LOADING

Type to search

Budapest Eszem-iszom Rácsodálkozom Utazom

5 patinás kávéház Budapesten, amit látnod kell!

Share

Ezek a kávéházak elvarázsolt kis szigetek, ahol a legkülönfélébb emberek fordulnak meg, ahol századok jönnek-mennek, csak a beszélgetések zsongása, a csészék csilingelése, és az elmaradhatatlan kávéillat állandó.

A legtöbb, kávéházakat ismertető cikkben, és turisztikai kiadványban szereplő New York – Centrál – Művész Kávéházak szentháromságon kívül van még pár említésre méltó hely, ahova érdemes ellátogatni. Igazi időutazás mindegyik.

Café Párisi (nyitás: 1882.)

A Párisi Nagy Áruház gyönyörű Lotz-termében üzemelő Café Párisiban, Lotz Károly lenyűgöző freskói alatt Zsolnay porceláncsészékből szürcsölheted a kávét. A grandiózus csillár, az aranyozott stukkók, hatalmas tükrök, antik gyertyatartók barokk kastélybelsőt idéznek. A klasszikus kávékínálat mellett – követve az új idők szelét – növényi italokból is lehet válogatni. A Lotz álom nevű csokis-kávés desszertkülönlegességet ne hagyd ki, ha arra jársz. Az elegáns környezetben kicsit arisztokratának érezheted itt magad.

Múzeum Kávéház és Étterem (nyitás: 1885.)

Az Astoria és a Kálvin tér között a XIX. századba csöppenhetsz, ha betérsz a Múzeum Kávéházba, ahol az elegáns berendezés mellett (itt is) Lotz Károly mennyezetfreskója, a Zsolnay porcelángyár fali csempéi és az élő zongoramuzsika adják meg az alap hangulatot. A patinás környezetben már nem csak kávét kínálnak, hanem a klasszikus magyar konyha fogásait is.

Hauer Cukrászda és Kávéház (nyitás: 1890.)


Egy, talán nem annyira ismert hely a Hauer Cukrászda és Kávéház, a Rákóczi út közepén, ami eredeti, romantikus polgári hangulatát a sok viszontagság ellenére is megőrizte. A különleges pörkölésű olasz kávékeverékből készült kávéitalok mellett a hagyományos magyar sütemények – köztük a híres Hauer-krémes – is felvonulnak. A gyönyörű berendezés pedig csak „hab a tortán”.

Hadik Kávéház (nyitás: 1906.)

Az 1920-as években élte fénykorát a 11. kerületben található Hadik Kávéház, mely egyike volt Budapest irodalmi kávéházinak. Az enteriőr klasszikus, ízléses, az elrendezés kellemes, meghittebb beszélgetésekre is alkalmas. Napjainkban élénk kulturális élet zajlik falai között; irodalmi esteknek, koncerteknek, kiállításoknak ad helyet. Külön jó pont, hogy az itallapon az egyes kávé fajták magyarázata is szerepel.

Cafe Astoria (nyitás: 1914.)

Az idén 105 éves Astoria szálló földszintjén, az utcáról nyíló Cafe Astoria a klasszikus, nagypolgári kávéház és étterem elegye, ahol a felújításkor is figyeltek a hely eredeti kifinomult hangulatának megőrzésére. Visszafogottan elegáns környezet; hatalmas kristálycsillárok, aranyozott tükrök, márványoszlopok fogadnak. Ha a monarchia korába szeretnéd kicsit érezni magad, ülj be egy kávéra a Cafe Astoriába.

Említést érdemelnek még azok a nem budapesti, és nem pár száz éves kávéházak is, amiknek a berendezése, hangulata sokat hozzá tesz a kávézás élményéhez.

A győri Bécsi Kávéházban (http://becsikh.hu/) a kis kávéasztalok a hozzájuk illő székekkel, a lámpák, a sütis vitrin, a rusztikus fogas azt a hagyományos kávéházi életérzést képviselik, amit minden valamire való kávé fan érez, ha betér egy helyre, aminek lelke van.

Ilyen a tatai Cseke-tónál található elegáns Barta Kávéház (http://bartakavehaz.hu/ ) is, ahol igényes környezetben, Zsolnay porcelán csészében és tányéron szervíroznak a kerek asztalkákra, és ahova beülve úgy érezheted a sütemény és kávéillatú századelői hangulatban kicsit megáll az idő.

Olvasd el ezt is:

(Fotók a cukrászdák Facebook oldalairól valók.)

Tags:

You Might also Like

1 Comment

  1. Európai téridő 2019-09-28

    Az Astoria kávéházi szegletében volt sokáig a Magyar Rádió “Ki nyer ma? Játék és muzsika tíz percben” c. vetélkedője, amelynek nem versenyző törzsvendége volt néhai Mann Daisy, aki mindig megrendelte ott, pldamutató módon a klasszikus tejszínes kávé-szóda-szendvics menüjét, felidézve egy az elvtársvilágban letűntnek minősített kor eleganciáját..

    Válasz

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *