LOADING

Type to search

Rácsodálkozom

8 dolog, amit *feltétlenül* tudnod kell arról, hogy hogy szeret egy pszichopata…

Share

Egy tanulmány szerint a lakosság 1%-a lehet pszichopata. A pszichopatáknak tekintett emberek különféle érzelmi zavarokkal küzdenek. Nehezen megy nekik az empátia, a szomorúság és a félelem kifejezése. Így ha ők szeretnek, azt teljesen másként teszik, mint mi “egészséges” emberek.

A Brightside jól leírta, hogy milyen amikor egy pszichopata szerelmes lesz, mi pedig szeretnénk közre adni, mert sokat lehet belőle tanulni, hiszen az ő kommunikációjuk és kapcsolatokban való részvételük nagyon eltérőek a többi emberétől.

1. A pszichopaták képesek lehetnek más személyek szeretésére

A pszichológusok szerint a pszichopatiának különféle szintjei vannak. Ha a személy nem mutat súlyos pszichopatikus tüneteket, akkor valószínű, hogy beléjük is ugyanúgy beleszeretnek. A pszichopaták magányosak is lehetnek, de vágyakozhatnak arra, hogy szeretni tudjanak. Ők azonban nem tudnak egészséges kapcsolatot kialakítani, mert nincs érzelmi kötődésük a másik ember iránt.

2. Kapcsolataik eltérő okokon alapulnak, mint a hagyományos kapcsolatok

Mivel a pszichopaták az erős érzelmi kötelékek kiépítésével és a kapcsolat intimitásának megteremtésével küzdenek, nagyobb valószínűséggel lépnek bele egy olyan kapcsolatban, amely közös hiedelmeken és a világ iránti hozzáálláson alapul. A partnerüknek azonban óvatosnak kell lennie velük mert a pszichopaták rendkívül önzőek, és általában megpróbálják manipulálni a partnerüket.

3. A pszichopaták közeli kapcsolatokat vágyhatnak, de ritkán képesek megteremteni őket

A pszichopaták általában az úgynevezett kerülendő kötődési stílust ismerik. Valószínű, hogy már többször kudarcot vallottak, amikor megpróbáltak valakivel érzelmi kapcsolatot kialakítani, mert nálunk nincs empátia és érzelmi kötődése se. A pszichopaták nem támaszkodhatnak az érzelmeikre, és ezt megpróbálják a saját javukra fordítani és ezzel elérni valamit.

4. A pszichopaták nem tudnak érzelmi támogatást nyújtani partnerüknek

A pszichológusok úgy vélik, hogy a pszichopaták általában nem érzik a félelmet vagy szorongást.  És mivel maguk még sosem érezték ezeket az érzelmeket, így nem küzdenek azért, hogy empátiát mutassanak ki, vagy megértsék mások érzéseit. A kutatás azt bizonyítja, hogy a pszichopaták tudnak más emberekről gondoskodni, de csak akkor ha hajlandók, ha elég erőfeszítést tettek azért, hogy megtanulják az empátia érzés megismerését.

5. A pszichopaták inkább a rövid távú kapcsolatokat részesítik előnyben

A pszichopaták a gyors élettörténeti stratégiát követik: inkább rövid távú kapcsolatokat alakítanak ki erős érzelmi kötődés nélkül. Ritkán érdekli őket, hogy elegendő erőfeszítést tesznek-e egy hosszú távú kapcsolat létrehozásában. Nekik megfelel egy rövid távú viszony érzelemmentesen, mintsem érzelmekkel.

6. A pszichopaták tudják, hogyan lehet manipulálni partnerüket, és jól is csinálják ezt

A pszichopaták könnyen olvashatnak más emberekben és megérthetik azok szándékait. Tudják, hogyan legyenek elbűvölőek és jól érzik magukat bármilyen helyzetben, és ez tökéletes manipulátorokká teszik őket.  Az külön figyelemre méltó, hogy közben nem éreznek semmiféle bűntudatot, amikor ezt teszik. A pszichopaták önközpontúak és nem igazán törődnek a szorongással, hogy mit okoznak ezzel másoknak.

7. Szeretetük romboló lehet

Mivel a pszichopaták nem igazán tudják, hogyan kell mély kapcsolatba lépni az emberekkel, a romantikus kapcsolatuk mindkét fél számára romboló lehet. A pszichopaták inkább impulzív módon viselkednek, és érzelmileg nem elérhetők. Mivel manipulatívak, és az empátiájuk hiánya rombolhatja a partnerük lelki jólétét, ezzel hozzájárulnak egy instabil és feszültséggel teli kapcsolathoz.

8. Érzelmeik és hozzáállásuk idővel javulhat

A jó hír az, hogy a pszichopaták viselkedésén lehet javítani, főleg ha ők is motiváltak erre. A pszichológusok úgy gondolják, hogy a szeretet és szeretet kifejező romantika, és velük való kommunikáció megtanítja számukra azt, hogy legyenek empatikusak és ezzel javítható egy pszichopata társadalmi interakciójának minősége is.

Ezt olvastad már?

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *