LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

14 dolog, amelyek miatt mostantól soha ne szégyelld magad!

Share

Sokszor szégyelljük magunkat amiatt, ahogyan öltözködünk, az otthonunk berendezése miatt és még sok minden más miatt, amelyek nem olyan tökéletesek, amilyennek látni szeretnénk. Állandóan másokhoz hasonlítjuk magunkat és gyakran csak egy halovány utánzatot látunk. Pedig nincs semmi, ami miatt szégyenkezni kellene, ezért itt és most mondd ki bátran, hogy ELÉG, és mostantól a következők miatt biztosan nem fogod szégyellni magadat:

1. A munkahelyed miatt.

Minél szokatlanabb egy munka vagy minél kevesebb pénzt fizetnek érte, annál jobban szégyelled magadat miatta. Vádolod magad, mert a végzettséged alapján sokkal jobb munkád is lehetne. És a nyomás is csak nagyobb lesz rajtad, amikor azt látod, hogy barátaid már milyen messzire jutottak, miközben te csak a töredékét kapod a fizetésüknek. De ki a frászt érdekel, ha boldog vagy vele és nap, mint nap jól érzed magadat a bőrödben? Inkább legyél rá büszke, hogy azt csinálod, amit szeretsz.

2. Valamilyen tehetség hiánya vagy fogyatékosság miatt.

Előfordul, hogy az embert semmibe veszik, ha fogyatékossággal él, pedig nincs benne semmi szégyellnivaló. Mindenkinek megvan az erőssége és a gyengesége, ezért ha nem vagy jó valamiben, attól még nem leszel lúzer.

3. Azért, mert szükséged van “én-időre”.

Néha nagyon nehéz időt szakítani magunkra. Ha te is anya vagy, fogadjunk, hogy már annak a gondolatától bűnösnek érzed magad, hogy este elmész valahová a barátnőiddel. De az igazság az, hogy muszáj néha feltöltődni ahhoz, hogy a hétköznapokban helytálljunk és ne legyünk feszültek és idegesek, mert az senkinek nem jó.

4. A barátaid és a szerelmeid miatt.

Időről-időre előfordulnak emberek az életedben, akikről a környezetedben élők azt gondolják, hogy ő nem elég jó neked. De ha jól bánnak veled és tekintettel vannak rád és az érzéseidre, akkor mit számít, hogy másoknak tetszenek-e vagy sem?

5. Azért, ahonnan jöttél.

Ha szégyenkezel a múltad miatt nem valószínű, hogy tudod értékelni a jelent és tudsz gondolni a jövővel. Az, ahonnan jöttél meghatároz téged, a múltad miatt vált belőled az az ember, aki most vagy! És ez az első lépés ahhoz, hogy elkezd szeretni magad.

6. Amiatt, amit megeszel.

Az egészségtudatos barátaid lehet, hogy megpróbálnak bűntudatot ébreszteni benned a táplálkozásod miatt. De neked nem kell szégyenkezned, ha nem szuper egészségesen táplálkozol, de közben máshogy te is gondoskodsz az egészségedről. Finom ételeket enni az egyik legjobb dolog a világon, szóval inkább élvezd, mint hogy rosszul érezd magad miatta.

7. A kapcsolati státuszod miatt.

Lehet, hogy te nagyon is jól érzed magad, akár azért mert még nem találtad meg azt, akivel leélnéd az életed, akár azért, mert egy borzasztó házasságon és váláson vagy túl. Még ha sokan nem is értenek egyet veled, neked semmi okod szégyenkezni. Nyilván nagyon jó dolog szeretve lenni, de ha te úgy érzed, most jobb egyedül, ne érezd magad bűnősnek emiatt.

8. Azért, mert különbözöl.

Egy kisebbséghez tartozni gyakran problémákat és nehézségeket vet fel, de az biztosan nem segít, ha te magad is rosszul érzed magad, mert más vagy, mint ők. Ahelyett, hogy megpróbálnád beilleszkedni és arra törekedni, hogy olyan legyél, mint ők, örülj annak, hogy egyedi vagy és használd ki ennek minden előnyét.

9. Azért, mert bizonyos dolgokat nem engedhetsz meg magadnak.

Materialista világunkban egyáltalán nem szokatlan, ha valaki rosszul érzi magát amiatt, mert nem engedheti meg magának a trendi és márkás dolgokat. Pedig a címkék nem határoznak meg bennünket. Az egyediség szerintem ebben az esetben is sokkal menőbb, mint beállni a sorba és ugyanolyannak lenni, mint a sokaság.

10. A tested és a súlyod miatt.

A médiában sorra felbukkanó tökéletes testek nem biztos, hogy mindenkinek tetszenek, de legalább arra “jók”, hogy szégyenkezhetsz a saját tökéletlenséged miatt. Egy szép testnél az egészség fontosabb, ezért inkább erre koncentrálj és ne érezd magad rosszul minden alkalommal, amikor a tükörbe nézel. Amikor legközelebb elsétálsz egy tükör előtt, alaposan nézd meg magad és látni fogod, hogy mennyire szép vagy. És ezt mondd is meg a türköképednek, mert ez az igazság.

11. Az érdeklődési köröd miatt.

A társadalom persze a hobbi alapján is képes elítélni az embereket. De ha te imádod a sci-fi vagy a ponyva regényeket vagy éppen apró kis figurákat gyűjtesz és mindez jól esik és bearanyozza a napjaidat, akkor ne érdekeljen, hogy ki mit gondol erről. Senkit nem sértesz vele, úgyhogy szabad emberként szabadon dünthetsz arról, hogy mit csinálsz a szabadidődben.

12. Azért, mert érzelmes vagy.

Felnőttként sokszor elvárják tőlünk, hogy ne mutassuk ki az érzelmeinket, pedig már a robotokat is úgy tervezik, hogy bizonyos érzelmeket képesek legyenek kifejezni. Szóval, engedd ki te is a könnyeidet, ha folyniuk kell, hát hadd folyjanak. Semmi szégyellnivaló nincs benne, ha valakiről kiderül, hogy vannak érzései. Teljesen normális.

13. Az öltözködésed miatt.

Nyilván a társadalomnak megvannak a saját nézőpontjai, hogy neked hogyan kellene öltözködni, de ne add meg magad. Légy büszke arra, ahogy kinézel, mert neked tetszik, ami rajtad van és szereted ezeket a darabokat. Amit reggel felveszel, az a te döntésed, szóval viseld őket kellő magabiztossággal.

14. Azért, mert elvetéltél vagy nem lehet gyereked.

Ez az a téma, amiről nem lehet eleget beszélni. De ha egyszer elkezdesz beszélni róla, rájössz, hogy a nők jó része életében már legalább egyszer elvetélt és sokan vannak, akik azzal küzdenek, hogy bármilyen okból, de nem tudnak teherbe esni. Ha te is ebben a cipőben jársz tudd, hogy ez NEM A TE HIBÁD! Emlékeztesd magad, hogy nem te magad vagy a probléma.

Mi a véleményed, te is szoktál szégyenkezni valami miatt? Magadra ismertél valamelyikben?

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *