LOADING

Type to search

Ez+az Rácsodálkozom

Hivatalosan is megkezdődött a világ legnagyobb óceánjának megtisztítása

Share

Emelkedő átlaghőmérséklet, szélsőséges időjárási katasztrófák, égő Amazonas… A klímaváltozás és a környezetszennyezés megviseli a bolygónkat, ám végre itt egy pozitív hír, ami bizakodásra ad okot!

Jelenleg a történelem egyik kulcsfontosságú pontján vagyunk. Olyan sok hulladékot hoztunk létre, hogy életünket jobbá tegyük, hogy a bolygót megfojtja a sok felesleges szemét. Több milliárd műanyag részecske landol a szemétkosarunkban és a lefolyóinkban, aztán kerül bele az óceánokba, és a talajba. 

Egy elriasztó statisztika az általunk megtermelt szemétről:

  • Évente több mint 300 millió tonna műanyagot gyártunk.
  • Ennek 50% -a egyszer használatos. Lehet, hogy néhány másodpercig használjuk csak azt a műanyagot, de ez több száz év mire lebomlik. 
  • Évente több mint 8 millió tonna műanyagot dobnak az emberek az óceánba.
  • A tengeri fajok 33% -át valamilyen műanyag hulladékban találják meg.
  • Az összes tengeri madár több mint 90% -ánál találtak már műanyagot a madarak gyomrában
  • Az összes műanyag felhasználás 40% -át a csomagolóanyagok teszik ki.
  • Évente 500 milliárd műanyag zacskót használnak világszerte. Ez percenként több mint egymillió zacskót jelent.
  • Az elmúlt 10 évben több műanyagot gyártottunk, mint az előző században összesen.

A nagy Csendes-óceáni szemetes

A The Ocean Cleanup szervezet szerint a nagy csendes-óceáni szemetesnek nevezett területen annyi műanyag halmozódott fel, mint Texas kétszerese. Amikor a tudósok mintát vettek ebből a területből, úgy számolták, hogy több mint 1,8 billió műanyag darab lebeg itt, aminek kb 80 000 tonna a súlya. Ez megegyezik az 500 Jumbo repülőgép súlyával. 

A szemétfoltot először az 1980-as évek közepén fedezték fel, és körülbelül félúton található Kalifornia és Hawaii között. A szeméthalmaz az űrből is látható. A vállalatok megpróbálnak megoldásokat találni erre a sok műanyagra, mielőtt még túl késő lenne, és a világ minden tájáról származó önkéntesek elkezdtek összefogni. Rengeteg a közösségi tisztítási projektek, és nemrég elindult egy nagyobb volumenű akció is.

Tavaly szeptemberben a The Ocean Cleanup haladó technológiát alkalmazó szervezet projektet tesztet indíottt a csendes-óceáni nagy hulladéklerakóban lebegő szemét megtisztítása miatt. A San Francisco Bay-ből induló úszó rendszert telepítettek, hogy a projekt megkezdése előtt megkezdhessék a tesztelést. A cég úgy becsüli, hogy rendszereik öt éven belül teljesen megtisztíthatják meg a Csendes-óceánt a szeméttől.

Az úszó rendszereket 1400 mérföldes távolságra húzták ki, így a szemetet jól össze tudják gyűjteni. A rendszer sodródik az áramlatokkal együtt, így U alakban gyűjti össze az óceánba bekerült felesleges dolgokat. Miután ez a hatalmas szemétgyűjtő megtelt, egy flotta kijön, hogy a műanyagot visszaszállítsák a szárazföldre, ahol válogatás és újrahasznosítást végeznek rajta. Az úszó háló csak 10 láb mélységig halad, így a halakat nem gyűjti össze, nem akadnak bele.

Itt megnézheted, hogy hogyan működik a gyakorlatban a szemétgyűjtő háló


A rendszer nemrég elindult, és a tesztek szerint jól halad, az óceán folyamatosan tisztul meg, de még sok teendő van. Azért mert mi messze élünk az óceántól, érdemes figyelni arra, hogy mi se károsítsuk vizeinket műanyaggal. Mosd a műszálás, elasztikus anyagú ruháidat mikroműanyagot kiszűrő mosózsákban, használj mosogatáskor luffaszivacsot a műanyag szivacs helyett és szerelj fel a mosdókagylódba egy mikroműanyag összegyűjtő szűrőt! Ja és a legfontosabb: ne vegyél egyszer használatos műanyagot, és ne dobáld el! Ha már nem tudod kikerülni a műanyagot, akkor mindenképpen végezze az a szelektív kukában! (forrás)

Ezt olvastad már? Róluk is érdemes példát venni!

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *