval és azok a rejtett lagúnához vezetik a férfit. Bár a találkozás valós, de a két kiránduló csak néhány hegymászási technikát mutatott meg Ralstonnak, a lagúna csak a képzelet szüleménye a filmben.

7. A boldogság nyomában (2006), Gabriele Muccino


© Sony Pictures   © Associated Press / FOTOLINK / EastNews  

Chris Gardner fia még csecsemő volt, amikor a film ihlette események zajlottak. A filmben viszont Will Smith fia már ötéves volt, amikor a színész bevállalta a filmet, így a kissrác alakította a filmbéli fiát is. A rendező szerint így szerencsésebb is volt, hiszen a kisfiú érzéseit jobban megfigyelhette a néző, mint egy csecsemőjét. Egy másik ponton volt még csúsztatás. Chris Gardner egy brókercégnél dolgozott, ahol nem fizették ki, a valóságban a cég fizetett valamennyit a férfinak.

8. Kapj el, ha tudsz (2002), Steven Spielberg


© Dreamworks   © commons.wikimedia  

A való életben a főszereplő Frank Abagnale elmenekült otthonról és soha többé nem látta apját. A rendező Spielberg azonban egyesített apát és fiát a filmben, mert azt szerette megmutatni Franknek, hogy az apja büszke rá, amikor meglátja a pilóta egyenruhájában.

9. Én, Tonya (2017), Craig Gillespie


© Everett Gyűjtemény / Everett Gyűjtemény /  © FOTOLINK  

A film Tonya Harding korcsolyázó és a Nancy Kerrigan közötti rivalizálást meséli el. 1994-ben Tonya férje megtámadta Nanyc-t, és bár Tonya tagadta, hogy bármilyen agresszióban részt vett volna, mégis elítélték férje és testvére segítésében. A korcsolyázástól is eltiltották, ami véget vetett ígéretes karrierjének. A filmben több oldalt is bemutatnak, így a néző eldöntheti, hogy melyik oldalnak hisz. (forrás)

Mindegyik történetben közös, hogy az élet írta a sztorikat, ám néhány okos változtatással olyan filmek készültek, amiket az ember nem felejt el egyhamar, ha megnézni őket. Te melyiket láttad már?

Ezt olvastad már?
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *