LOADING

Type to search

Élem Főoldal Inspiráció

Ha ez a 10 dolog jellemző rád, akkor te is empata vagy!

Share

A mélyen együttérző, vagyis empatikus emberek fogékonyak és érzékenyek más emberek érzelmeire. Ha tapasztalod magadon ezt a tíz rendhagyó szokást, akkor te is az empátia adottságával születtél.

1. Az empata átveheti mások érzéseit

Időnként megesik, hogy elsírja magát egy filmen vagy egy síró ember láttán. Nem szándékosan csinálja, egyszerűen eluralják az érzelmek.

2. Az empátia, az együttérzés ösztönös

Egy empata olyan tisztán látja más emberek érzéseit és szándékait, mintha a sajátja lenne. Mivel szavak nélkül is átérzi mások vágyait és céljait, azt is könnyen meglátja, amit megpróbálnak elhallgatni előle. Mindezt ösztönösen.

3. Az empátia sokszor kimerítő

Az együttérzés a szíve mélyéről jön, így képtelen figyelmen kívül hagyni mások problémáit. Ezért, ha nem állít fel korlátokat, akkor ki fog merülni. Arról nem beszélve, hogy egy empatát könnyű kihasználni. Ezért fontos a korlátok megléte, és hogy csak azokra az emberekre fókuszáljon, akik igazán közel állnak hozzá.

4. A megtört emberek vonzzák az empatákat

Az empata kötelességének érzi, hogy mindenkinek segítsen. Próbálja „megjavítani” az embereket és az életüket az iskolában, a munkahelyen, a mindennapokban. Ugyanakkor meg kell tanulnia, hogy csak azon lehet segíteni, aki akarja.

5. Az empatának szüksége van az egyedüllétre

Egy együttérző nagyon érzékeny receptorokkal van megáldva. Így a csoportos összejövetelek, házibulik stb. számára érzékeny terepet jelentenek. Újra és újra egyedüllétre van szüksége ahhoz, hogy feltöltődjön egy-egy ilyen esemény után.

6. Egy empatára a környezet is hatással van

Nemcsak a tömeg, hanem a hely, ahol él és az egész világ – a terület, a város vagy a szomszédság. Ezért a rendkívül együttérző emberek szívesen költöznek kisebb városokba vagy közel a természethez. Inkább távol tartják magukat a fiatalos lendülettől, és választanak olyan helyszíneket, ahol minden békés és nyugodt.

7. Az empata rendkívül érzékeny

Pontosan ezt jelenti maga az empátia szó, úgyhogy ez annyira nem meglepő. Többek között ezért próbálja kizárni a gonoszságot és a gyarlóságot az életéből. Ő az, aki simán csatornát vált, ha valami vad vagy durva dolgot lát a tévében.

8. Az empata átlát a hazugságon

Képessége van meglátni a valóságot, felismerni az igazságot. Idővel rájön, kiben bízhat és kiben nem; megtanulja használni vele született képességét.

9. Az empata lelkes gyógyító

Képes arra, hogy hozzásegítsen másokat az eufória, a szeretet és a vigasz érzéséhez. Ha egy empatával beszélgetsz, úgy érezheted magadat, mintha újjászülettél volna. Ez azért van, mert ő valódi megértéssel, figyelemmel és együttérzéssel fordul feléd.

10. Az empata hajlamos figyelmen kívül hagyni a saját problémáit

Annyira el van telve azzal, hogy a saját környezetével, más emberekben felmerülő kérdésekkel foglalkozzon, hogy sokszor a saját problémájára nincs ideje. Pedig egy empata számára is fontos lenne, hogy valakivel meg tudja beszélni az érzéseit. Kell az énidő, kell a regenerálódás, hogy ne készüljön, ne égjen ki.

Nos, rád hány pont igaz a tízből?

Olvasd el ezt is:

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *