LOADING

Type to search

Mozizom Rácsodálkozom

Íme az igazság, a Volt egyszer egy Hollywood… című film, és Charles Manson gyilkosságai mögött

Share

Pár hete debültált az új Quentin Tarantino film, amely a Volt egyszer egy Hollywood… címet kapta. A filmnek minden esélye megvan, hogy kasszasiker legyen, és elhozza a filmes díjakat, mert egy olyan korról szól, amit kevesen ismernek. De mennyi az igazság a filmben? Lássuk!

A film központjában Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) színész és kaszkadőre Cliff Booth (Brad Pitt) áll. Rick egy olyan színész, aki lassan kiöregszik, de mindent megtesz, hogy helyet találjon a filmiparban. Miközben megpróbálja jobban megismerni önmagát, az élet összehozza a fiatal és gyönyörű Sharon Tate színésznővel. Együtt sétálgatnak a napsütötte Los-Angeles utcáin, könyvet vásárolnak, mozikban járnak, és fogalmuk sincs, hogy a sarkon túl valaki szörnyű dolgot készít elő.

Ki volt Sharon Tate és Roman Polanski?


© Volt egyszer egy Hollywood… / Columbia Pictures © KEYSTONE USA / eyevine / East News  

A történetük 1967-ben kezdődött, amikor a fiatal amerikai színésznő és modell, Sharon Tate elbűvölte a fiatal lengyel rendezőt, Roman Polanskit. Abban az időben Roman éppen kedzett befutni Hollywoodban, a Rosemary gyermeki című filméjvel. A pár egy filmbemutatón találkozott, és körülbelül 6 hónappal később összeházasodtak. Miközben Roman Polanski új forgatókönyveket írt, felesége építette filmkarrierjét. Sharon több filmet készített akkoriban és felkeltette néhány hollywoodi ügynök figyelmét, és megjelent a Playboy-ban is. Annak ellenére, hogy az egész világ még nem ismerte a nevét, a 25 éves színésznő ott állt a világhír küszöbén.


© Volt egyszer egy Hollywood / Columbia Képek   © ASSOCIATED PRESS / East News  

1969-ben Sharon teherbe esett. A gyermeknek augusztus végén kellett volna megszületnie. Közvetlenül a baba érkezése előtt a pár új házba költözött Los-Angeles felkapott részére, a Hollywood Hills dombjai közé. Polanskinak egy kis időre el kellett hagynia várandós feleségét, mert Londonba kellett mennie, ahol egy új filmen dolgozott éppen. Annak érdekében, hogy Sharon ne unatkozzon, Roman meghívta barátait, hogy lakásukban lakjanak – Jay Sebring stylistot (Sharon volt vőlegénye és a legjobb barátja), amatőr színészt és forgatókönyvírót (Voytek Frykowski) és a kávé örököst Abigail Folgert.

Ugyanakkor Los Angeles másik oldalán valami szörnyű volt készülőben


© Volt egyszer egy Hollywood… / Columbia Képek   © Los Angeles Times / Polaris / East News  

A 60-as években a gazdasági változások és a vietnami háború után kialakult egy hippi szubkultúra. Ezek a szubkultúrák gyakran hippi közösségeket képeztek, amelyek teljesen szabályos dolgok voltak, különösen a napfényes régiókban, például Kaliforniában.

Abban az évben, amikor az események bekövetkeztek, Charles Manson vezette kommuna jelent meg Los Angelesben. Már kétszer letartóztatták őt és olyan pletykák keringetek róla, hogy a pszichopatikus viselkedés jeleit mutatja, de elképesztő beszédképessége volt, ezt mindenki alátámasztja, aki találkozott vele. Az életről és halálról szóló bonyolult beszéde prófétává és később a közösség vezetőjévé tette. Nagyon sok követője volt (főleg lányok). Családnak hívták magukat, és egy régi iskolabusszal kezdtek utazni az országban, drogokat fogyasztottak, házakat raboltak ki vagy csak beköltöztek azokba, amik üresen álltak. 1969-ben Charles Manson Los Angeles-ben alapította meg csoportját. A kommuna otthona egy Spahn Ranchnak nevezett hely volt. Manson egy vak tulajdonostól “bérelte” a helyet, aki megengedte neki, hogy ingyen éljen itt, cserében néhány szívességért.

Minden rendesen ment, amíg Manson rájött, hogy Paul McCartney Helter Skelter dala az új evangélium számára. Erről beszélt a követőivel és azt mondta, hogy Isten elmondta neki, hogy közeleg az Apokalipszis, amit ő Helter Skelternek kezdett el hívni. Isten azt “tanácsolta Mansonnak”, hogy az apokalipszis előtt robbantson ki egy fajok (feketék és fehérek) közötti háborút.

Manson hamarosan úgy érezte, hogy Helter Skelter 1969 nyarán fog bekövetkeni Hollywoodban. A “Családnak” (Manson hippi kommunája) az volt a terve, hogy végrehajtsanak egy nagy gyilkosság sorozatot a hollywoodi emberek ellen. De mindennek úgy kellett kinézni, mintha ezt a Fekete párducok (afro-amerikai szervezet) vitte volna véghez. Ezzel kirobban az új polgárháború és bekövetkezik az Apokalipszis.

Mansonnak azonban szüksége volt az első áldozatra. A múltban a híres producer, Terry Melcher elutasította Mansont, amikor a férfi zenei karriert szeretett volna. Terry volt az a személy, aki azt mondta a jövőbeli pszichopatának, hogy egyáltalán nincs zenei tehetsége. Ez bosszúrért kiálltott. A producer egyébként még nyár elején eladta régi kúriáját a Polanski családnak. Charles Manson augusztus 8-án azt állította, hogy Helter Skelter elindult, és elrendelte a Családnak, hogy kövessék el az első gyilkosságukat Terry villájában.

Augusztus 9-én szörnyű gyilkosság történt.

Augusztus 9-én, éjjel, a család négy tagja – Susan Atkins, Patricia Dianne Krenwinkel, Linda Kasabian és Charles Watson késeket és fegyvereket vettek magukhoz és betörtek Terry Melcher egykori kúriájába, ahol Sharon Tate és három barátja lakott. A kábítószerrel ellátott hippik minden pénzt elvittek, és megöltek mindenkit. Sharon Tate könyörgött, hogy ne öljék meg, hogy előbb megszülhesse babáját, de nem hatotta meg őket. Az áldozatokon 102 késszúrást találtak, a gyilkosság elképesztően kegyetlen volt.

Az egyetlen ember, aki túlélte aznap este ő a gondok, William Harrison volt. A kis ház, amelyben lakott, távol volt a főépülettől, így a gyilkosok nem vették észre. Később William elmondta a rendőrségnek, hogy tanúja volt a gyilkosságoknak, de nem tett semmit sem.


© Rosemary’s Baby / Paramount Képek   © wikipedia  

Miután a gyilkosság megtörtént, Roman Polanski mély depresszióba süllyedt. Néhányan azt is mondják, hogy a Rosemary gyermeke című filmjében megjósolta az eljövendő eseményeket. A filmben egy állapotos nő történetét meséli el, akivel valami szörnyűség történik.

Ugyanakkor Los Angelesben még több más erőszakos gyilkosság történt akkoriban a gazdag fehérek ellen. Egész Hollywood paranoiás lett. Kerítést építettek a házuk köré, a kutyák árai háromszor magasabbak voltak mint előző években, és sok híresség elhagyta a házát. Mindenki arra várt, hogy a bűnözőket letartóztassák.

Végül Manson “családját” letartóztatták. A közösség tagjai nem értették, miért tartóztatták őket le, mert ők hittek a tanokban, és nekik Krisztus megszemélyesítője maga Manson volt. Mivel Manson nem volt benne a gyilkosságokban, de mint felbújtó és ötletgazda volt, így őt is elítélték. A 4 elkövető életfogytiglant kapott. Charles Manson 2017 január elsején a börtönben halt meg vastagbélrákban, Susan Atkins 2009-ben agyrákban hunyt el. A banda többi tagja még mindig börtönben van. (forrás)

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *