LOADING

Type to search

Rácsodálkozom

Reggelente nincs kedved kikelni az ágyból és inkább nyomsz egy *szundit*? Van két jó hírünk is!

Share

Ha te is azok táborába tartozol, akik inkább lenyomják reggel háromszor is a telefonjuk “Szundi” gombját, akkor most örülhetsz. Egy új tanulmány szerint a gyakran szundizók intelligensebbek és boldogabbak is a reggel rögtön felkelőknél.

Reggelente nagy a kísértés, hogy tovább aludjunk, vagy esetleg betegszabadságot kérjünk, és az egész napot az ágyban töltsük. Persze nem lehet minden napunk ilyen, de a legtöbben sokszor szembesülünk azzal, hogy inkább az ágyban maradnánk reggelente. Ha nálad is nehezen indul a reggel, akkor most örülhetsz. Egy új kutatás szerint azok, akik nem igazán reggeli emberek azok az intelligens emberek közé tartoznak. És hogy ezt mire alapozzák a tudósok?

A brit „ Miért az éjszakai baglyok intelligensebbek” című tanulmány szerint fontos, hogy nézzük meg az ősinket. Satoshi Kanazawa és Kaja Perina kutatók szerint a régi kor emberei korán aludtak el és korán keltek. A normától való eltérés azt jelentette, hogy azok az emberek rájöttek, hogy nem csak a nap kezdete, hanem a nap vége is ugyanúgy értékes. Az, hogy erre többen rájöttek, az egyenlő az intelligencia jelével.

A lényeg, hogy aki nem akar reggel felkelni az a saját maga által járt úton megy. Ha egyértelmű vágyunk van arra, hogy a testünk pihenjen és mi hallgatunk rá, akkor azt azt mutatja, hogy függetlenek vagyunk. Azok az emberek, akik aludni szeretnének reggel, ők hajlandóak hódolni a szenvedélyüknek (az alvásnak) és a saját megoldásaikat igénybe venni (megnyomják a szundi gombot) ezért.

Az, hogy több alvással szeretnénk kipiheni magunkat az megmutatja, hogy van alapvető logikánk, megértjük az ok-okozati összefüggéseket, és nem mindig utasítjuk el a nyilvánvaló válaszokat az életben.

Egy másik tanulmány szerint az éjszakai baglyok általában boldogabbak, mint a reggeli emberek

A  Southamptoni Egyetem tanulmánya 1222 férfi és nő alvási szokásait, valamint társadalmi-gazdasági körülményeit vizsgálta meg. Általában azoknak az embereknek, akik éjfél környékén feküdtek le és reggel 8 után felkeltek őket az éjszakai baglyok kategóriába sorolták. Rájuk jellemzőbb volt a magasabb jövedelemszint, a kényelmesebb, boldogabb életmód. Főleg ha a “korai pacsirták” azaz a reggeli emberekkel hasonlították össze őket.

Persze a két kutatás nem jelenti azt, hogy ezentúl ki se keljünk az ágyból, mert egy másik felmérés szerint azok, akik legalább 12 órát töltenek eaz ágyban, azoknak nagyobb kockázata van a korai halálra. A legkevésbé veszélyeztetettek azok, akik napi 8 órát alszanak.

Te reggeli pacsirta vagy netán éjjeli bagoly?

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *