LOADING

Type to search

Ajánlom Családozom Élem Inspiráció

“A sok gyakorlás a lelki megpróbáltatások alatt is rengeteget segített.”

Share

Mindennapi életünk nagy kihívása, hogy megnyugtassuk túlterhelt idegrendszerünket és kezeljük a stresszt, amely állandó feszültségben és készenléti állapotban tart. Ha megtanuljuk, hogyan tudjuk lecsendesíteni az elménket, akkor újra önmagunk lehetünk és kinyílik előttünk a világ. Domján Miával, a SatNam Jóga alapítójával beszélgettünk.

Hogyan és mikor kerültél kapcsolatba a jógával?

Az én életemben is egy nagy törés hozta el a valódi fordulatot – ennek már 9 éve. Akkortájt már két éve gyakoroltam a jógát, de még nem napi szinten. Amikor azonban eljött ez a fordulópont, egyik napról a másikra úgy éreztem, hogy az addig biztosnak hitt dolgok összeomlanak körülöttem. 

Eredetileg építészmérnök a szakmám, amit imádtam csinálni, de egy idő után úgy éreztem, hogy folyamatos konfliktusban áll a lelkem az építészetet meghatározó külső körülményekkel (pl. megrendelői vagy kivitelezői hozzáállás, aktuálpolitikai körülmények stb.) . Bár szuper csapatban dolgoztam, és igen nívós projektjeink voltak, egy idő után elvesztettem a lelkesedésemet és egyre inkább halványodott bennem az a jövőkép, amelyet oly sokáig vizionáltam. Ennél a felismerésnél újra mélypontra kerültem, de nagy szerencsémre a jóga továbbra is ott volt nekem. 

Legelőször az egyetemi évek alatt kezdtem el jógát gyakorolni – csak heti egy órában. A késő éjszakákba nyúló rajzolások és a rengeteg stressz egy idő után megtették negatív hatásukat a fizikai és lelki egészségemre. Az említett fordulópont esetén azonban azt éreztem, többre van szükségem, és mélyebbre szeretnék menni, meg szeretném találni azt, hogy ki is vagyok és mit akarok az életben. Akkortájt egy ideig teljesen autodidakta módon, magamtól és különböző könyvekből inspirálódva fejlődtem, majd több csoportos órára és elvonulásokra is eljártam. Ekkortájt lépett be a meditáció és a kundalíni jóga az életemben. Ezeknek köszönhetően indultam el egy olyan úton, ami egy egészségesebb, teljesebb és boldogabb életet eredményezett, mint amit addig éltem.

A sokféle jógairányzat közül a kundalíni jógával foglalkozol. Hogyan mutatnád be ezt az irányzatot annak, aki nem ismeri?

A kundalíni jóga egy lehetőség arra, hogy kapcsolódjunk a valódi énünkkel és elengedjünk a negatív hitrendszereinket, hogy felszabadítsuk és elérjük a bennünk lévő erőforrásokat és potenciálokat. Ez egy igen holisztikus jóga irányzat, mely magába foglalja nemcsak a fizikai gyakorlást, de a relaxáció és a légzőgyakorlatok mellett a meditációt, a mantrákat, a jógikus életmódot és életvezetést is.

A kundalíni jógával a fizikai test mellett helyreállíthatjuk az érzelmi és mentális testünk egyensúlyát, növelhetjük a vitalitást és bezárhatjuk a magunk és a tapasztalásunk közötti szakadékot.

Ez mit jelent pontosan?

Azt, hogy a gondolatunk, a szavaink és cselekedeteink egy felé áramolnak. Tehát azt mondjuk, amit gondolunk, és a szerint cselekszünk, amit mondunk. Amikor e szerint élünk, akkor jelentősen csökken bennünk a felépült belső konfliktus, amit a mai világban a külső és belső elvárások következtében is általában oly magasra állítunk.

Miután oldódnak a fizikai és érzelmi blokkok, megtörténik az energia szabad áramlása, ekkor éberré válunk, képessé válunk azt élni, akik valójában vagyunk, és ki is fejezni ezt az adott pillanatban. 

A kundalíni jóga gyakorlása – ahogy minden jóga gyakorlása is – természetesen több nagyszerű konkrét fizikai hatással rendelkezik: nemcsak a testet edzi és erősíti, de az idegrendszert is, növeli a tüdő kapacitását, jelentősen stresszoldó. Ugyanakkor úgy gondolom, a mai világban nem ezek a legfontosabbak a jógában vagy a gyakorlás során, hanem az, hogy ki tudjuk alakítani magunkban a belső biztonság érzetét: hogy tudjuk kik vagyunk és merre tartunk az életben. És pont ez az, amit számomra a kezdetektől megadott a kundalíni jóga és a gyakorlása: válaszokat a kérdéseimre, belső erőt és bizonyosságot, hogy merre tartsak az életben. Számomra a kundalíni jóga így a tudatosság jógája, a lélek jógája, az életerő jógája. Egy olyan holisztikus módszer, ami által megismerhetem a Valódi önmagam.

Miben különbözik más jógairányzatoktól?

A kundalíni jógában minden órát egy mantrával kezdünk, az Adi Mantrával (Ong Namo Guru Dev Namo), amely összekapcsol a Végtelen Tudat áramlatával, ami a kundalíni energiát is vezeti. A kundalíni jógának rendkívül széles az eszköztára, így minden óra más. Lehet, hogy valaki az első óráján egy rendkívül meditatív, a második óráján pedig egy teljesen dinamikus gyakorlást tapasztal meg. De mindegyik a rendszer része, és éppen ezért a kundalíni jóga mindenkinek szól, legyen akár kezdő, haladó vagy teljesen új a jóga gyakorlásában. 

Melyek azok a legfontosabb szempontok, amelyekre ez az irányzat helyezi a hangsúlyt?

A hangsúly a kundalíni jógában az adott krija áramlásán van. A krija specifikus gyakorlatok és/vagy meditációk sorozata, melyek közé tartozhatnak testtartások,  különböző légzéstechnikák, mantrák, szemfókusz, testzárak. Az egyes gyakorlatok gyakran egy jelentős ideig kitartottak, vagy sokáig ismételtek – egészen addig a pontig, amíg az elme utat nem enged a belső bölcsességnek. 

A gyakorlás alatt különféle testhelyzetek kombinációja, a mantrák és meditációk ötvözete pozitív nyomást gyakorol a tudatalatti elmére, ami lehetővé teszi a tudatalatti korlátozó hiedelmek és minták feloldását. A meditációk sokszor dinamikusak, kézmozgással, mantrával gyakoroljuk őket, de természetesen vannak csendes meditációk és légzőgyakorlatok is. Egy biztos, az a lelki megkönnyebbülés, amit egy kundalíni jóga óra után érezhetünk, igazán felemelő. 

Hogyan változott meg az életed a kundalíni jóga hatására?

Mióta a kundalíni jógát gyakorlom hatalmas átalakuláson mentem keresztül, és sokkal többet kaptam általa, mint hittem volna. Nemcsak a fizikai testemet sikerült megerősítenem és visszakapnom az egészségem, de a sok gyakorlás a lelki megpróbáltatások alatt is rengeteget segített. Ahogy felfedeztem magamban az addigra felépülő stressz nyomait, a gyakorlásoknak hála egyre inkább utat tudtam engedni a megnyugvásnak és a tisztulásnak. Lassacskán elkezdtem összekapcsolódni a szívemmel, a lelkemmel, és ez teljesen megváltoztatta az életem. Azóta is a tőlem telhető legtöbbet próbálok gyakorolni. Jelenleg egy kicsit nehezített pályán, mert egy örökmozgó és rendkívül energikus két és fél éves kis jógi is velem gyakorol, ha teheti. 

Hiszem, hogy a jóga nem a szőnyegen történik, és nem a póz tökéletességétől lesz jó, ahogy a meditáció sem a lótusz üléstől lesz az igazi. Ezek csak eszközök arra, hogy felkészítsük magunkat a mindennnapokra. Az igazi jóga és meditáció maga az Élet, ahol minden pillanat egy csodás lehetőség a gyakorlásra.

Hamarosan bevezetésre kerül egy online membership programotok. Miben rejlik ennek a különlegessége?

A Sat Nam Program egy átfogó, jógán, meditáción, önismereten és jógikus életvezetésen alapuló havi előfizetéses program, mely holisztikus megközelítést alkalmaz, vagyis fizikai, mentális és lelki síkon egyszerre dolgozik. Maga a program elméleti és gyakorlati résszel rendelkező és a mindennapokba könnyedén beépíthető eszközök online tárháza – egyfajta online gyakorló tér -, mely a belső önismereti út mellett egy közösségi élményt is ad. 

Mi a program célja?

Ebben a programban, minden elméleti és gyakorlati információt és eszközt megkapnak a résztvevőink ahhoz, hogy egy tudatosabb, kiteljesedettebb és belső erővel teli mindennapokat éljenek. Olyan jógikus technikákat, gyakorlatokat, meditációkat és önismereti eszközöket osztok meg velük hétről-hétre, amelyeket könnyen beépíthetnek a modern életformájukba, és elindulhatnak a belső átalakulás és fejlődés útján.

Milyen előnyökkel jár a csatlakozás?

Aki csatlakozik a programba, egyúttal egy olyan közösségnek is része lesz, akikkel folyamatosan inspiráljuk és segítjük egymást. Itt mindenkinek egy a célja: hogy egy jobb életminőséget és kiegyensúlyozottabb életet éljen, hogy, szeretettel forduljon a másik felé, és elfogadóbbá váljon. Aki csatlakozik és együtt gyakorol velünk, az elindul egy úton, ami fizikai és lelki fejlődést egyaránt eredményez, és ezen az úton nem lesz egyedül.

Hogyan tud segíteni a program a résztvevőknek?

Olyan, a mindennapokban is könnyen alkalmazható meditációkat, jóga gyakorlatokat, krijákat,és önismereti eszközöket fogunk együtt csinálni, amik abban segítenek, hogy több energiára tegyünk szert, jobban és könnyebben kezeljük a stresszt, és nagyobb belső nyugalommal éljük a mindennapjainkat. A gyakorlás által mélyebb kapcsolódást alakíthatunk ki önmagunkkal, határozottabbá válhatunk, és ez az átalakulás nem csak a saját életükre lesz hatással, hanem a környezetünkére is. 

Elsősorban kiknek ajánljátok?

A programot bárkinek ajánljuk, aki egy kicsit is nyitott a jóga, a meditáció és az önismeret útjára. Úgy alakítjuk ki, hogy különböző gyakorló sávokat ajánlunk a résztvevőink számára, attól függően, egy nap csak 15, 30 percük vagy esetleg egy órájuk is van magukra. Lesznek minden napra ajánlott meditációk, és lesznek heti 2-3 alkalomra ajánlott gyakorlások/jóga órák is, de ha valaki a komolyabb elköteleződés mellett dönt, akkor arra bíztatjuk, azokat is végezze bátran napi szinten.

Minden esetben olyan technikákat osztok meg résztvevőinkkel, melyet kortól és fizikai adottságoktól függetlenül végezhetnek, így a programot bárki végig csinálhatja, legyen akár kezdő, haladó vagy teljesen új a jóga gyakorlásában.

Milyen anyagi kötelezettséggel jár?

A program havi díja jelenleg 7.000 Ft, mely heti önismereti gyakorlatokat, jógikus tanításokat és jóga órát is magában foglal a közösségi élmény és az állandó segítségnyújtás és mentorálás mellett.

Milyen lehetőségei vannak annak, aki ebben az időszakban szeretne megismerkedni veletek és a kundalíni jógával?

Jelenleg három 40 napig elérhető workshopunk van nyitva, amelyekre folyamatosan  lehet jelentkezni. Ezek a workshopok a negativitás kezelését, a családi karmikus terhek elengedését és a jólét és a bőség megteremtését járják körbe külön-külön. A workshopok tartalmaznak meditációkat, gyakorlatsort vagy sorokat és relaxációt. A gyakorláshoz nem kell mást tenni, mint kényelmes ruhában, az otthoni nyugalomban bekészíteni a legfontosabbakat: jógaszőnyeget és ülőpárnát, esetleg egy kis vizet és jegyzetfüzetet tollal. És már kezdődhet is a gyakorlás!

Milyen egyéb szolgáltatásokat kínál a Sat Nam Jóga?

Az online workshopok és programok mellett offline órákat és workshopokat is tartok Budán a Kamala Központban, melyek a jelenlegi helyzet miatt szünetelnek. De minden új hírről rendszeresen tájékoztatok a facebook oldalamon és a heti hírlevélben is. Valamint van egy nagyszerű zárt csoportom, a Sat Nam Jóga csoport, ahol kihívásokat, meditációkat és légzőgyakorlatokat osztok meg heti rendszerességgel. Ebben a zárt csoportban az emberek könnyebben teszik fel a kérdéseiket, mesélik el a tapasztalataikat. 

Milyen életmód változtatásokra lenne szüksége a mai kor emberének ahhoz, hogy egy egészségesebb és boldogabb életet tudjon élni?

Nagyobb tudatossággal az élet minden területén hatalmas változásokat érhetünk el. Az ezen való folyamatos munkát tartom a legfontosabb lépésnek ahhoz, hogy egy jobb és egészségesebb lelki és fizikális állapotot érjünk el. A mai információs korban annyi hatás ér minket egy nap alatt, mint az 1700-as években egy emberöltő alatt. Viszont az idegrendszerünk nem fejlődött ekkorát , és nem bírja el ezt a terhet. Ezért ma különösen fontossá vált a stressz kezelése, az idegrendszer erősítése, az elme lecsendesítése, és hogy szánjunk napi szinten időt arra, hogy töltekezzünk, önmagunkkal legyünk, befele figyeljünk. A lecsendesedés által felismeréseket szerezhetünk magunkról és a környezetünkről, és ez előre visz minket az életben. Nagyobb megértésre tehetünk szert önmagunk, környezetünk és a világ felé.

Minderre a jóga és a meditáció egy fantasztikus eszközt. A gyakorlás által pedig rengeteg minket foglalkoztató kérdésre megkaphatjuk a választ, mert valójában minden válasz bennünk van – csak az időt és a  teret kell megadnunk önmagunknak hozzá.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *