LOADING

Type to search

Családozom Élem Inspiráció

Ez a hatalmas nagy probléma a *sharenting*-el

Share

Szép lassan kialakult a szülői viselkedés legmodernebb formája az állandóan változó digitális világból. Megjelentek a szülők, akik megállás nélkül beszámolnak mindenről a gyerekeikkel kapcsolatban, fotókat posztolnak a gyerek életének minden aspektusáról, kezdve az első lépésektől egészen az egyetemi diploma megszerzéséig.

Ezelőtt még egyetlen generáció sem nőtt fel ilyen nagy nyilvánosság előtt és a Facebook-on sok gyerek már azelőtt jelen van, hogy megszületett volna. Mindez annak ellenére, hogy nevelési szakértők évek óta mondják, hogy annak, aki ebben a formában időről-időre szereti megmutatni gyermekeiről készült fotókat családtagjainak, barátainak és az összes ismerősének, annak azt is számításba kell vennie, hogy minden, amit most a gyerekről posztol (aki valószínűleg nem járult hozzá), az mind visszaköszönhet 10-15 év múlva.

Melyek a sharenting főbb veszélyei?

Először is ott vannak az olyan nyilvánvaló veszélyek, hogy a gyermek fotója felkerül egy pedofil oldalra vagy mondjuk visszaélnek a személyi adataival, mint mondjuk a neve, kora, lakcíme (mert ugye sok fotónál még az is fel van tüntetve, hogy hol készült vagy egyértelműen beazonosítható a gyermek lakhelye, stb.)

Egy, az Egyesült Államokban készült felmérésből kiderült, hogy a szülők 40 %-a tartja normálisnak azt, hogy a gyermeke alsógatyában vagy pizsamában pompázik nem csak a Facebook idővonalán, de az Instagramon és egyéb közösségi oldalakon, ahol aztán bárki láthatja. Pedig a fotókat nagyon egyszerű letölteni bármelyik oldalról, aztán saját gépre elmenteni, majd utána tetszés szerint felhasználni.

És akkor még ott van a többi veszély is, amely kevésbé nyilvánvaló, így nem is gondol rá a szülő, amikor gyanútlanul, de roppant büszkén posztol egy cuki fotót a gyerekről. Mert azáltal, hogy közzétesz róla egy fotót az online világban, megteremt számára egy online személyiséget, ráadásul gyakran a gyerek belegyezése vagy egyáltalán anélkül, hogy ő, mint fő érintett tudna róla. Nagyon etikátlan.

Közben megszületik a gyerek digitális lábnyoma is.

A közösségi médiákban a gyerekről megjelenő fotók létrehozzák a digitális lábnyomát és egy internetes személyazonosságot, amelybe a gyereknek nincs beleszólása. Idővel persze elég idősek lesznek ahhoz, hogy maguk használják a közösségi oldalakat, de ekkorra már egy kész online személyazonosság várja őket. A szüleik jóvoltából. Azokkal az információkkal, amelyet ők megosztottak róluk. A tudtuk nélkül.

Persze ez nem csak a kisgyerekeket érinti. A szülők gyakran beteggelik tinédzser gyermeküket, pedig ha tudnák, hogy ez mennyire zavarba ejtő és kínos lehet számukra, akkor biztos nem csinálnák. A gyerekek ráadásul gonoszak tudnak lenni, ezekkel a megmozdulásaikkal a szülők akár nagy károkat is okozhatnak az életükben (elég csak a bullyingra gondolni).

Ahogy gyermek idősebb lesz, elképzelhető, hogy a róla gondosan elhelyezett fotók már nem „csak” zavarba ejtőek lesznek számára, hanem egyenesen negatívan befolyásolhatják a jövőjét. Elég csak arra gondolni, amikor majd az iskolapadból kikerülnek a munka világába, jelentkeznek egy állásra és az összes róluk szóló információ elő fog kerülni,  mert egészen biztos, hogy utána néznek az interneten. Például.

Akkor most már soha ne posztoljunk egy képet se a gyerekekről?

Végső soron ez minden szülő saját döntése. De azért jobb, ha egy-két dolgot figyelembe veszel mielőtt…. Például, hogy a gyerek nem tárgy, hanem egy kisméretű ember. Előbb-utóbb benne is felmerülnek majd önértékelési kérdések – mint mindannyiunkban – és önmagát ő is a legjobb fényben szeretné feltüntetni. Amikor felraksz róla egy fotót, ugyanazokat a kritériumokat fogalmazd meg, amelyet te is elvársz a barátaidtól, amikor megjelölnek egy fotón vagy feltesznek egy képet, amelyen te is rajta vagy. Te hogyan szeretnéd viszontlátni magad? Ugyanezzel a hozzáállással kezeld a gyerekedről szóló fotókat is.

Mielőtt posztolnál egy képet a gyerekedről, mindig állj meg egy pillanatra és gondolkozz. Aztán tedd fel magadnak ezt a 4 kérdést:

Ez a kép vajon jó választás lesz akkor is, ha felnő?

Emlékeztesd magadat arra, hogy olyan fotót semmiképp ne rakj fel róla az internetre, amely felnőtt korában zavarba hozhatja.

Ha elolvasná ezt a posztot, vajon mit érezne: dühös lenne vagy zavarba jönne?

Sokszor a gyerek túl kicsi ahhoz, hogy el tudja olvasni az őt érintő legfrissebb update-eket és kommenteket. Ha úgy érzed, hogy negatív érzéseket váltana ki belőle, semmiképp ne tedd közzé.

Ez a fotó tisztességesen tükrözi a helyzetet?

Ha közzéteszünk egy videót, amelyen a gyermek éppen élete hisztijét produkálja, könnyen lehet, hogy az avatatlan szemlélő hamis következtetéseket von le és biztosan nincs tisztában az egész szituációval. Ezért jobb, ha észben tartod azt is, hogy minden helyzetet fair módon ábrázolj.

Helyesek az adatvédelmi beállításaim?

Ha mindezek után mégis úgy döntöttél, hogy továbbra is posztolsz fotókat a gyerekedről, legalább arról győződj meg, hogy nem láthatja boldog-boldogtalan. És gondolkodj. Felelősen.

Olvasd el ezt is:

http://goodstuff.hu/2017/02/01/ezeket-a-gyerekfoto-tipusokat-soha-de-soha-ne-oszd-meg-az-interneten/

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *