LOADING

Type to search

Családozom Inspiráció Rácsodálkozom

Íme a pszichológiai *magyarázat* arra, hogy a nők szerelmi életét befolyásolja az apjukkal való kapcsolat

Share

Az apa és lánya közötti kapcsolat egyedülálló. Legyen jó vagy rossz: mindig befolyásolja az életünket. A pszichológusok is felhívták a figyelmet már ezerszer, hogy mennyire fontos az apáknál, hogy jól neveljék a lányaikat.

A szülői viselkedés olyan viselkedéseket, mechanizmusokat és gondolatokat foglal magában, amelyek tudattalanul alakulnak ki a gyermekekben, amikor felnőtté válnak. Arra is hatással vannak, hogy milyen partnert választunk magunknak. A Brightside bebizonyította, hogy milyen pontokban van ez így. Figyelj!

A szülők meghatározzák a viselkedésmódunkat

Linda Nielson pszichológus az Apák és lányok között: A kapcsolatok erősítése és újjáépítése című könyvében megpróbálja bemutatni, hogy a szülők hogyan befolyásolják a lányaik döntéseit, olyan kérdésekben, mint a karrier, a személyes ízlés és a teljesítmény. Linda különösen hangsúlyozza, hogy az apa jelenléte, vagy hiánya hogyan befolyásolja a lányok jövőbeli romantikus kapcsolatait.

A jelenlévő apák magabiztosabb lányokat nevelnek

Nielson elmagyarázza, hogy egy apa, aki jelen van, és aki gyengéd és biztonságos kapcsolatot alakít ki a lányával, az arra készteti a lány későbbi énjét, hogy egy hű partnert keressen magának. Akiket érzelmekkel teli szülők nevelnek nekik a gyakori vonásuk, hogy határozottak, amikor döntést kell hozniuk. És ezzel jön az önbizalom is, a lányok nem tartanak attól, hogy véleményt nyilvánítsanak, ha egy rossz férfi bukkan fel az életükben.

Az apai szeretet megakadályozhatja az rossz döntéseket

Egy lány már korán felismeri apja szeretetét, így amikor felnő, stabil kapcsolatra vágyik. Olyanra, aki békére inspirálja. Az apa közelsége tudattalanul segíthet a serdülőknek, hogy kevesebb hibát vétsenek a leendő partnerük kiválasztásakor. A lányok magabiztosabbak a fiúk körében és nem engedik, hogy kihasználják őket. Nem törekszenek több partnerre, sokkal inkább az ellenkezőjére.

A hiányzó apa – instabilabb lány

Az apa hiánya negatív hatással van a lány későbbi karakterére.  Azok, akiknek gyengébb és instabilabb kapcsolatuk van az apjukkal, nagyobb valószínűséggel választanak egy olyan partnert, amely több konfrontációhoz vezet. A biztonság és a bizalom hiánya arra készteti őket, hogy beérjék egy rosszabb kapcsolattal, ezért végül olyan kapcsolatokba kerülhetnek, ahol alacsonyabb rendűnek érzik magukat.

Bevásárlás metaforája

Nielson egy érdekes és hasznos metaforával írja le az az apa-lánya kapcsolatokat könyvében. Az egészséges apai ragaszkodás olyan, mintha teli gyomorral mennénk bevásárolni. Ha így teszünk, akkor nagyobb türelemmel választjuk meg a hozzávalóinkat, és egészségesebb lehetőségekkel töltjük meg a kosarunkat. Ha egy rossz apai kapcsolatunk van, az olyan, mintha üres gyomorral mennék le a boltba. Ilyenkor, ha üres a gyomrunk, akkor az első dolgot látjuk csak a meg polcokon, és rögtön meg is vesszük még ha tudjuk, hogy rosszat tesz az egészségünknek.

Ugye milyen érdekes meglátások? Szerinted is befolyásolják az apák a lányaik későbbi kapcsolatait? Te mit figyeltél meg?

Ezt olvastad már?Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *