LOADING

Type to search

Családozom Rácsodálkozom

Ezért ölelgesd és puszilgasd a babádat minél többször!

Share

Te tudtad, hogy így hat az ölelés egy csecsemőre?

A kutatók szerint az ölelés és a gyakori fizikai kontaktus pozitívan befolyásolja a gyermek fejlődését.

Te sem tudsz ellenállni a puha kis pofijának? Újra és újra a karjaidba akarod zárni? Ölelgetni és puszilgatni addig, amíg álomba nem merül?

Nem hibáztatunk érte…

A csecsemők édes illata, lágy bőre és cukisága minden szülő szívét megolvasztja.

Fizikai vonzerejük szirénként csábítja az anyukákat, és úgy tűnik: nem véletlenül. Néhány kutatás ugyanis kimutatta, hogy pszichológiai és fejlődéslélektani jelentősége is van a csecsemők ölelgetésének és a rendszeres fizikai kontaktusnak.

A kutatók 94 öthetes, egészséges csecsemőt vizsgáltak meg. Arra a kérték a szüleiket, hogy vezessenek naplót a következők szerint: mikor aludtak, mikor ettek, mikor sírtak a babák, milyen gyakran és mennyi ideig létesítettek velük fizikai kapcsolatot, vagyis ölelték, puszilták meg, illetve vették kézbe és ringatták.

Négy és fél évvel később a tudósok megvizsgálták a gyermekek DNS-ét. Megállapították, hogy azok a gyerekek, akiket keveset öleltek meg, lemaradtak a biológiai fejlődésben azokhoz a gyerekekhez képest, akikkel a szüleik rendszeresen tartották a fizikai kapcsolatot.

Sőt, volt még egy kutatás, ami alátámasztotta az ölelés pozitív hatását. Ebben a felmérésben 125 koraszülött gyermeket vizsgáltak. Arra a következtetésre jutottak, hogy minél több szeretetet és fizikai kontaktust kapott a gyermek a szülőtől vagy a kórházi személyzettől, annál erősebbek lettek az agyi reakciói.

A kutatók további vizsgálatokat végeznek, hogy még több bizonyítékot gyűjtsenek a fizikai kötődés újszülöttekre gyakorolt hatásáról. A DNS módosulása ugyanis nem az egyetlen előny…

  • Mire jöttek még rá a szakemberek?
  • 1. Az ölelés segít a csecsemőnek a testhőmérséklet-szabályozásban.
  • 2. Csökken a szoptatás ideje alatt a csecsemőben fellépő stressz.
  • 3. Az ölelés hatékony fájdalomcsillapító a gyerekek számára.
  • 4. Kimutatták, hogy a baba átölelése megnyugtatja az anyát.
  • 5. Elősegíti az apa és a baba korai kötődését.

Tudtad, hogy az ölelés ennyire hasznos? Nem? Akkor szaladj és öleld át az apróságokat. Persze akkor sem kell fukarkodnod vele, ha gyermeked már nagyobbacska…

Olvasd el ezt is:

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *