LOADING

Type to search

Családozom Élem

Ezért *ne tegyél fel* kérdéseket soha egy párnak a gyerekvállalással kapcsolatban

Share

A világon körülbelül 50 millió embernek van termékenységi problémáj. Ha kérdezel egy-egy pártól (legyenek ők a barátaid, családtagjaid, vagy éppen hírességek) akkor gondolj bele, hogy a kérdésed lehet, hogy érzéketlen, vagy éppen sértő lehet a számukra. A hallgatás ilyenkor többet ér!

Csak azért, mert neked már 20-25 évesen gyereked volt, nem jelenti azt, hogy mindenkinek kellene, hogy legyen

Az egyik leggyakoribb mítosz a terhesség körül, hogy a 35 év feletti nők nem eshetnek teherbe. Vagy ha meg is történik, akkor a baba nem lesz egészséges. A valóságban, amíg egy nőnek vannak petesejtjei, akkor teherbe eshet, és nem lesz gond a babával. Nyilván a koraszülés kockázatokkal jár, de 30 felett a kockázatok mindössze 5%-kal növekednek. A legjobb idő egy csecsemő szülésére az, amikor a pár készen áll rá, nem amikor a társadalom elvárja, hogy most már tényleg csináljanak gyereket.

Világszerte körülbelül 50 millió ember szenved meddőségben

Egy jelentés szerint a világ népességének körülbelül 15% -a küzd meddőséggel, és ez a szám csak növekszik. Sajnos a vetélések aránya is felgyorsult. A kutatások azt igazolják, hogy ha a terhesség szerencsétlen vetéléssel zárul, a gyerekre váró szülők depresszióba esnek az események miatt. Gyereket szülni sosem volt nehezebb. Még ha valaki képes is arra, hogy teherbe essen, sosem tudhatod, hogy hány vetélésen van már túl! Ne feledd, a férfiak is lehetnek meddők, tapintatlanság a termékenységgel viccelődni!

Számos egyéb tényező befolyásolja a pár döntését a csecsemő mellett vagy ellen

Természetesen a meddőség fontos szerepet játszik, de vannak más tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni, mielőtt gyermeket vállal valaki. A pár pénzügyi helyzete, kötelékük ereje, egészségi állapotuk, karrier céljaik és így tovább. Ha arra gondolsz, hogy egy csecsemőre vigyázni kell, és neki csak erre van szüksége, akkor ezt gondold még át!

Nem kell senkinek emlékeztetni arra a nőket, hogy biológiai órájuk ketyeg, jól tudják ők is ezt

Van egy furcsa megbélyegzés a nők körében azokkal szemben, akik 35 éves koruk után szülnek, és ennek nagyon régóta véget kéne vetnünk. Például, amikor Cameron Diaz bejelentette terhességét (47 évesen és azóta életet is adott babájának) a fél internet felháborodott ezen. Miért lenne gond, ha 47 évesen szeretne / vagy éppen akkor tud szülni valaki? Ezek a nők is tisztában vannak a biológiai órájukkal és nem kell emlékeztetni őket erre.

Vannak akik nem akarnak gyerekeket, és ez rendben van

Rossz hozzáállás az, ha újra és újra megkérdezik azok a párokat, akik kijelentik, hogy nem szeretnének gyereket. “Jaj úgyis meg fogjátok bánni” “Majd megjön a kedvetek hozzá, de akkor már késő lesz” Ugye ismerősek ezek a mondatok? Ha valaki nem szeretne gyereket, akkor ez is egy döntés és el kell fogadni. Nem muszáj mindenkinek szülőnek lennie minden áron.

© Up / Disney

Nem tudhatod, hogy más mit él át, ezért legyél kedves

Összefoglalva: ha van egy pár, akit ismersz, akkor ne kérdezgesd őket a szülésről, gyerekvállalásról. Sosem tudhatod, hogy a párnak milyen problémái vannak, vagy milyen személyes okok miatt nem szeretnének gyermeket vállalni. Sosem tudhatod, hogy az ember min megy keresztül a zárt ajtók mögött. Légy megértő, és kedves, ha van véleményük a gyerekvállalás témáról, akkor előbb-utóbb úgyis szóba hozzák ők, és beszélnek róla. De a direkt kérdéseket jobb elkerülni!

Ezt olvastad már?


Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *