LOADING

Type to search

Élem Ez+az Inspiráció

10 jel, ami segít felismerni, ha mérgező kapcsolatban vagy

Share

Ha azonnal beleszeretsz valakibe, anélkül, hogy igazán megismernéd, ráadásul ha a hangulatod attól függ, hogy a másik hívott-e aznap téged, akkor valószínű, hogy érzelmi függőségben szenvedsz. A mérgező kapcsolatok ördögi körré válhatnak, de szerencsére van kiút belőle.

Az érzelmileg függő emberek megpróbálják teljesen ellenőrizni a partnerüket, és az áldozat szerepét játsszák, miközben valójában örömöt szereznek a saját szenvedésükből. Darlene Lancer pszichoterapeuta azt írja, hogy az igaz szerelem, és az érzelmi függőség különféle dolgok, és alapvető fontosságú, hogy megtanuljuk, hogyan lehet őket elkülöníteni.

Ne engedd meg, hogy te is beleess egy toxikus kapcsolat csapdájába!

10. Azonnal azt gondolod, hogy megtaláltad életed szerelmét

Vannak olyan emberek, akik nagyon szerelmes típusok, és az első randevú után úgy érzik, hogy „Ez a tökéletes ember, akit egész életemben vártam!” Ezekről a helyzetekről gyakran kiderül, hogy ez nem így van. Miután találkoztál valakivel, akitől pillangókat érzel a hasadban, várj egy kicsit, hogy megnézd, hogy hogyan érzed magad nélküle. Egy ilyen helyzetben érdemes néhány nap szünetet tartani a kapcsolatban, hogy meglásd, hogy milyen egyedül maradni. Érdemes csinálni valamit, ami elvonja a figyelmed erről a személyről.

9. Túl sokat idealizálod a partnered

A kapcsolat elején fontos, hogy többet hallgass, mint beszélj, és a kulcs az, hogy figyelmesen hallgass a másikra. Ha valaki véletlenül azt mondja: „Nem vagyok a legkönnyebb ember…”, akkor valószínűleg ezzel el akar árulni valamit. Ne hagyd ezeket figyelmen kívül. Nem kell önzetlenül megnyugtatni a másik embert, hogy “Ez ostobaság, majd nekünk sikerülni fog!”. Amikor valaki ilyen figyelmeztetéseket dob, akkor valójában azt gondolják, hogy nem te vagy nekik a megfelelő ember, és csak úgy akarják folytatni a kapcsolatot, hogy feltételei vannak. Ez pedig nem jelent jót!

8. Ha elhanyagolod a barátaid, hogy a kedveseddel legyél

Ne hagyd figyelmen kívül a barátaidat, amikor kapcsolatba lépsz. Amikor először látunk valakit, természetes, hogy erre az emberre összpontosítunk, és mindent meg akarunk osztani vele. De ne feledd, hogy a barátaid időt akarnak veled tölteni, és nem feltétlenül akarják egész idő alatt a másik személyről szóló történeteidet hallgatni. A barátaidnak bizonyos érzései lehetnek a másik személlyel kapcsolatban, és ez különbözhet a tiédtől. Jobb, ha előbb bemutatod a partneredet a barátoknak, mert ők talán észrevesznek valamit, ami megakadályozza, hogy egy mérgező emberrel kerülj kapcsolatba. Ha a partnered nem akarja megismerni a barátaid, a rokonaid, ez figyelmeztető jel arra, hogy nem érzi úgy, hogy a kapcsolatotok komoly.

7. Ne felejtsd el a hobbijaidat

Ne felejtsd el kedvenc tevékenységeid és hobbijaidat. Egy új embernek érdekesebbé kell tennie az életed, és hozzá kell adnia az életedhez, nem pedig elvenni. Ne tedd a kedvesedet a világegyetem középpontjába. Fontos megértened, hogy tisztességtelen a partnereddel szemben, ha a boldogságodat tőle teszed függővé, és persze ez fordítva is igaz.

6. Vedd észre a zavaró jeleket!

Vedd figyelembe az esetleges érzéseidet, kétségeidet és gyanúidat. Ha partnered viselkedésében valami zavar, akkor ne habozz azonnal foglalkozni a kérdéssel. Ne reméld, hogy a partnered azonnal megváltozik. Elegendő, ha egyszer mondod neki, hogy változtasson valamin, ha értékel téged, akkor változtatni fog. Nincs szükség arra, hogy te legyél a partnered megmentője.

5. Feltétel nélkül bízol partnered véleményében

Ha hirtelen azon kapod magad, hogy valami olyasmit tettél, amit még soha, csak mert a partnered nyomást gyakorolt rád, akkor ez egy rossz jel. A véleményed nem változhat meg attól, hogy partnered van. Ha elveszíted önmagadat, az nincs rendben. Ha vakon elfogadod amit a partnered akar, akkor fennáll annak a kockázata, hogy a partnered árnyékává válsz.

4. Hihetetlenül féltékenynek érzed magad

Régen esetleg tapasztalhattál már félelmet és féltékenységet is. De ezek befolyásolják az új kapcsolatodat is? Valóban vannak féltékenységi problémák, vagy csak a képzeletedben látod őket? A túlzott féltékenység azzal a kockázattal jár, hogy elveszted a partneredet magad miatt.

A féltékenységnek van egy másik oldala: lehet, hogy valódi oka van a féltékenységnek, de sokan a következő mondat helyett: „Sajnálom. Nem gondoltam, hogy ez téged bántani fog. Ez nem fog megismétlődni…” inkább ezt mondják: „Ez nem jelent semmit.” Ha úgy találod, hogy meggyőzöd magad arról, hogy a kapcsolatod erős és egészséges, de félelmekkel és kétséggel van tele, akkor elő kell fordulni, hogy újra kell gondolni a kapcsolatodat.

3. Nem bírod elviselni, ha nincs veled a partnered

Elég gyakori, hogy minden idődet a partnereddel szeretnél tölteni. Fontos azonban felismerni azt a tényt, hogy a külön töltött idő is értékes. Ne feledd, hogy vannak olyan dolgok, amelyeket önállóan is megtehetsz (és néha meg is kell tenned). Hagyj egyfajta egészséges teret közted és a partnered között! Próbálj nem arra koncentrálni, hogy “Mi van ha valaki mással van?” mert nagyon valószínű, hogy a partnere inkább elfoglalt. Lehet, hogy a barátaival, vagy a munkahelyén van és erre nem szabad engedélyt kérnie tőled. A szorongás nem változtatja meg a helyzetet, inkább csak rosszabbá teszed. Ne töltsd az összes idődet a partneredre gondolva. Összpontosíts olyan dolgokra, amik boldoggá tesznek, és így a partnered is jobban fog értékelni téged.

2. Ha igazolod partnered szörnyű viselkedését

Amikor szerelmes vagyunk, hajlamosak vagyunk egy kicsit vakok lenni a tökéletes partnerünkkel kapcsolatban. Érdemes viszont figyelni a másik viselkedését, és nem rózsaszín szemüvegen át szemlélni a kapcsolatunkat. Ha kedvesed figyelmesen viselkedik az első randevúkor, de hirtelen kiabálni kezd a pincérrel valami miatt. Amikor a kapcsolat mézeshetei elmúlnak, akkor te is ugyanúgy az ő prédájává válsz és téged is kritizálni kezd.

1. Nem mondhatod csak: „Nem”

Nem mondhatsz nemet a partnerednek? Nem kell mindig elfogadnod azt, amit a másik kínál. Ne habozz, ha el szeretnél valamit utasítani, ami számodra nem megfelelő. Nincs okod arra, hogy elfogadj valamit, amit nem akarsz megtenni, csak mert nem akarod megbántani a másikat. Ne veszítsd el magad, mert egy másik ember tetszik!

Ezt olvastad már?


Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *