LOADING

Type to search

Családozom Élem Inspiráció

10 hiba, amit ha szülőként elkövetsz, később nagyon bánni fogod…

Share

Egy gyermek életének első évei varázslatosak, amelynek minden pillanatát ki kell élvezni. Már csak azért is, mert a jövőben lehet, hogy meg fogjuk bánni az elszalasztott lehetőségeket.

Minden szülő a lehető legjobbat szeretné a gyerekének. Sokan azért dolgoznak, hogy bármit meg tudjanak venni nekik, míg mások szigorúak, mert azt szeretnék, ha gyermekük fegyelmezett és cél orintentált lenne, és vannak, akik mindig hagynak választási lehetőséget a gyereknek és megtanítják az önálló döntéshozatalra. Minden családnak megvannak a saját nevelési elvei, de minden szülőben közös, hogy amikor később visszanéznek, mindannyian ki akarják javítani a múltban elkövetett hibákat.
De vajon melyek azok a dolgok, amelyet a legtöbb szülő megbán?

1. Nem beszélgettek eleget.

Egy gyereknek, aki kisbabából villámgyorsan cseperedik viszonylag önálló emberré, nagyon nagy szüksége van állandó kontaktusra a szüleivel. De ami azt illeti, a szülőknek is szükségük van erre. Tudjuk, manapság mindenre kevés az idő, és oké, ha anyaként valami mást csinálunk, amikor a gyerek játszik. De ha ebből rendszert csinálunk, akkor egyre kevesebb idő jut majd azokra a beszélgetésekre, amikor tényleg csak a gyerekre figyelünk, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy szép csöndben felnőtt. És már a saját életét éli, miközben mi észre se vettük, hogy mindez hogyan történt. Az elszalasztott pillanatokat pedig soha többet nem tudjuk visszahozni, ezért próbáljunk meg nem csak fizikailag jelen lenni a gyermekeink életében. Élvezzük a velük töltött időt!

2. Nem ölelte meg elég sokszor.

Tudósok már többször bebizonyították az ölelés egészségre gyakorolt pozitív hatásait. De tudomány ide vagy oda, isteni érzés megölelni azt, akit a világon a legjobban szeretünk. Sok szülő különböző okokra hivatkozva nem teszi meg a gyermekét, például mert azt mondták neki, hogy így csak elkényezteti… de ezek elavult tévhitek. Ahogy telik az idő és nőnek a gyerekek, egyre kevésbé akarják majd, hogy ölelgessük őket. Ezért is jó, ha sokat ölelgetjük őket – amíg még egyáltalán hagyják -, hogy elraktározzuk ezeket az édes emlékeket.

3. Nem készített elég fotót vagy videót.

Semmi végzetes nem történik, ha nem fotózzuk végig a gyerek egész életét. Nincs rá mentálisan rossz hatással, nem lesz tőle se jobb, se rosszabb. De amikor később vissza akarunk emlékezni valamire, akkor azért nagyon klassz, ha elő tudjuk venni a fotókat és segítségükkel újra tudjuk élni a pillanatokat. Fogadjunk, hogy minden szülő már legalább egyszer megbánta, hogy pont akkor nem fotózott…

4. Nem írta fel az első szavakat.

Ezek megint csak szép emlékek. Simán el lehet éldegélni nélkülük, de sokkal jobb, amikor megvannak és bármikor meg tudjuk nézni, hogy mit mondott, mit csinált és mit evett, mondjuk amikor még csak tíz hónapos volt.

5. Nem játszott vele elegendő kreatív játékot.

Nem azt mondjuk, hogy ha egy szülő állandóan valamilyen kreatív játékot játszik a csemetével, akkor a gyerkőc hatalmas művész vagy kiváló zenész lesz. De legalább megkapja a lehetőséget rá. Először is, ha sok különböző dolgot mutatunk nekik vagy belevonjuk őket, akkor könnyebben kiderül, hogy mihez van tehetségük vagy miben jók. Később ezeket még lehet erősíteni is. Másrészt, minden kreatív tevékenység fejleszti az intelligenciát, a képzelőerőt és bővíti a szókincset. Végül, és nem utolsó sorban pedig erősíti a kapcsolatot szülő és gyerek között, amely már önmagában elég jó ok arra, hogy sokat alkossunk együtt.

6. Túl szigorú volt.

Egy dolog azt mondani valakinek, hogy nem helyes, amit csinált és egy másik dolog, amikor már szőrszálhasogatásba kezdünk. Van egy mítosz, amely szerint, minél magasabbak az elvárások, annál sikeresebb lesz az ember. De a valóságban sajnos pont az ellenkezője történik: viselkedési és fejlődési problémák. Természetesen mindez a gyerekkel való kapcsolatra is rányomja a bélyegét…

7. Nem vette figyelembe a gyermeke véleményét.

Szerintem gyerekkorában mindenki hallotta már, hogy “fiatal vagy még ahhoz, hogy erről te dönts” vagy “a felnőttek jobban tudják”. Nem túl jó ilyesmit hallani. Azok a gyerekek, akiknek a véleménye általában nem számít, bizonytalanságban nőnek fel és felveti azt a nagyon fontos kérdést, hogy az, aki helyett mindig eldöntöttek mindent, honnan fogja tudni, hogy mit akar az élettől? Szóval lehet, hogy jobb hagyni a gyermekeinket, hogy bizonyos dolgokban saját maguk döntsenek. Még mindig sokkal jobb megbeszélni, hogy mit szeretnének, mint figyelmen kívül hagyni a véleményüket.

8. Nem tette elég boldoggá.

Gyerekkori szép emlékeink a legértékesebbek dolgok között vannak, amelyeket soha senki nem vehet el tőlünk. Ha egy gyerek egészséges légkörben nő föl és minél több tapasztalatot szerez, az azt jelenti, hogy aktívan fejlődött. Egy boldog gyerek mindig könnyebben alkalmazkodik a felnőtt élethez és alakít ki kapcsolatokat. Élvezzük ki az együtt töltött időt és tegyük mind érdekesebbé, hogy biztosak legyünk abban, gyermekünk összegyűjt annyi boldog emléket, amennyit csak lehetséges.

9. Mindig valaki másra hallgatott.

Vannak, akik szeretnek tanácsot adni, még akkor is, ha senki nem kérte. Sajnos a kezdő anyukák gyakran meghallgatják ezeket. Ezek a “szakértők” megmondják, hogyan kell öltözetni, etetni a gyereket és milyen óvoda vagy iskola kell neki. Pedig a szülőkön kívül az égvilágon senki nem ismeri jobban a gyereket. Érdemes meghallgatni a jótanácsot, de ez egyben nem jelenti azt, hogy követni is kell.

10. Nem voltak ott a gyerek életének legfontosabb pillanatainál.

Vannak olyan dolgok, amelyeket nekünk szülőknek nem tűnnek olyan fontosnak, de a gyereknek bizony azok. Az embereknek – így a gyerekeknek is – szükségük van arra, hogy osztozanak valakivel ezekben a fontos pillanatokban. Még akkor is meg kell próbálni jelen lenni ezeken a számukra oly fontos eseményeken, ha egyébként tényleg jó okunk lenne a távolmaradásra. Nagyon fogjuk sajnálni később, amikor rájövünk, hogy mennyi mindenről maradtunk le.

Most, hogy mindezt végigolvastad, te mit gondolsz? Van, valami amit bánni fogsz 20 év múlva, hogy nem tetted meg?

Olvasd el ezt is:

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *