LOADING

Type to search

Élem Ez+az Inspiráció

8 tény, ami igazolja, hogy a verbális bántalmazás ugyanolyan súlyos, mint a testi

Share

Reméljük, hogy egyiket sem tapasztalod meg, ám olvasni róla mégis fontos. Ha te is látod a jeleket magadon, vagy másokon, akkor tegyél ellene! A bántalmazás (legyen az “csak” verbális) nem normális dolog egyetlen kapcsolatban sem!

A férfiak és nők fele legalább egyszer tapasztalt már pszichológiai agresszív viselkedést partnerétől. A nők körülbelül 20% -a szenvedett fizikai károkat is a fenyegető partnere által. Az emberek 40% -a élt már át életében legalább élete során rákényszerített kontrollt. Ha ez a statisztika meglepő, akkor itt az idő, hogy megtudd, hogy a verbális és a pszichológiai visszaélés ugyanolyan káros, mint a testi.

A Brightside összegyűjtötte a tényeket a témával kapcsolatban:

1. A verbális bántalmazásból származó fájdalom egész életen át megmarad, ellentétben a fizikai fájdalommal, amely egy idő után elmúlik

Elfelejted, amikor eltörted a kezed, akkor milyen fájdalmat éreztél, a munkahelyi vagy a kapcsolatban elszenvedett fájdalmat nehezebb elfelejteni. A kutatások azt mutatják, hogy a verbális bántalmazásból származó fájdalom egész életünkben kísérthet minket. Sőt! Ami még rosszabb, hogy pusztán attól, hogy rágondolunk erre, érezhetünk annak fájdalmát. Míg a testünk ellen elkövetett dolgok csak abban a pillanatban fájnak, a verbális bántalmazás örökké kísérthet minket.

2. A verbális bántalmazás károsítja az önértékelést, és ez egész életen át tartó mentális egészségügyi problémákhoz vezethet

Ha bántalmazó kapcsolatban voltál, vagy valamilyen verbális bántalmazást tapasztaltál gyermekeként, akkor tudhatod, hogy ezek a tapasztalatok olyanok, amik örökre veled maradnak és súlyosan ronthatják az ember önértékelését. Az áldozat kezdi elveszíteni egy idő után az önbecsülése minden érzékét, és hajlamos lesz arra, hogy azt képzelje, hogy ő nem méltó senkihez, és semmihez.

3. A barátok és a családtagok nem értik a verbális visszaélések által okozott károkat, így támogatni sem tudnak

A fizikai bántalmazás általában fizikai nyomot hagy. Képzeljünk el egy olyan helyzetet, amikor elkezdenek verni az utcán. Nagy annak a valószínűsége, hogy egy járókelő megáll és beavatkozik, hogy megállítsa a verést, és együttérző magatartást mutasson irántad. De ez a forgatókönyv szinte elképzelhetetlen, ha valaki verbálisan bántalmaz téged. Még a kutatások is azt mutatják, hogy míg az emberek együttéreznek más emberek fájdalmával, az érzelmi szenvedést hajlamosak vagyunk alábecsülni.

4. A verbális bántalmazás olyan étkezési zavarokhoz vezethet, aminek nem tudod pontosan meghatározni az okát

Az érzelmi visszaélés negatív hitet eredményezhet a saját képességeinkben. A tehetetlenség és a szerethetetlenség érzése egy ponton szintén bekapcsolódik ebbe a forgatókönyvbe, ahol nehéz az érzelmek kifejezése. Ez a kaotikus és impulzív viselkedéshez vezethet, amely mellé gyakran társulnak étkezési rendellenességek: túlzott evés, majd megtisztulás (hánytatás).

5. A verbális és érzelmi visszaélés rákényszeríthet valakit arra, hogy kábítószerrel éljen

A verbális bántalmazás megfosztja az embert a saját önbizalmától, valamint attól, hogy szeretettel és tisztelettel gondoljanak magukra. Ezek a személyek gyakran azon gondolkoznak, hogy mit tettek rosszul és közben csendben szenvednek. A kétségbeesés után, hogy valamilyen vigaszt keressenek gyakran nyúlnak a kábítószerhez. A pillanatnyi megkönnyebbülés keresése függővé teheti az embert!

6. A verbális visszaélés migrént és súlyos fejfájást okozhat

Azoknál nagyobb az előfordulási aránya a migrénnek, akik tapasztaltak már verbális bántalmazást, mint akiknek nem volt ilyenben részük. A kutatók kimutatták, hogy a migrén és a bántalmazás között erős az összefüggés.

7. A fájdalom az fájdalom

A fájdalom az fájdalom, legyen az fizikai vagy szóbeli. Ha nem állítjuk meg a bántalmazót, akkor ő továbbra is bántalmazni fog minket. A tanulmányok az mutatják, hogy azoknál, akik átéltek érzelmi bántalmazást gyerekként, ők felnőttkorukban 36%-kal nagyobb valószínűséggel lesznek ugyanilyen bántalmazók.

8. A legrosszabb, hogy te magad is bántalmazóvá válhatsz

A verbális és érzelmi bántalmazás áldozatai önmaguk is bántalmazóvá válhatnak, hiszen a másokkal való visszaélés lehet a módja annak, hogy az egykori bántalmazók szembenézzenek önmagukkal. A verbális bántalmazás áldozataiból sokszor válik igazi bűncselekmény elkövető.

Ha úgy érzed, hogy érzelmi bántalmazás alatt állsz, netán te magad teszed ezt mással, akkor a legfontosabb, hogy segítséget kérj! Keress fel egy pszichológust, pszichiátriát, ne hagyd, hogy a dolgok elfajuljanak!

Ezt olvastad már?
Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *