LOADING

Type to search

Élem Ez+az Inspiráció Szépítkezem

„Hivatásom lett, hogy átadjam ezt a királynői érzést minden nőnek.”

Share

Ékszerek, amelyek segítségével egyszerre léphetünk be egy varázslatos világ kapuján és amelyekkel minden nap királynőnek érezhetjük magunkat. Interjú Schütz Gabriellával, a Pomanders illatos ékszerek megálmodójával.

A pomander egy kis nyitható illatszelence, amely évszázadokkal ezelőtt a mindennapi használat része volt, mára viszont teljesen megfeledkeztünk róla. Hogyan és mire használták régen?

A pomander története több, mint 800 évre nyúlik vissza a történelemben, és az első ismert darabot a jeruzsálemi király adta ajándékba Barbarossa Frigyesnek, mert segített neki legyőzni a hitetleneket. A szó maga a „pomme d’ambre” francia szóból származik, amely szó szerint azt jelenti, hogy „alma ámbra”. Az ámbra egy méregdrága luxuscikk volt abban az időben, és mára már be is tiltották, az alma pedig a szelence gömbölyű alakjára utal.

A XII. század után az uralkodók számára a pomander egy igazi státusz szimbólum volt, presztízskérdést csináltak abból, hogy kinek milyen volt. Elsősorban az uralkodó osztály tagjai viselték, de a köznép tagjainak sorában is használták, csak az övéké kevésbé volt díszes és sima réz ötvözetből készült, ahogy ezt nemrégiben egy régiségkereskedőnél előkerült értékes példány is mutatta. 

Azokban az időkben úgy tartották, hogy a rossz szagok okozta betegségeket elűzi, ezért mindig maguknál tartották. Több írásos bizonyíték maradt fent arról, hogy sok történelmi alaknak volt illatszelencéje, például Nostradamusnak és Nagy Katalin cárnőnek. VIII. Henrik angol királynak pedig 16 darab illatszelencéje volt, amikor az 1800-as években már ki tudták vonni az illatanyagokat és divatba jöttek az első parfümök egycsapásra kimentek a divatból.

Te hogyan találkoztál vele, mi volt az, amely felkeltette az érdeklődésedet?

Az illatok világa a fő területem, szerelmes vagyok beléjük. Kamaszkorom óta nem fürödtem illóolajok nélkül majd, amikor az aromaterápiás iskolák bejöttek Magyarországra, nekem is muszáj volt megtanulnom, de ez húsz évvel ezelőtt még csak hobbi volt. Közben franciaszakon lediplomáztam, franciatanár lettem és a felnőttoktatásban dolgoztam. A nemzetközi aromaterápiás mesterképzést is csak a saját örömömre végeztem el, csak azért, mert annyira érdekeltek az illóolajok és az, hogyan lehet használni őket. Amikor magamnak megcsináltam az első ékszert, akkor ugrott be, hogy talán lehetne a hobbim a munkám.

Nincsenek véletlenek…

Igen, és félelmetes, amikor ez veled is megtörténik. Hat évvel ezelőtt a tanárommal, Hollódi Gergellyel közösen megalapítottam az Aromatika magazint, melynek egy cikkéhez gyűjtöttem anyagot, amikor az egyik anyagban rábukkantam a pomanderekre. Egycsapásra összeállt bennem a kép, mintha egy utolsó hiányzó darab került volna a helyére. Teljesen ledöbbentem, hogy ez az illatos ékszer a királynőké volt és tulajdonképpen nekem is lehet egy ilyen ékszerem. Az volt az első gondolatom, hogy ezt meg akarom csinálni magamnak, majd ezt követte az, hogy ezt az érzést oda akarom adni minden nőnek. Közel egy év alatt a botanikai parfümkészítés szabályai szerint megalkottam négyféle illatkeveréket és engedélyeztettem őket. A legújabb szelencét pedig az én rajzaim alapján tervezték, és egyedileg öntik ezüstből kizárólag a Pomanders-nek, a szelencés ékszerek pedig egytől egyig a Nemzeti Szellemi Hivatal oltalmát élvezik

Jouca Portraits

Milyen különleges hatással vannak elménkre és lelkünkre az illatok és az illóolajok?

Az öt érzékszervünk közül az egyedül a szaglás az, amelyre azonnal válasz születik az agyban. Ha például megfogsz egy kaktuszt és megszúr, akkor végigszalad a fájdalom-inger, majd megérkezik az agyba, ahol megvárja, hogy milyen válasz születik: ordíts egy nagyot, húzd el a kezed, ne adj isten még nyúlj bele. 0,09 másodperc telik el, mire „eldől”, hogy mi legyen. Ehhez képest, ha megszagolsz egy orgonát, akkor ahogy eljut az illat az agyadba, és azonnal megszületik a válasz: mosolyogsz, mert tetszik az illata vagy elfintorodsz. Tehát az illatok esetében azonnal van válasz, ekkora hatással vannak ránk. Ennek persze evolúciós magyarázata is van, és egy védőmechanizmusként alakult ki. A szaglás a leggyorsabban ható érzékszervünk, az illatoktól azonnal változhat a kedvünk: az orvosi levendulától megnyugszunk, a bergamott a legszuperebb antidepresszáns, míg a rozmaring illata emeli a rövidtávú memória hatékonyságát. Az illatokkal jól lehet befolyásolni az érzeteket, a tanulást és hangulatokat kapcsolhatunk hozzájuk.

Milyen illatkompozíciókat használsz az ékszereidhez?

Az Atlantisz a nyugalom olaja, egy nyugtató, stresszoldó keverék, amely zöld mandarint, orvosi levendulát és édesnarancsot tartalmaz. Lelassít és kiegyensúlyoz. A Zenitűd az összpontosítás olaja és eredetileg tanulássegítőnek indult a középső gyerekemnek. A zen éberséget jelent, azt az állapotot, amikor tűpontosan tudsz összpontosítani. Ezt segíti a citrom, a bergamott és a rozmaring és cineol kemotípusú keveréke.  A Románc a NŐ olaja, egy nőiséget elősegítő keverék, amelyben a rózsa geránium, annyira kiegyensúlyoz, hogy szerintem minden 30 feletti nőnek a táskájában kellene legyen. A rózsás kompozíciót a benzoin gyanta vaníliás illata és az édesnarancs egészíti ki. A negyedik illóolaj keverék pedig a szívem csücske, úgy hívják Angyalhívó, ez a befelé fordulás olaja. Ebben a legnagyobb szerelmem, a tömjén található a citrom és az ilang-ilang extra mellett.

Az általad készített ékszereknek nem ez az egyetlen különlegességük, hanem az ásványok és drágakövek. Hogyan kapcsolódik össze mindezekkel a pomander?

Ez is a királynőségből indult el bennem. A mindennapi nőnek az van a fejében, hogy például a smaragd és a rubin baromi drága és nekem soha nem lesz ilyen. Azt szeretném, hogy bármelyik nőnek lehessen királynői ékszere. Éppen ezért, a Pomanders-nél az egyedi karkötők esetében is igyekszem gyönyörű ásványokkal dolgozni, kinek kinek a pénztárcája szerint.

Hogyan készül el egy új darab, mi az, ami inspirál, ötletet ad a következő munkához?

Mindig van itthon illat, most például, ha ránézek az asztalomra, akkor itt van három illatgyertya és egy füstölő is, amelyek egyébként nagy kedvenceim. Tegnap amikor egy különleges tömjént füstöltem, már régóta itt volt az asztalomon egy karneol, amellyel nem tudtam zöld ágra vergődni, el nem tudtam képzelni, hogy mire tudnám használni. De csak ezt a pillanatot várta, mert a füstölő hatására olyan ihlet jött, hogy teljesen elborított, és akkor egyszer csak összeállt bennem a kép. Azt szoktam mondani, hogy vannak karkötők, amelyek születnek, vannak, amelyeket kérnek tőlem, és vannak a megrendelések, amelyeket mindig elkészítek, mert a webshop kínálatában vannak.

Milyen ékszereid vannak a kollekcióban?

A Pomanders az elején egy nulláról induló vállalkozás volt, senki nem segített, mindent egyedül a építettem fel. Ezért nagyon fontos volt, hogy lépésről-lépésre haladjak és ahogy jöttek a megrendelések, úgy vettem az újabb ásványokat. Viszont mindig is az volt a célom, hogy bárki királynőnek érezhesse magát. Ezért meghagytam a kollekcióban a nem ezüst nyakláncokat. E mellett pedig megszülettek az ezüst illatszelencés karkötők, illetve azoknak, akik nem szeretik, ha mindig lóg valami a csuklójukon a cédrus kollekció karkötői – férfiaknak lávakővel -, amelyekre illóolajat lehet cseppenteni. Ezeken kívül vannak illatszelencés ezüst fülbevalóim, mese pomanderek és a táskadíszek, illetve idén nyárra készült a Sellők kincse kollekció, amelyben igazgyöngy karkötők és bokaláncok találhatók. Ezek kivételesen nem illatosak, de gyönyörűen csillognak és fejedelmi ékszerek.

Az ékszereken kívül van egy nagyon különleges szappanod is…

Igen, a tömjénes szappan. Nyolc-kilenc éve azt hittem, hogy natúrkozmetikumokat fogok készíteni illóolajokkal, ezért elmentem Tahitótfalun Tünde anyó portájára, akitől megtanultam, hogy a régiek hogyan készítettek szappant. Aztán megtanultam azt is, hogyan lehet modern eszközökkel szappant készíteni, és azóta mi csak azzal fürdünk. Akkor azt hittem ez lesz az utam, majd amikor a Pomanders megszületett, tudtam el kell készítenem a SZAPPANT. Nekem ez a tömjénes szappan a lelkem csücske. Azt mondtam, ha egy darabot se fogok tudni eladni belőle, az se baj, mert csak azért csináltam, hogy emlékezzek, honnan indult minden. A Nefertiti tömjénes szappan valódi omani tömjént, a szent balzsamfa (Boswellia sacra) porított gyantáját tartalmazza, mely különleges illatát adja. A tömjénes szappan nem egy egyszerű tisztálkodószer. Ez a szappan igazi különlegesség, mely az egyik legdrágább és legtisztább tömjént az ománi Al-Hojari gyantáját tartalmazza, annak minden előnyös tulajdonságával.

Nefertiti, az ókori Egyiptom egyik királynője is igen kedvelte a tömjént, és napjában többször is füstölték azt a palotában. A tömjénes szappan illata citrusos, egy leheletnyit édesen balzsamos, diszkréten elegáns. Egy nehéz nap után a legjobb választás, hogy ne csak fizikailag, de spirituális értelemben is megtisztulhassunk. Magas tömjéntartalmának következtében tökéletes bőrápoló, erős fertőtlenítő-, baktériumölő hatású, így a problémás arcbőr tisztítására is alkalmas.  Enyhén bőrradírozó hatású, az elhalt hámsejteket eltávolítja, így puhább, selymesebb lesz a bőr használata után, de nem szárít. A Pomanders elsődlegesen arról szól, amit ez a szappan is kifejez: királynőnek érezhesse magát mindenki, aki ezzel fürdik.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Nagyon szeretek a fával dolgozni, jelenleg is több cédrusfából készült ékszerem van, de a cédruson kívül még sok illatos fa van (a védett rózsafán és szantálfán kívül is), ezért ezekkel vannak nagy terveim. Szeretnék egy olyan új kollekciót létrehozni, amelyben a karkötőkben nyers ásványokkal dolgozom, mert azokat teljesen más viselni és mindenki vágyik rá, hogy különleges, egyedi darabja legyen. Szeretnék az ezüstben is továbbmenni, és szeretnék új szelencét is megalkotni, de az még egy hosszabb folyamat lesz.

Nyitókép: Jouca Portraits

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *