LOADING

Type to search

Családozom Élem

5 dolog, ami terméketlenséget okoz, és 5 dolog, ami még termékenyebbé tesz

Share

Hazánkban a párok egyötöde szembesül azzal a problémával, hogy nehézséget okoz a várva várt gyermek megfoganása. Sajnos az emberi test sokszor rejtélyes módon reagál és sok olyan tényező van, amely a fogantatást befolyásolhatja. Néha a legegyszerűbb dolgok felelősek a terméketlenségért…

A terméketlenség nagyon sok nő számára érthető módon igen kényes és érzékeny téma, mi mégis úgy döntöttünk, hogy foglalkozunk vele és felhívjuk a figyelmet azokra a tényezőkre, amelyekre érdemes odafigyelni, ha az ember lánya gyermeket szeretne.

Ami csökkenti a teherbeesés esélyét:

1. A túledzettség.

Míg a testedzés növeli a termékenységet – főleg azoknál a nőknél, akik az elhízással is küszködnek – a túlzásba vitt sport többet árt, mint használ. Orvosok szerint az intenzív, túlzásba vitt edzés befolyásolhatja a hormonszintet és megzavarhatja a menstruációs ciklust, mely által csökkenti a progeszteron szintet. Ez pedig megakadályozhatja a megtermékenyített petesejt megtapadását. A túl sok edzésnek megvan a hátránya is, hogy a szervezet stressznek érzékeli és így csökkenti a termékenységet.

Mindezek persze nem azt jelentik, hogy ha egy nő babát szeretne, akkor nem szabad sportolnia, hanem arra figyelmeztet, hogy hallgassunk testünk jelzéseire, lassítsunk egy kicsit, és mint minden másban is, törekedjünk az egyensúlyra.

2. A túl sok stressz.

A terméketlenség és a stressz között nyilvánvaló az összefüggés. A hosszantartó krónikus stresszhelyzetek rossz hatással vannak a hormonháztartásra, és a szorongás nagyon is rontja a teherbeesés esélyeit. Sajnos ahogy telnek a hónapok, sok nő még jobban szorongani kezd a terméketlenség miatt, amelynek következtében még kevesebb esélye lesz arra, hogy megfoganjon a baba. A kortizol és az adrenalin magas szintje befolyásolja a test működését, amely rontja az egészséges feltételeket és utat nyit a betegségek kialakulása felé, valamint az anyagcsere zavarokhoz.

3. A kor.

A petesejtjeink száma már születésünkor eleve meghatározott és sajnos a korral egyre kevesebb lesz belőlük. Egy húszéves nőnek 25-30% esélye van a teherbeesésre minden hónapban, és ez a szám negyvenes éves korunkra 5%-ra csökken. Persze minden nő más és lehetetlen pontosan megjövendölni, hogy ki mennyire lesz termékeny a kor előrehaladtával. Az orvosok mégis figyelmeztetnek, hogy az életkor nagyon is meghatározó tényező…

4. Az egészségtelen súly.

Mind a túlsúlyt, mind a kóros soványságot a terméketlenség elsődleges okai között tartják számon. Az egézségtelen súly számos hormonális problémához vezethet: peteérési zavarok, szabálytalan menstruációs ciklus, valamint növeli a vetélés kockázatát. Szerencsére azoknak a nőknek, akiknek sikerül elérni, hogy súlyuk újra normális tartományba kerüljön, 70 %-uk mindenfajta beavatkozás nélkül képes teherbe esni.

5. A túl sok kemikália.

Hajlamosak vagyunk feltételezni, hogy a háztartási és kozmetikai szereink biztonságosak, pedig ez nem minden esetben van így. Kutatások szerint bizonyos vegyi anyagok, mint ftalátok és a parabének endokrin zavarokhoz és más kapcsolódó probémákhoz vezethetnek. Ezért jobb, ha olyan kozmetikumokat és háztartási készítményeket használunk, amelyek által csökkenteni tudjuk a szervezetünkre mért vegyi anyag terhelést, de akár magunk is elkészítetjük természetes tisztítószereinket.

Ami növeli a termékenyéget:

1. Jógázz!

Ha jógázunk, akkor nem csak a túledzettséget kerülhetjük el, de igen hatásos tud lenni azoknak a nőknek, akiknek problémáik adódnak a teherbeeséssel. Bizonyos jóga gyakorlatok jó hatással vannak a vérkeringésre és az endokrin rendszerre, de csökkenti a stresszt és nyugtató hatással van az idegrendszerre, amellyel fokozza a termékenységet. Az olyan jógapózok, mint a félhold állás (ardha csandrászana) és a gyertyaállás javítják a vérkeringést és szabályozzák a hormonrendszert, a teljes előrehajlítás segít egyensúlyban tartani a hormonrendszert, végül a csecsemőpóz (balászana) segít ellazítania testet és az elmét.

2. Légy óvatos a hüvelyednél használt termékekkel!

Sok termék megváltoztathatja a hüvely PH értékét és olyan flórát teremt, amely kedvezőtlen hatással van a termékenységre. Ezért érdemes mindig olyan kozmetikumot használni, amely PH semleges, nem tartalmaz káros hatóanyagokat, illetve hasonlít a méhnyak nyák összetételére.

3. Étkezz változatosan és kiegyensúlyozottan!

Amellett, hogy változatosan étkezünk és minél több egészséges, vegyszerektől mentes étel kerül a tányérunkra, muszáj odafigyelni a megfelelő vitaminbevitelre is. Például a grépfrútban található poliaminok lassítják az öregedési folyamatokat, amely segíti a petefészkek egészségét, illetve a magas C-vitamin tartalma segít kiegyensúlyozni a hormonrendszert.

Tudósok kimutatták azt is, hogy javult a peteérésük és rendszeresebb lett a ciklusuk azoknak a nőknek, akik rendszeresen fogyasztanak fahéjat.

4. Építsd be a következő vitaminokat!

A vitaminhiány bizonyítottan csökkenti a termékenyéget. Szervezetünknek a vitaminok és ásványi anyagok egyensúlyára van szüksége, melyeknek nagy szerepe van a termékenységben is. A legfontosabbak a folsav, a cink, az omega 3 zsírsav és a vas, amelyeket mindenképpen be kell építenie a táplálkozásába annak, aki kisbabát szeretne.

5. Igyál kevesebb kávét!

Az a jó hírünk, hogy nem kell a koffeintől teljesen megszabadulni, de a kutatók azt mondják, hogy érdemes korlátozni a mennyiségét és napi két csészénél többet (200 mg koffein) ne igyon, aki babát szeretne. Érdemes azt is szem előtt tartani, hogy nem csak a kávéban van koffeint, hanem a teában, a csokiban és az energia italokban is…

Olvasd el ezt is:

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *