LOADING

Type to search

Ajánlom Családozom Élem Inspiráció Kipróbáltuk Szépítkezem

„A jó natúr vagy bio kozmetikum nem tartalmaz *problémás* összetevőket.”

Share

Dia és Balázs évek óta keresik és kutatják azokat a bio és natúr kozmetikai termékeket, amelyeket mindannyian biztonsággal használhatunk. Gondos munkájuknak köszönhető a ZöldDrogéria webshop, amelyben a legjobb natúrkozmetikumok találhatóak. Interjú az alapító tulajdonosokkal, Hazelton Dianával és Polákovics Balázzsal.

Natúrkozmetikumokkal foglalkoztok, és az általatok közösen létrehozott webáruház és a hozzá kapcsolódó Zöldgondoskodás nevű oldal nem pusztán termékeket, hanem annál sokkal többet kínál. Hatalmas mennyiségű információ és tudás van ezeken az oldalakon, amelyekből mindent megtudhatunk a natúr bőrápolásról. Hogyan tettetek szert erre a tudásra?

Dia: Talán meglepő lesz, amit mondok, de jó 10 évvel ezelőtt az akkori magyar zöld párt aktivisáiként ismerkedtünk meg egymással, ami egy immáron 10 éves barátság és üzleti kapcsolat kezdete lett. Abban az akkori pezsgő közegben kinyílt a világ a zöld témák iránt. Számomra a kozmetikumok azért voltak különösen érdekesek, mivel magam is hormonális gondokkal küzdök (pajzsmirigy-probléma), így igazán húsba vágó téma volt, hogy mennyi vegyi anyagnak vagyunk kitéve. Simon Gergely vegyi anyag szakértővel tettük meg az első lépéseket, amit aztán autodidakta módon tovább bővítettem. De Gergővel a mai napig aktívan konzultálunk a nehezebb kérdésekben.

Mikor és hogyan döntöttetek úgy, hogy életre hívjátok a ZöldDrogériát? Mit szerettetek volna elérni?

Balázs: 2013 őszén kezdtük el papírra vetni az első gondolatainkat, melyek a fiatal vállalkozóknak szóló pályázat hatására kezdtek el kikristályosodni, majd 2015-re váltak a tervek valósággá. Amikor belevágtunk, akkor biztosan tudtuk, hogy nem akarunk egy századik bio-webáruházat létrehozni, ami arctalanul vész el a tömegben. Ezért már az elején hoztunk egy erős döntést: mindegy, hogy milyen neves vagy jól marketingelt márka termékei kerülnek is elénk, csak akkor vesszük fel a kínálatba, ha az évről évre egyre terebélyesedő tiltó-listánknak megfelel, tehát nem tartalmaz kockázatos, vagy káros összetevőket. Ilyen mércét sem hazai, sem külföldi kereskedőknél sem láttunk addig, bár azóta sem…

Dia: Nem bántuk meg, hogy belevágtunk, rengeteget tanultunk közben, és ami számomra nagyon fontos, hogy rengeteg családnál értünk el változást. Reményeink szerint jó pár ezer magyar kisgyerek a mi munkánk hatására is kevesebb vegyi anyaggal találkozik, kevesebb kerül a bőrére. (A felnőttekről nem is beszélve).

Melyek voltak azok a fontos szempontok és tényezők, amelyek szerepet játszottak abban, hogy elindítsátok ezt a vállalkozást?

Dia: Számomra az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy olyan cégnél dolgozzak, amely etikus, amelyet akkor multinacionális vállalatoknál dolgozva csak úgy láttam biztosítva, ha saját vállalkozásba kezdek. A másik fontos szempont számomra az volt, hogy mire családom lesz, meglegyen a rugalmasságom, ami ahhoz szükséges, hogy a legjobbat nyújthassam a jövendő gyerekeimnek. (közben valóban így történt és két fiam is született).

Balázs: Életem első munkahelyei mindegyikét valamilyen módon meghatározta a politika, ezért az évek alatt arra jöttem rá, hogy több lábra kell állnom, különben a biztonságérzetem mindig hiányt fog szenvedni. Adta magát, hogy vállalkozzak, az élet pedig hozta magával a lehetőséget és az irányt.

Hogyan választjátok ki, hogy melyik termékek kerüljenek be a webáruház kínálatába? Milyen szempontokat vesztek figyelembe?

Dia: Mivel a vásárlóinkkal általában én levelezek termékekről és az igényekről, illetve immáron két kisgyerek anyukájaként újabb és újabb kihívásokkal szembesülök, ezért általában olyan termékeket keresek, amelyek nekem vagy a vevőinknek hiányoznak a kínálatból. Így került be végre egy zsírkő-mentes hintőpor, vagy bővítettük jelentősen a műanyag csomagolás-mentes termékek körét.

“A másik szívemhez közel álló téma a magyar termékek listázása. Itt abban nehéz egyensúlyt találni, hogy a meglévő kínálathoz képest a magyar márka valami újat nyújtson a vevőinknek. Szerencsére azt tapasztalom, hogy a vevőink lehetőség szerint szeretnek magyar termékeket választani. Ennek nagyon örülök.”

Balázs: És ehhez jön még hozzá az egyes termékek összetevők szerinti kiértékelése. Meglepő módon azonban inkább a külföldi márkák kozmetikumait kell tüzetesebben átnézni, mert gyakran találunk nem oda való alapanyagokat. A kisebb magyar gyártók jellemzően jóval tudatosabbak, mind az egészség, mind a környezetvédelem terén. Náluk elvétve találunk összetevővel kapcsolatos problémákat, ellenben innovatív szellemiséget annál inkább. Évek óta figyelem pl. az egyik magyar kézműves márka készítőit, ahogy keresik és kutatják a műanyag csomagolások utódját – egyelőre sikertelenül, de nem adják fel!

Milyen egy jó natúr vagy bio kozmetikum? Milyen tulajdonságokkal rendelkeznek?

Balázs: A kérdésed már magában foglalja picit a választ, hogy nem minden natúrkozmetikum jó. A ZöldDrogéria kiinduló gondolat pont az, hogy rengeteg termék van a piacon, ami “natúrkozmetikum”, de ennek valójában nincs egységes szabályozása, így átlagfogyasztóként nehéz kiigazodni közöttük. A legismertebb márkák is használhatnak aggályos összetevőket, főleg mivel akár pár év alatt is változhat egy-egy összetevő megítélése. A jó natúr vagy bio kozmetikum nem tartalmaz ilyen problémás összetevőket, minél tisztább receptúrájú és tartalmazza a megfelelő hatóanyagokat. Azonban a jó fogalma ebből a szempontból folyamatosan változik – Simon Gergely szakértőnkkel együtt folyamatosan figyeljük a híreket és ha kell, akkor újabb összetevők kerülnek fel a tiltólistánkra. Így aki nálunk vásárol, az biztos lehet abban, hogy egyik termékben sincs kockázatos, vagy káros összetevő anélkül, hogy hosszú INCI listákat kellene olvasgatnia és kikeresnie.

Miért fontos, hogy ilyen tiszta termékeket használjunk?

Dia: A legfontosabb, ami a legtöbb ember számára kevésbé azonnali és égető, azok a hormonkárosító hatóanyagok elkerülése. Ezektől nem lesz kiütésünk, nem lesz száraz a bőrünk, de elég alattomosan működhetnek a hosszú évek alatt. Arról nem beszélve, hogy miként hathatnak egy kisbabára vagy kisgyerekre. Sajnos tapasztalataink szerint a vásárlók többsége egyelőre “csak” akut problémák miatt talál rá a natúrkozmetikumokra: az allergiát, ekcémás kiütést, száraz bőrt, vagy egyéb ilyen-olyan problémát próbálják kiküszöbölni vagy megelőzni. Pedig a tiszta kozmetikumok használatával a bőr- és hajproblémák egy jelentős része meg sem jelenik, kevesebb terméket kell használnunk és hosszú távon is egészségesebbek leszünk.

Van kedvenc hatóanyagotok vagy alapanyagotok?

Dia: A kedvenc alapanyagom a gránátalma-olaj – fantasztikus anti-aging olaj, amire 40 felett és kisgyerekes anyukaként szükségem is van. Ehhez kapcsolódóan pedig a kedvenc hatóanyagom a vízhiányos bőrömmel a hialuronsav jelenleg. De a természet olyan tárházát kínálja a szuperebbnél szuperebb növényi hatóanyagoknak, hogy tényleg nehéz egyet kiemelni.

Balázs: Az én kedvencem az évek során az aloe vera gél lett. Egyfelől mert hihetetlenül sokoldalú, rengeteg módja van a felhasználásának, s szinte bármely testrészre, bármely bőrtípusra használható. Imádom, ahogy a hűtőből kivéve felkenem a napégett bőrre, ahogy hűsíti, nyugtatja. Az állaga pedig a gyermek énemnek nyújt örömet.

Az arcápolásban egyre népszerűbbek az arcolajok. Ti melyiket preferáljátok jobban: krémeket, szérumokat vagy olajokat?

Dia: Igen, az olajok valóban népszerűek. De szeretném itt is hangsúlyozni az olaj önmagában nem elég. Mindenképp fontos hogy vizes bázisú terméket is használjunk mellé. Két fázist javaslok: olajat, szérumot vagy olajos szérumot kezdésnek és utána egy vizes bázisú krémet. Bár nagy híve vagyok a natúr olajoknak, mostanában hajlok az olajos szérumok felé, ami többféle olajat vagy olajat és hatóanyagot együtt tartalmaz. És persze egy natúr arckrém amúgy se létezhet hozzáadott olaj nélkül. A szérummal egy problémát célzottan tudsz kezelni, hatóanyagában “sűrített” összetevő, ezért ezeket akár váltogathatod is, az évszaknak, napszaknak vagy az aktuális bőrállapotodnak megfelelően, majd erre jön az arckrém, ami inkább egy keveset mindenből elv mentén komplex összetételű, emellett fontos, hogy megfelelően hidratáljon. Szóval nem vagy-vagy, hanem szérum és arckrém az ideális.

Milyen készítményeket ajánlotok nyárra?

Dia: A fizikai fényvédős naptejek mára megkerülhetetlenek, és mondhatom, ez az egyik terület, ahol nagyon sok az aggályos termék. Nem véletlen, hogy a kínálatunk szűknek tűnhet: ha nincs megfelelő termék, inkább csak kevesebb terméket árulunk. De ha nem napozunk, akkor is fontos a megfelelő fényvédelem: büszke vagyok rá, hogy a fényvédős BB krémjeink zöme magyar manufaktúra terméke.

Balázs: Az aloe vera gélt kell e mellé ajánlanom, mivel hiába egy 50 faktoros naptej, ha sokáig vagyunk a napon, azzal együtt is lehet égni. Ilyenkor jön képbe a hűsítő-hidratáló aloe vera. Plusz a rovarcsípések okozta viszketést is legalább olyan hatékonyan elmulasztja, mint a gyógyszertári krémek.

Milyen terméktípusok a legnépszerűbbek? Hogyan tud ez változni a különböző időszakokban?

Dia: Mivel anyukaként nagyon képben vagyok a baba termékekről, ezért valamiért úgy alakult, hogy ez az egyik nagy slágerünk. Nyáron a naptejek, kullancs-és szúnyogriasztók forgalma kiemelkedő, míg az ősz-téli időszakban az arckrémek és a bio növényi olajok iránt nő meg az érdeklődés.

Hogyan lehet szerintetek a legjobban meggyőzni az embereket arról, hogy érdemes átváltani vegyszermentes kozmetikumokra?

Dia: Az a tapasztalat, hogy a család vásárlásait főleg az anyák végzik, ezért őket kell meggyőzni, utána ők általában meggyőzik a család többi tagját vagy csak egyszerűen a natúrtermékeket veszik nekik. Szerencsére általánosan van egy igény a natúrkozmetikumok iránt. A legkönnyebb a meggyőzés akkor, ha valamilyen problémára keres megoldást valaki. Nehezebb a dolgunk, ha az aggályos összetevőkről próbálunk írni/kommunikálni.

“Szerencsére a natúrkozmetikum választása ma már nem feltétlenül jelenti azt, hogy többet kell költenünk vagy, hogy lemondásokat kell tennünk – egy jó minőségű hagyományos termékhez képest ugyanolyan jó natúr alternatívákat is találhatunk.”

Hogyan dolgoztok együtt, hogyan osztjátok meg a feladatokat egymás között?

Dia: Élethelyzetünkből adódóan igazi online csapat vagyunk – a kommunikációnk 99%-a online zajlik, ami rendkívül hatékonnyá teszi a munkánkat. Nem mellesleg az évek során hozzászoktunk, hogy rugalmasan kezeljük a munkamegosztást egymás között is. Így minden adminisztrációnk, folyamatunk online elérhető, felhasználóbarát, bármelyikünk által használható. Ami talán inkább hozzám tartozik az a termékek ismerete, leírások elkészítése, ajánlások a vevőinknek.

Balázs: A feladatmegosztás jól működik kettőnk között, ebben valószínűleg sokat segít, hogy korábban már éveken keresztül dolgoztunk együtt, felismertük egymás erősségeit, gyengeségeit, megvívtuk a hétköznapi csatáinkat egymással. Ez nagyon sokat segített a közös vállalkozásban, a közös munkában. Szerencsére az élethelyzetünk is olyan, hogy rugalmasan és megértéssel tudunk lenni egymás iránt, így amikor éppen én vagyok leterhelve, akkor Dia vállal többet, vagy például amikor szülési szabadságra ment, akkor én vittem a teendők túlnyomó részét.

Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?

Dia: Az én álmom az, hogy még több magyar márkát forgalmazzunk, segítsük a kis manufaktúrákat, mivel rengeteg izgalmas termék érhető el a piacon. Természetesen szemezünk azzal is, hogy mivel bővüljünk, és ebből a szempontból most számomra a legizgalmasabb a sminktermékek piaca.

Balázs: Az én rövidtávú álmom emellett egy kis ráncfelvarrás. Mármint a webáruháznak. Szeretnénk megújítani az oldalunkat, hogy ne csak a kínálatunk legyen egyre tökéletesebb, de az webshop is, ahova várjuk a vásárlóinkat.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *