LOADING

Type to search

Budapest Élem Ez+az Kipróbáltuk Szépítkezem

Ne vásárolj szeptemberben új ruhát: itt vannak a legjobb budapesti használt ruhás helyek

Share

Emlékeztek még a műanyagmentes júliusra? Szeptemberben új kihívás startolt el, ez pedig a használtruha szeptember. Csatlakozz te is, és állj ellen a fast fashion-nek!

#SECONDHANDSEPTEMBER

Ezzel a hashtaggel indította el útjára a brit Oxfam cég a kihívást, amihez azóta az egész világ csatlakozott. A műanyagmentes július és a szívószálmentes augusztus után a használt ruha szeptember is a környezetvédelemre helyezi a hangsúlyt, hiszen ez most globális probléma.

Sokszor írtunk már arról, hogy mennyire károsak a műanyagok (éljen a zero waste!), de arról talán eddig kevés szó esett, hogy a fast fashion is káros. A tömeggyártásban készülő ruhák, amik ott lógnak a plázák boltjaiban ugyanúgy rosszat tesznek a Földnek, ahol élünk. Ezen ruhák előállításához rengeteg energia és víz szükséges, a vegyi anyagokról nem is beszéltünk, amivel festik őket. Egy farmerben több toxikus anyag van, mint azt gondolnád. Az, hogy két hetente új áru érkezik minden márka raktárába, majd onnan kerül az üzletekbe, ez az embereket csak arra sarkallja, hogy vásároljanak.

Minél több ruha fogy, annál többet gyártanak, annál több gyárat nyitnak, ahol olyan embereket dolgoztat napi néhány dollárért, akiket a végkimerülésik hajszolnak.

A főként Távol-Keleten és Indiában lévő gyárakban nem a megfelelő körülmények között foglalkoztatják az egyébként szegénységben élőket, akik mindent megtesznek azért, hogy néhány dollárhoz hozzájussanak. Ez az emberi kihasználás (is) ösztönözte azokat a cégeket, akik csatlakoztak a “second hand” szeptember kihíváshoz. A kihívás célja, hogy egyre többen fedezzék fel a használt ruhákat, mert a túlfogyasztás vagy a Konmari módszer elterjedése miatt rengeteg nagyon jó minőségű ruhadarabok kikerülnek a gardróbokból. Ezeket a ruhákat te is megtalálhatod Budapesten, hiszen rengeteg olyan hely van, ahol minőségi használtruhát vehetsz. Most megmutatjuk ezeket a helyeket neked is:

Hagor Használtruha és Bizományi

Az Oktogon közelében lévő üzletben csak olyan minőségi ruhákat találsz, amit előzőleg már szigorúan leválogattak. A főként természetes alapanyagokra (len, vászon, pamut) specializálódott használt ruha üzletbe te is leadhatod a már nem viselt, de jó minőségű darabjaidat.

https://www.instagram.com/p/B1qCyVbBQ1p/

Love Bug Vintage

A Margit körúti (a Széna tértől csak néhány száz méterre) kis butik a különleges használtruhák Mekkája. Nem is csoda, hiszen a kis üzlet vezetője gyakran járja a külföldi bolhapiacokat, hogy behozza a márkás ruhákat a magyar lányoknak. Ősszel számíthatsz sok-sok bakancsra, és különleges farmer kabátokra. Érdemes benézni!

https://www.instagram.com/p/B1N1CbOF4IP/

Humana Vintage

Ha turik, és vintage ruhák, akkor az egyik legtöbbet látogatott turi az Astoria közelében lévő Humana Vintage. 5 hetente érkezik új áru, a bálabontás napjától elkezdve pedig naponta csökken az üzletben található ruhák értéke. Érdemes az 500-as napokon érkezni, ugyanis rengeteg ruhára tudsz lecsapni. A Humanának nem csak vintage turija van, hanem sima turkálók is, ahol rengeteg fast fashion ruha megtalálható. Van boltjuk a Bikás parknál, a József körúton is, itt is naponta csökken az ár. Érdemes benézni egybe! Itt a lista az üzletekről!

Háda és Cream turkálók

A két legnagyobb turkáló, amiről már biztos, hogy te is hallottál már: ez a Háda és a Cream. A legtöbb boltjuk már megtalálhatók a plázákban vagy plázák közelében (Corvin áruház, Sugár), de a Hádában már online is turkálhatsz. A Hádának van egy outletje is Budaörsön, de érdemesebb a kilós vátozatba járni, mert itt nem darabáron, hanem kilóra adják a ruhákat, így jóval olcsóbban juthatsz könnyű anyagból készült pulcsikhoz, pólókhoz és ruhákhoz.

Swappis – Ruhaforgó

A nemrég a 13. kerületbe költöző Swappis egy különleges hely. A leadott ruhák után pontokat kapunk, és így féláron tudunk vásárolni. Az sem baj, ha nincs pontod, így is betérhetsz és turkálhatsz a sokféle ruha között. Hamarosan indul az őszi ruhák leadása, így ha van jó minőségű pulcsid, és kabátod, akkor vidd be hozzájuk. A megmaradt ruhákat a Swappis mindig jótékony célra ajánlja fel!

Gardróbcsere

Ha szeretsz online vásárolni, vagy csak szeretnél megválni a saját ruháidtól, akkor irány a Gardróbcsere. Az oldalon feltöltheted a ruháidat fotók segítségével, és leszervezheted a ruhád átadását, átvételét. Töredék áron lehet itt márkás és divatos ruhákhoz, cipőkhöz jutni! Ne hagyd ki!

Cseriti shopok – adományboltok

Potom összegekért lehet szuper minőségű ruhákra akadni az adományboltokban. Ha eddig féltél bemenni egybe, akkor ne tartson vissza semmi! A legnagyobb hálózattal a Cseriti (az első magyar adománybolt hálózat) rendelkeznek. Érdemes szétnézni, hogy vannak-e a te kerületedben ilyen helyek. Az E-Cherry üzletei (Alkotás utca – Mom park mellett és Vegyész utca 11. kerület) is szuperek, itt nem csak ruhákat, hanem könyveket, dekorációs tárgyakat, játékokat, cipőket, és igazából bármit lehet venni. Ugyanígy, te is leadhatod azokat a tárgyaidat, amikre nincs szükséged.

https://www.instagram.com/p/B0Q3NZgFZmG/

GardróbvásárG

Ha szereted a vásárokat, akkor a havonta megrendezésre kerülő Gardróbvásár jó kikapcsolódás lesz. A legújabb vásár szeptember 29-én lesz a Dürer kertben. Ha neked is van egy csomó eladni való ruhád, akkor foglalj asztalt, válogasd ki a ruháidat, árazd be őket, aztán add el őket a vásáron. Szuper közösségi élmény eladóként, és vevőként is részt venni a Gardróbvásáron.

És ha már túltermelés, akkor érdemes megjegyeznünk, hogy nagyon rá lehet függni a turkálásra is, és ez sem jó. Ne halmozz fel ruhákat!

Ha használtan is veszel ruhát érdemes minden esetben átgondolni, hogy tényleg kell-e az a ruhadarab. Nincs hasonlód a szekrény mélyén, vagy másodkézből (rokonok, barátnők) nem tudod-e beszerezni? Csak akkor vegyél meg valamit a turkálókban, vagy gardróbvásárokon, ha tényleg szükséged van rá!

Ezt olvastad már?


Tags:

1 Comment

  1. alanna 2019-09-08

    Mi évek óta turiban vásárolunk(a fehérneműt és az övet kivéve). Meg van egy csomó olyan cuccom, ami korábban anyué volt, de szelektáláskor megkaptam. Felsők, nadrágok, pólók(helló, sok cucc olyan méretű, ami mindkettőnkre jó. Nadrágokat néha emiatt is keverem össze). de van ami uncsitesómé, vagy a nagynénémé volt(fekete szövet kabát, fekete steppelt téli dzseki pl.)

    Válasz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *