LOADING

Type to search

Élem Ez+az Rácsodálkozom

Kutatások szerint sikereink attól is függnek, hogy kit választunk párnak…

Share

Habár a házasságnál azt fogadjuk, hogy jóban, rosszban, gazdagságban és szegénységben kitartunk egymás mellett, a megfelelő társ kiválasztása a sikerünket is befolyásolja. Barack Obama például feleségének tulajdonítja a sikereit, és erre most tudományos bizonyíték is van.

“Minden sikeres férfi mögött egy nő áll”. Ez a kifejezés sosem volt találóbb, ugyanis itt egy tudományos magyarázat, ami elmondja, hogy mennyire is így van ez. Te gondoltad volna?

A támogatás fontossága

A Carnegie Mellon Egyetem kutatása azt állítja, hogy azok a férjek (és persze fordítva is igaz ez), akik támogató házastársakkal rendelkeznek nagyobb eséllyel járnak sikerrel az életben.

A kutatásban 163 pár vett részt. Itt az emberek lehetőséget kaptak egy egyszerű puzzle megoldására, vagy arra, hogy megpróbáljanak megnyerni egy díjat. Az ajánlat megfogalmazása után a kutatók megfigyelték és feljegyezték a párok egymás közötti interakciójának módját, mielőtt döntést hoztak volna. Voltak olyan résztvevők, akiknek házastársai arra ösztönzték őket, hogy válasszák a díjért való versengés lehetőségét, miközben voltak olyanok is, akiknek házastársai nem voltak ennyire nagyravágyóak, így ők maradtak a kirakósnál.

A kutatók 6 hónappal később ugyanazon párokkal újra kipróbálták a tesztet. A legtöbb pár elmesélte, hogy a kísérlet óta sokat javult a kapcsolatuk, és azt állították, hogy több boldogságot és jólétet éltek meg, mint azok, akik elutasították a versengést és a vele együtt járó sikert.

A partner lelkiismerete

A fenti kívül nem az az egyetlen tanulmány a témában. A St. Louis-i washingtoni egyetem kutatói szintén olyan kutatásokat végeztek, annak bizonyítására, hogy az ember sikere nem csak önmagától függ – hanem a házastársuk is nagy szerepet játszik ebben. A másik házastárs sikerének kulcsfontosságú elemeit a partner lelkiismeretének, azaz pragmatizmusnak nevezik.

A hírességek jobban tudják?

Számos példa található a hírességek és a nagy vezetők körében, akik közül sokan beismerték, hogy a házastársaik nagy szerepet játszottak a sikerükben. Mark Zuckerberg a Facebook vezére a 2007-es évi harvardi beszédében megemlítette, hogy feleséges Priscilla ösztönözte őt arra, hogy kezdjen szociális munkába. Mark hozzátette, hogy az ő életének legfontosabb személye a felesége, aki inspirálja és motiválja mindenben.

https://www.instagram.com/p/B6-PdARHolu/

Természetesen nem csak támogató feleségekről beszélünk. Beyoncé azt mesélte nemrég egy interjúban, hogy Jay-Z olyan sok szinten támogatja, hogy ez megfelelő alapot ad annak, hogy sikeres legyen bármibe is kezd bele. A Grammy-díjas énekesnő azt mondta, hogy nem lenne az a nő most aki, ha nem ment volna hozzá a rapperhez.

Te hogy látod, tényleg hozzáad a házastársunk a későbbi sikereinkhez?

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *