LOADING

Type to search

Uncategorized

“Biztos valami őrült fog kinyiffantani” – John Lennon születésnapjára

Share

1940. október 9-én született John Lennon, a Beatles legendás vezéregyénisége, aki beírta magát a könnyűzene történetébe, és akinek zenei öröksége talán még évszázadok múlva is élni fog.

A “Beatles”

A Beatles karrierje 1963-ban kezdődött, amikor a TV közvetítette egy londoni koncertjüket. Közel ötven top 40-es kislemezük jelent meg és 27-szer voltak első helyezettek a Billboard listán. 2004-ig csaknem 1,3 milliárd lemezt adtak el. Yesterday című számukat dolgozták fel legtöbbször a világon (több mint ezer alkalommal). Hatásuk erőteljes a könnyűzene történelmében, rajongók és zenészek több nemzedéke nőttek fel a slágereiken.

Lennon

Ellentmondásos személye megosztotta az embereket, de érdemei zeneszerzőként és szövegíróként vitathatatlanok. Zenéjével, és békepárti szerepvállalásával milliók gondolkodását határozta meg. Igazi motivációs szimbólummá vált, aki pozitív üzeneteket közvetített a világ felé.

Meghatározó volt a 20. század zenei világában, dalai mélyértelműek, önelemzők, néha elvontak, sokszor aktualitásokkal és személyes dolgokkal foglalkoznak. Utálta a sztárkultuszt. Saját magát művészként, zenészként, gondolkodó emberként, és nem utolsó sorban zseniként határozta meg, nem pedig (pop)sztárként.

Karrierjének egyik legikonikusabb dala az Imagine, amiben egy békés világról álmodozik. Élete botrányoktól sem volt mentes. Jó pár könyvet írtak róla, és vagy harminc filmben szerepelt.

Egyik legszürreálisabb dala a Strawberry Fields Forever. Névadója, az eredeti Strawberry Field az Üdvhadsereg egyik árvaháza volt, nem messze Lennon egykori otthonától. A kis Lennon gyermekkorának egyik fontos eseménye volt az árvaházban évente megrendezett kerti mulatság. Ezen emlékek hatására írta meg később a dalt az eperföldekről.

Az egykori árvaház helyén napjainkban egy nem rég megnyílt, interaktív kiállításnak otthont adó látogatóközpont várja a Beatles rajongókat Liverpoolban.

John Lennon elítélte az erőszakot és a gyilkosságot. Az élet fintora, hogy mégis erőszak áldozata lett. Amikor az 1960-as években arról kérdezték, szerinte hogyan fog meghalni, azt felelte: „Biztos valami őrült fog kinyiffantani.” Bár ezt viccnek szánta, mégis önbeteljesítő jóslatként húsz év múlva pontosan ez történt. 1980. december 8-án M- D. Chapmann öt lövéssel megölte. Negyven év jutott neki itt a Földön.

10 Lennon idézet az életről:

Nincs szükséged másra, csak szerelemre.

Annyit kell tenned, hogy életben tartod a bizalmat.

A boldogságot magadban kell keresned, nem másban.

Ne akarj mindenkinek megfelelni, úgysem tudsz.

Ha nem szereted magad, akkor másokat, és a képességeidet sem tudod szeretni.

A harmóniát nem kívánni kell, hanem teremteni.

Minden tisztább, amikor szerelmes vagy.

Nincs szükséged senkire, hogy megmondja, hogy te ki vagy, mi vagy. Te az vagy, aki vagy!

A végén minden rendben lesz. Ha valami nincs rendben, akkor még nincs vége.

Adj egy esélyt a békének.

Szavai aktuálisabbak, mint valaha…

Olvasd el ezt is:

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *