LOADING

Type to search

Élem Ez+az Inspiráció

Most elmeséljük neked, hogy mit is ünneplünk NŐNAP alkalmából

Share

A nők egyenlőségért vívott küzdelmének története nem kapcsolódik egyetlen országhoz vagy szervezethez sem, ugyanakkor mindazokat a kollektív erőfeszítéseket jelenti, amelyeket azok az emberek tettek, akiknek fontosak voltak az emberi jogok.

A Nemzetközi Nőnapon a nők politikai, kutúrális, társadalmi és gazdasági erőfeszítéseit ünnepeljük. Ez a nap az érdekérvényesítés, az együtt gondolkodás és az egyég ünnepe, ami talán most ugyanolyan fontos, mint dédanyáink idején.

Ezt a napot a nők közösen hívták életre, amely egyben felhívja a figyelmet a nemek közötti egyenlőségre és a nők jogaira is.

A több, mint egy évszázados történelmével a Nemzetközi Nőnap egy olyan mozgalommá nőtte ki magát, amelynek középpontjában az egység és az erő áll. Ezen a napon gondolkozzunk el, hogy mi nők, milyen messziről indultunk, és milyen további lépéseket kell még tennünk annak érdekében, hogy teljesen ledöntsük a korlátokat.

1975-ben az ENSZ március 8-át hivatalosan Nemzetközi Nőnappá nyilvánította, de a nőnap története ennél sokkal régebbre nyúlik vissza és lényegesen radikálisabb események történtek, mint gondolnánk.

A Nemzetközi Nőnap 108 éves történetének egyik első pillanata az volt, amikor 1909-ben (más források szerint ez a new york-i textilmunkásnők 1857-es sztrájkához vezethető vissza) New Yorkban a Szocialista Párt megünnepelte azt a 15.000 nőt, akik tiltakoztak a túlságosan hosszú munkaidő, az alacsony fizetés és a szavazati jog hiánya ellen.

1910-ben a Dolgozó Nők Nemzetközi Konferenciáján merült fel először az ötlet egy német szocialista aktivistától, Clara Zetkintől, hogy legyen minden évben egy nap, amikor a nők választójogát támogató nemzetközi mozgalmat megünnepelik.

Clara Zetkin

Amikor 1911. március 19-én (azért ezen a napon, mert így akartak megemlékezni a porosz király 1848-as ígéretéről, mely szerint választójogot ad a nőknek, de végül erre mégsem került sor) Európában először megünnepelték, gyűléseket és találkozókat szerveztek számos országban, melyek közül Dániában, Németországban, Svájcban és Ausztriában hatalmas sikere lett.

Közben kitört az I. világháború, és Oroszország egyre sűrűbben volt kénytelen szembenézni az éhínséggel és az egyre többször feltámadó elégedetlenséggel.

1917.03.08. Petrográd


1917. március 8-án több tízezer orosz nő ment ki a utcára változásokat követelve, és ez az egységes segélykiáltás végül kikövezte az utat a nők számára a szavazati jog eléréséhez. Így a nagyhatalmak közül Oroszország lett az első, ahol a nők is szavazati jogot kaptak, megelőzve egy évvel Nagy-Britanniát és három évvel az Egyesült Államokat, és így lett végül március 8-a végleges dátummá és március a nők hónapjává.

Magyarország először 1913-ban csatlakozott az Országos Nőszervező Bizottság felhívására a nőnapi mozgalmakhoz, majd a következő évben már több helyen is rendezvényeket szerveztek az országban.

Az, hogy a huszadik században ezután ezeknek a mozgalmaknak mégsem lett nagy súlyuk, nagyrészt a hidegháborús feszültségnek volt köszönhető. Az ENSZ által 1975-ben világnappá nyilvánított Nemzetközi Nőnap azóta sokat veszített jelentőségéből és a legtöbb helyen már csak az jut az emberek eszébe, hogy virágot kell venni. Pedig azok a nők, akik kitaposták számunkra az utat, és ki mertek menni az utcára, hogy kiharcolják jogainkat megérdemlik, hogy mindig emlékezzen a világ arra, amit tettek.

Ők voltak azok, akik megmutatták a világnak, hogy ha mi nők összefogunk, akkor meg tudjuk teremteni azt a világot, amelyben a hangsúly a közös párbeszéden, az együtt gondolkodáson és cselekvésen van.

Ha mi nők összefogunk, akkor megvalósulhat az a társadalom, ahol egyik ember sem jobb vagy rosszabb a másiknál, ahol nem lehet különbséget tenni két ember között a nemük, a koruk, a bőrszínük, a vallásuk vagy a hovatartozásuk miatt.

Olvasd el ezt is:

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *