LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

9 kérdés, ami megváltoztathatja az életed, szóval tedd fel magadnak!

Share

Az ösztön, hogy válaszokat keressünk, és megleljük az igazságot régóta bennünk van. A legkeményebb kérdésekre azonban nehéz választ kapni.

Ha hiszed, ha nem, a megfelelő időben feltett kérdés megváltoztathatja az életed kimenetelét. Bár minden helyzet más és más, ezeket a kérdéseket érdemes néha feltenni magadnak, és elgondolkozni a válaszokon.

A kérdéseket a legnagyobb vezetők és legbölcsebb filozófusok is feltették már, így nincs új a nap alatt, de lehet, hogy te még nem gondolkoztál el rajtuk. Itt az idő, hogy megtedd! Az se baj, ha rögtön nem tudsz mindre válaszolni, de ha elindít benned egy folyamatot, és ösztönöz az “én” munkára, akkor már jó nyomon jársz!

Kezdd azzal, hogy megkérdezed:

Kivel töltöm el az időm nagy részét?

Goethe azt mondta egykoron “Mondd meg, hogy kivel töltöd az idődet, és én megmondom, hogy ki vagy!”. Mindenkit más tényezők befolyásolnak, de a legjobban a minket körülvevő emberek tudnak ránk hatni, ők befolyásolják, hogy mit csinálunk. Gondolj a barátaidra, a kollégáidra: inspirálnak? hitelesnek gondolod őket? Lehúznak? Ha úgy tűnik, hogy gyerekes emberekkel veszed körbe magad, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy merre szeretnéd, hogy tartson az életed. Mert ha olyanokkal vagy körülvéve, akik céltalanok, akkor a te életed céljai sem lesznek olyan egyértelműek. Ha olyanokkal vagy együtt, akik tolerálják a rossz munkákat, a boldogtalan életmódot, akkor te is hasonló döntéseket fogsz hozni, mint ők. Ugyanez vonatkozik arra, hogy mit olvasol, mit nézel a tévében, és mit gondolsz az életről. Az életed a környezetedre hasonlít a legjobban, így válogasd meg a körülötted lévő embereket.

Milyen egy ideális napom?

Ha nem tudod, hogy hogyan néz ki egy ideális nap, amikor döntéseket hozol, vagy terveket valósítasz meg, akkor érdemes jobban kibontani ezt a kérdést. Fontos ugyanis, hogy leltározzuk az életünk kielégítő napjait. Mit csináltál aznap? Mi tetszett abban a napban? Győződj mg arról, hogy a munkád, a személyes életed, vagy akár a hely, amit választottál életterednek az kielégít téged. Ha szereted a kötelességeket, akkor olyan munkában fogod jól érezni magad, ahol ezeket várják el tőled. Ha nem tudsz egy irodában dolgozni, akkor keress home office megoldásokat, vagy alapíts saját céget, ahol saját magad főnöke vagy. Ha inkább anyagi sikereket szeretnél elérni, akkor válassz olyan munkát, ahol mindennapi kapcsolatban vagy a pénzzel és az üzlettel. Ha egy csendes ember vagy, akkor olyan munkát kell keresned, ahol csendben kell lenni. Ne kényszerítsd egész nap magad arra, hogy ne legyél önmagad. Ha olyan helyen élsz, ahol nem érzed jól magad, akkor menj tovább!

Lenni vagy csinálni?

A múlt század egyik legjobb stratégiáját John Boydot kérdezték egyszer, hogy mi alapján dönt? Beleszeret egy képbe, és a sikerre és a magasabb célra összpontosít vagy az vezérli, hogy minél nagyobb címe, minél több rajongója és fizetése legyen? A férfi azt mondta, hogy az élet tele van névleges kihívásokkal, és az embereket a kérdésekre adott válaszuk alapján rendezik, de közben pedig a cselekedeteik azok, amik meghatározzák őket.

Ha én nem vagyok magamért, akkor ki van értem?

Ha csak én vagyok magamnak, akkor mi vagyok? Ezt a kérdést Reid Hoffman kockázati befektetőtől eredeztetik, aki azt mondta, hogy attól, hogy valaki arra emlékezteti magát, hogy ő mindennek a teteje, akkor ez nem rossz. Gondoskodni kell a családról és magunkról, de közben egyenesúlyt is kell teremteni. George Marshall a Marshall-terv kitalálója szerint az ego, önérdek, büszkeség, méltóság és ambíció határozzák meg az embert. Természetesen nem másokat eltiporva, de jó, ha tudod, hogy nincs azzal semmi baj, ha tudod, hogy mit akarsz az életben.

Ha valami hiányzik az életemből akkor aggódjak vagy féljek?

Gavin de Becker az Ajándék a félelemről című könyv írója szerint “Ha aggódsz, akkor kérdezd meg magadtól: hogy mit választottam, amit most nem látok?” Milyen fontos dolgokról maradok le egy nap? Az élet akadályai érzelmileg képessé tesznek minket, hogy túléljük és legyőzzük a minket zavaró érzelmeket, akadályokat. Sokan erre használják a görög apátia szót. Ez a fajta nyugodtság nem egyenlő az irracionális vagy szélsőséges érzelmek hiányával, ez csak egy módja annak, hogy ne idegesítsük fel magunkat azért, mert valami hiányzik az életünkből, vagy valami miatt félelmet érzünk. Te is megengedheted magadnak, hogy ne élj rettegésben minden egyes nap.

Tényleg dolgozok is a munkámban?

Bill Belichick, Nick Saban, Sean Payton, Jason Garrett is “A te munkád” címmel írt értekezést. Mindegyikükben közös volt az, hogy elmesélték, hogy megtették a napi munkájukat, de nem érezték magukénak. Te úgy érzed? Fontos megjegyezni, hogy nagyon elfoglaltak vagyunk, és hiába merít ki minket a munkánk, nem biztos, hogy 100%-ig el is végezzük azt. Belekaphatunk mások munkájába, dolgozhatunk más helyett, vagy egyszerűen halaszthatjuk a feladatainkat. Persze ezek mellett is dolgozhatunk a saját munkánkon, de ahhoz meg kell találni azt, ami illik hozzánk.

Mi a legfontosabb dolog az életemben?

Ha nem tudod mi a legfontosabb számodra, honnan tudod, hogy minek kéne az első helyen állnia? És honnan tudod, hogy helyes lépéseket teszel afelé, hogy megszerezd ezeket? Talán a legfontosabb dolog a család. Ez elsőre félelmetes lehet, de el kell kezdened önmagad megismerését a családod alapján. Abba kell hagynod az összehasonlítást más emberekkel, hiszen mások más prioritásokkal élnek. Talán a pénz áll nálad az első helyen? Ez is tökéletesen jó. Tudni kell birtokolnod, és tudnod kell megszerezned. Csak akkor értheted meg, mi számít és mi nem, ha tudod erre a kérdésre a választ.

Ki vagyok én valójában?

Ha valamit készítesz, és valamit eladsz akkor megpróbálod elérni az embereket, és képesnek kell lenned arra, hogy megválaszold a fenti kérdést. Megdöbbentően sok vállalkozó, író, eladó, de még politikus sem tudja ezt a kérdést megválaszolni. Ki a fenét látnak a közönség tagjai, amikor felmegy a színpadra? Ha nem tudod meghatározni a célcsoportod, hogy kiknek szeretnél szólni, akkor általában közbe jön valami hiba, amin hamarosan elbuksz. Tudd, hogy mit akarnak az emberek, és tudd, hogy milyen értékeket kínálsz nekik. Ne próbálj meg szerencsésnek lenni, ne kövesd a hangodat, egyszerűen csak tudd meg, hogy ki is vagy valójában.

Tényleg ez akarok lenni?

Az elménknek van egy ravasz képessége van arra, hogy különbséget tegyünk azok között, amit csinálunk, és akik vagyunk. Nem lehet valaki jó ember, ha a tevékenységei következetesen rosszak. Nem lehet valaki szorgalmas ember, ha minden lehetséges parancsot megszeg. Nem számít, hogy azt mondod, hogy szeretsz valakit, csak akkor számít, ha megmutatod, hogy hogyan szereted az illetőt. Az vagy, amit csinálsz – tehát kérdezd meg magadtól, amikor valamit csinálsz: Ez tükrözi-e azt a személyt, aki szeretnék lenni? Hogy látom magam? Tehát tedd fel ezt a kérdést minden cselekedet, gondolat és szó vonatkozásában. Aztán döntsd el a válaszod szerint, hogy jó úton jársz-e. Akkor sincs baj, ha nem, az élet azért van, hogy javítsunk rajta!

Szerinted melyik kérdés a legfontosabb? Kommentálj bátran!

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *