LOADING

Type to search

Budapest Élem Ez+az Karácsony

Zöld karácsony – 7 dolog amit tegyél meg a bolygóért idén az ünnepekkor!

Share

Miért ne ünnepelhetnéd zöld módon a karácsonyt idén? Reméljük, hogy egész évben sokat tettél a Földünk védelmében, de ezt karácsonykor sem kell feladni! Sőt! Bíztass másokat is arra, hogy legyen idén zöldebb ez az ünnep!

Állíts alternatív karácsonyfát vagy bérelj élő fenyőt

Nem szükséges minden évben karácsonyfát állítanod! A kivágásra ítélt karácsonyfák élete sajnos csak néhány hétig tart, aztán a kuka mellett végzik. Rengeteg alternatív karácsonyfa ötlet létezik, amihez csak némi szabad falfelületet kell. Kutass a pinteresten az “alternative christmas tree” beírásával. Ezer ötletet fogsz találni!

Ha nem tudod kikerülni a karácsonyfát (mert mondjuk gyermeked van, akinek a Jézuska hozza a fát), akkor érdemes fenyőt kölcsönözni. Ez a legkörnyezetbarátabb módja a karácsonyfa állításnak. Az OBI-ban most már vannak kölcsönözhető fenyőfák, érdemes itt választanod. Ha élő fenyőt szeretnél, akkor hazai termelőtől szerezz fát, ők biztos, hogy egy kivágott helyett újat ültetnek a fenyőtelepeken, amik több száz embernek adnak munkát évről-évre.

Ajándékozz élményt, és ne felesleges tárgyakat

Érdemes a családdal / barátokkal egy listát összeállítani, amire olyan élményeket ír fel mindenki, amire vágyik, vagy amit szeretne kipróbálni. Ez lehet közös szappankészítés, közös főzés, kirándulás valahová, egy színházi előadás, egy koncert, egy masszázs, stb. Hidd el, sokkal jobban fog örülni a megajándékozottad a veled töltött időnek vagy egy felejthetetlen élménynek, mint egy újabb vázának, könyvnek, hajszárítónak.

(Ne) csomagold be az ajándékokat!

Pontosan meddig is van létjogosultsága egy ajándékcsomagolásnak? Nagyjából 5-10 másodpercig, amíg a megajándékozott szét nem tépi és nem landol a karácsonyfa mellett egy kupacban, aztán pedig kerül bele a kukába. Idén ne csomagolj csomagolópapírba semmit se, vagy ha nem megoldható a csomagolás, akkor az legyen az ajándék része. Egy szép sál, kendő, vagy éppen egy mintás konyharuha tökéletesen csomagolóanyag lehet a kisebb tárgyakhoz. A nagyobbakhoz szerezz egy nem használt lepedőt (akár nyomdázhatsz vagy rajzolhatsz is rá mintákat) vagy egy asztalterítőt. Díszítésként ne műanyag masnikat használj, hanem irány a természet és szerezz be tobozokat, vagy száríts alma és narancs darabokat hozzá.

Főzd hazai termelőktől vásárolt hozzávalókból az ünnepi menüt

Avodákó, quinoa, tengeri halak és egzotikus gyümölcsök… Ugye tudod, hogy amíg elérnek ide ezek a hozzávalók rengeteg káros környezeti hatás éri a világunkat? Válassz a helyi piacról a karácsonyi menühöz hozzávalókat: itthon termesztett zöldségeket, gyümölcsöket és nem a messziről importált drága dolgokat.

Karácsonyi utazás – csak mértékkel!

Ha karácsonykor elutazol, akkor tervezd meg okosan a közlekedést. Ahová tudsz, oda közösségi közlekedéssel indulj inkább. Budapesten használd a MOL Limo, Green-go zöld autókölcsönzést, vagy a BKV járatait. Így egyrészt spórolhatsz, és nem csak te utazol egy autóban egyedül, így a széndioxid kibocsátásodat is tudod csökkenteni. Ha egy városban laktok nyugodtan sétálj át a barátaidhoz. De sajnos az is előfordulhat, hogy idén a Covid miatt csak online tudunk együtt lenni…

Lepd meg a szeretteidet DIY vagy zöld életre ösztönző termékekkel

Ismersz olyan családtagot, aki kicsit nehezen áll rá az újdonságokra? Ajándékozz neki zöld termékeket: vászontáska, zöldség és gyümölcsháló bevásárláshoz, kulacs, arclemosó korong, természetes kozmetikumok. Akár készíthetsz is saját dolgokat, amikből magadnak is varrsz, és ajándékba is adhatsz!

Adakozz és ne feledkezz meg azokról, akiknek nem jut

A karácsony nem csak arról szól, hogy együtt vagyunk a szeretteinkkel, jókat eszünk-iszunk. Fontos, hogy gondoljunk azokra is, akiknek nem jut annyi ajándék és étel. Ha van megmaradt ételed a karácsonyi ünnepi vacsorából, akkor irány a közeli melegedő és környéke! Nyugodtan felkeresheted azt a szomszédot is, akiről tudod, hogy nehezebb körülmények között él. Karácsony előtt nagyon sok adománygyűjtő akció van (Mikulásgyár, a nagyobb bevásárlóközpontokban tartós élelmiszer gyűjtés, Jézuskajárat stb…). Bármennyi kis összeg is sokat segít másoknak, hogy ők is örülhessenek karácsonykor egy finom vacsorának, vagy egy szép ajándéknak. És ne feledd, ha te is adsz, akkor az élet vissza fogja adni valahol!

Ezt olvastad már?

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *