LOADING

Type to search

Mozizom Rácsodálkozom

25 éves A remény rabjai, és van 15 érdekességünk, amit talán te sem tudtál…

Share

Ha te is így gondolod, akkor olvass tovább.

Idén már 25 éves Stephen King regényéből készült alkotás, ami igazi kultusz filmmé nőtte ki magát az elmúlt két évtizedben. A remény rabjait (The Shawshank Redemption) 1994-ben mutatták be (itthon 1995-ben került a mozikba). A Tim Robbins és Morgan Freeman főszereplésével készült filmet a magyar származású Frank Darabont rendezte.

Te láttad már A remény rabjait? Reméljük, igen, mi nagyon szeretjük, mert nagyon mély mondivalója van, sok kérdésben gondolkodtat el, de közben elképesztően izgalmas is. Hoztunk 15 érdekességet a filmről, amit még biztos nem hallottál!

1. Tommy Williams szerepét Brad Pittnek szánták , aki azért nem tudta elvállalni a szerepet mert az Interjú a vámpírral című filmet forgatta éppen.

2. A könyvben Ellis Boyd „Red” Redding egy középkorú fickó. Erre a szerepre Harrison Fordot, Clint Eastwoodot és Paul Newmanot egyaránt figyelembe vették, de végül Morgan Freemannek adták a szerepet.

3. Meglepő, de csak két női szereplő van az egész filmben, akik beszélnek is. Az egyik szereplő az élelmiszer-tisztviselő képességeiről panaszkodik, a másik Andynak segíti a bankban.

4. Tom Hanks, Kevin Costner, Tom Cruise, Nicholas Cage, Johnny Depp és Charlie Sheen is mind esélyesek voltak Andy szerepére. Tom Hanks elutasította a felkérését, mert éppen a Forrest Gump forgatására mondott igent, Kevin Costner pedig a Waterworld-öt forgatta (ami jó nagyot bukott a mozikban). Ő később megbánta, hogy elutasította a szerepet.

5. Bár a börtön maga Maine államban volt, de Shawshank egy kitalált város King regényeiben. A filmet az ohiói Mansfield börtönben forgatták. Utána jött a hír, hogy lebontják a börtönt, mert már nem használták. Szerencsére megmentették a helyszínt, és azóta turisztikai látványosság Andy cellája, és a kiszáradt tölgyfa, ahol eltemette Andy a Rednek küldött levelet.

6. Finnországban a filmet a Menekülés kulcsa címmel mutatták be.

7. A könyvben Red nem egy elbaltázott rablás és lövöldözés miatt került börtönbe, hanem feleségének meggyilkolási kísérlete miatt. A férfi a könyvben elvágja neje kocsijának fékjét, ami véletlenül megöli a szomszédot és annak gyerekét.

8. Amikor Red és Andy először találkoznak a börtön udvarán, Morgan Freeman beszélgetés közben egy baseball labdát dobál. A jelenet 9 órán át forgatták. Másnapra Morgan karját be kellett kötni, mert fájt a sok labdadobálástól.

9. Amikor A remény rabjai először jelent meg a 25 millió dolláros költségből csak 18 milliót hozott be. Miután 7 Oscar-díjra jelölték hatalmas slágerré vált a mozikban, és a videó piacon.

10. Stephen King 5000 dollárért adta el a regény filmes jogait, de soha nem hajtota be a számlát.

11 Andy 1966-ban 370 000 dollárt lopott el, ez nem tűnt akkora összegnek, hogy 20 éve ítéljék el. A 2010-es inflációhoz igazítva viszont
2599 855,25 dollár igencsak nagy érték.

12 A sziklafalat, ahol Red „kincsét” eltemetik a film művészeti részlege kézzel készítette el a forgatásra.

13. A filmben volt egy rész, ahol Red és Andy újra találkoznak.  Az utolsó jelenetben Andy azt mondja Rednek “Reméltem, hogy a Csendes-óceán olyan kék, mint álmaimban”. Ez a jelenet végül nem került be.

14. Amikor Andy menekül és mindenféle víz alatti lyukakon bújik át, azt a készítők úgy oldották meg, hogy iszap helyett csokiszirupot, fűrészport és vizet kevertek össze. Ezek a csövek még ma is csoki illatúak.

15. Human Society-nek jelen kellett lenni a forgatási helyszínen, amikor egy madárral kapcsolatos jelenetet vettek fel.  A társaság felügyelte a madár jólétét, ők szerezték be a madarat is a jelenethez.

Ezt olvastad már?


https://www.cosmopolitan.co.za/politics/20-things-didnt-know-shawshank-redemption/

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *