LOADING

Type to search

Élem Ez+az Rácsodálkozom

13 durva igazság, ami megmutatja, hogy miért nem szabad hinni “szerelem első látásra” dologban

Share

Rómeó és Júlia első látásra egymásba szerettek, akárcsak Rose és Jack a Titanicban. De az igazság az, hogy a szerelem első látásra dolog nem valami rendkívüli dolog. A tudomány által megmagyarázható okok miatt szeretünk bele valakibe azonnal. Te átéltél már ilyet? Ha igen, akkor most figyelj!

1. A szerelem első látásra valójában személyes elfogultságunkon alapul

Mindannyian öntudatlan elfogultsággal bírunk, és az elfogultságunk nagymértékben befolyásolja azt, hogy valakibe néhány másodpercen belül bele tudunk szeretni egy találkozás után. A tökéletes partner sztereotípia a fejünkben él csak, de ez elég arra, hogy valakibe első látásra beleessünk.

2. Hormonjaink beindulnak és felébreszti termékenységi ösztöneinket

Mindig csak a biológián múlik? Bizony! Amikor vonzódunk valakihez, akkor a hormonok (tesztoszteron és az ösztrogén) működésbe kezdenek, és szinte irányítanak a potenciális partner felé. Ez alapvetően a természet rendje, hiszen a fajfenntartás miatt vagyunk még mindig életben. Az azonnali szerelem tehát pusztán termékenységi ösztönök vezérelte helyzet.

3. Az agyunk olyan vegyi anyagot bocsát ki, amely többet akar a másik embertől

Amikor szeretkezünk a partnerünkkel, akkor az agyunk dopamint szabadít fel. Ez egy erős vegyszer, amely arra késztet bennünket, hogy minél jobban vágyakozzunk a másikra. Persze az agyunk azt gondolja, hogy ez azért történik, mert első látásra beleszerettünk a másikba, holott ez is biológia.

4. Van egy másik hormon is, amely miatt megszállottja lehetünk a másiknak

Amikor szeretet érkezik olyan személytől, akire vágyunk, akkor szerotonin aktiválódik a testünkben. Ettől a hormontól annyira jól érezzük magunkat a másik közelségében, hogy az agyunk azt sugározza, hogy szerelmesek vagyunk.

5. A testünk termel egy olyan anyagot, amitől rózsaszínben látjuk a világot

Ugye megvan, hogy a friss szerelmesek mindent rózsaszínben látnak és elvakítja őket ez a rózsaszín köd? A testünk ilyenkor egy feniletil-amin nevű szert termel, ami elvakít minket, és nehezebben ismerjük fel a valóságot. Sőt! Ilyenkor azt látjuk, hogy a szerelmünknek nincs egy hibája sem, pedig…

6. Elismerést keresünk

Az a szerelem, amely első látásra lángra lobbantja a lelkünket nagyon bíztató számunkra. Emberi lényként elismerést, egyfajta jutalmat keresünk, amitől jól érezzük magunkat. Ha a szerelemtől azt látjuk, hogy jó dolgok történnek, akkor hajlamosak vagyunk azt ahhoz a személyhez társítani, akivel éppen kapcsolatban vagyunk.

7. Van egy olyan hormon is, amely jobban összeköt minket a másik személlyel

Ez nem más, mint az oxitocin. Ez főleg egy szeretkezés után oldódik fel a testünkben, az oxitocin pedig ragaszkodást vált ki a másik iránt. Minél több ilyen hormon oldódik fel, annál jobban ragaszkodunk és vágyunk a másikra.

8. A szerelem nem csupán a fizikai megjelenésről szól

„Első pillantásra” azt jelenti, hogy 100% -ban a szemünkkel látjuk a másikat. De az igazság az, hogy minden más érzékszervünk érintett ebben. Valaki testbeszéde, illata, hangja és kiejtése szintén vonz minket, és befolyásolja a másikról alkott képet.

9. Amikor beleszeretünk valakibe a testünk egy komplex hormon koktélt szabadít fel

A szerelem bonyolult ciklusához időre van szükség. Nem valószínű, hogy kivárnánk ezt, ha nem kapcsolnának a hormonjaink őrült táncba. A hosszú távú kapcsolatokban élők azt gondolhatják, hogy már nem is emlékeznek, hogy milyen amikor igazán szerelmesek voltak. És ebben van valami. Ez a hormon koktél gyorsan elpárolog, aztán marad a felismerés.

via GIPHY

10. A szerelem első látásra csak vágy

Ha szeretnék valakivel együtt lenni, csak azért, mert tetszik nekünk, amit látunk, akkor ez valószínűleg csak vágy. Ez a ragaszkodás egy idővel elmúlik, főleg ha teljesül a vágyunk.

11. A szerelem első látásra könnyen megtörténik a szép emberekkel

A első pillantásra szerelemről egy tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik vonzóbb skálán magasabbra kerültek, 9-szer nagyobb valószínűséggel estek már bele az első látására szerelem helyzetébe.

12. A szerelem első látásra általában nem kölcsönös

Ugyanez a tanulmány azt is megmutatta, hogy a szerelem első látásra helyzet általában egyoldalú, a résztvevők jelentései alapján. Így elmondható, hogy ez a fajta szerelem nem túl gyakori.

13. A menstruációs ciklusunk befolyásolhatja, ki vonz minket első látásra

Egyes tanulmányok bebizonyították, hogy a menstruációs ciklus termékeny fázisában lévő nők inkább inkább kedvelik a férfias vonásokkal rendelkezőket, mint a ciklusuk nem termékeny szakaszában. A szerelem első látásra élménye attól függően, hogy menstruációs ciklusunkban hol tartunk különböző intenzitású is lehet.

Ezt olvastad már?


Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *