LOADING

Type to search

Élem Ez+az Rácsodálkozom

A világ legegyszerűbb technikája, amellyel bármelyik hazudozót leleplezheted

Share

Nagyon frusztráló tud lenni, amikor biztos vagy benne, hogy az arcodba hazudnak. De egy egyszerű kérdéssel azonnal le tudod buktatni az illetőt, aki észre sem veszi, hogy belesétált a csapdába. Te pedig azonnal láthatod, hogy kivel van dolgod.

Nézzük akkor ezt a csodálatos technikát:

A mechanizmus Volatile Conundrum néven vonult be a pszichlógiába és annak az ellenőrzésére szolgál, hogy egy adott ember mennyire őszinte.
“A módszer lényege, hogy olyan kérdést teszel fel, amelyre már tudod a választ” – magyarázza az FBI korábbi viselkedéskutatója, Dr. Jack Shafer. Kell tehát egy hamis állítás, és ha a személy egyetért veled, akkor tudod, hogy hazudik, ellenben, ha nem ért egyet veled, akkor az megerősíti, hogy őszinte.

A módszer segítségével a hazudozó nem veszi észre, hogy éppen tesztelés alatt áll és a kellő helyzetben szembe kell néznie a leleplezéssel. Nem árt azonban figyelni arra, hogy ne túlozzuk el a módszer használatát, mert az emberek észrevehetik és rámutathatnak csaló-lebuktató szándékaidra.

Nézzük a kivitelezést:

Tulajdonképpen bármikor használhatod, amikor beszélgetsz valakivel és úgy érzed, hogy valami nem stimmel. Figyelj arra, hogy a testtartásod és a hangod ne változzon meg, hogy ne lehessen észrevenni, hogy készülsz valamire és az illető továbbra is élvezze a helyzetét.

Egy egyszerű példa: beszélgetsz a nővéred pasijával, aki éppen azt meséli, hogy meghívták XY esküvőjére. Ekkor te megkérdezed tőle, hogy ízlett a csokitorta, miközben te tudod, hogy az egy vanília krémes torta volt halvány rózsaszín virágokkal díszítve. Ha a fiú erre azt feleli, hogy nagyon finom volt, akkor máris horogra akadt a hazudós.

Na de mi van akkor, ha az illető igazat mond?

Ha az illető igazat mond, akkor jusson eszedbe az, hogy a Volatile Conundrum technika mindig kínál egy kiskaput arra az esetre, ha nem igazolódott be a gyanú.

Vegyük mondjuk azt, hogy a nővéred fiúja nem emlékszik a csokitortára, de azt bátran kijelenti, hogy a vanília viszont a rózsaszín kis rózsácskákkal valami fantasztikus volt. Ekkor biztos lehetsz benne, hogy tényleg ott volt az esküvőn és a kétségeid megalapozatlanok voltak. Ahhoz, hogy ügyesen keveredj ki a szituációból egy legyintéssel azt mondod, hogy “Oh, tényleg, csak azt hittem csoki volt, mert az a kedvencem.” Majd folytatjátok a beszélgetést…

Mikor beszélj a felfedezésedről?

Megvádolni valakit azzal, hogy nem mond igazat vagy csak utalni rá, nem biztos, hogy jót tesz a kapcsolatnak, főleg ha nem is hazudik. Az előbbi példában szereplő nővér és a barátja nagyon mérges lenne és biztosan megsértődnének.

Ezért a nyílt támadás helyett próbáld meg inkább négyszemközt megbeszélni az illetővel. A nővérednek is elmondhatod, hogy a fiúja nem tűnik őszintének. Így elkerülheted egy nagyobb dráma kialakulását és tudsz segíteni a helyzet megoldásában.

Te érezted már úgy, hogy akivel beszélgetsz nem mond igazat? Használnád ezt a technikát?

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *