LOADING

Type to search

Élem Ez+az Rácsodálkozom

Az élet nagy kérdése: miért a gyengéd és érzékeny emberek vonzzák be a problémás partnereket?

Share

Mindannyian szeretnénk azt gondolni, hogy a kedves és gondoskodó ember révén olyan egészséges és szerető partnert találunk, akivel minden tökéletes. Ám az élet ennél egy kicsit bonyolultabb. A valóságban az érzékeny emberek sokszor önző, és toxikus partnereket vonzanak be. Mi lehet ennek az oka? Íme a válasz:

A nárcisztikus emberek empátia nélkül akarják uralni a többi ember idejét

Sokszor lehet, hogy valakibe beszeretünk, aki elsőre édesebbnek tűnik, mint a méz, majd egy idő után rájövünk, hogy a partnerünk nem olyan kedves, mint amilyennek látszik…

Ha nárcisztikus emberbe szeretsz bele, akkor nem árt tisztában lenni egy két dologgal:

A nárcisztikus embereknek 2 tényező miatt torzul el az énképük. Egy másik nárcisztikus partner fenyegetésétől, vagy attól, hogy folyamatosan érvényesítést kérnek a partnereiktől, ezzel csak fokozva a saját problémás énjüket. Sajnos az ilyen emberek fő célpontjai pont azok a szeretetteljes emberek, akik végül odaadják nekik a szeretetüket, csak hogy megkapják őket. A nárcisták nem mutatják ki a valódi énjüket a kapcsolat elején, helyette barátságosan és bájosan viselkednek. Valójában egy maszkot hordanak, de annyira jól csinálják, hogy sokszor önmagukat sem veszik észre ezt az álcát.

A nárcisztikus személyek az „önorientált” embereket célozzák meg arra, hogy kapcsolatot alakítsanak ki

W. Keith Campbell „Nárcizmus és romantikus vonzerő” című tanulmányában bebizonyította, hogy a nárcisztikus személyek kétféle embert vonzanak magukhoz: a csodálatos személyiségűeket, illetve azokat akik nagyon pozitívak, vonzóak és sikeresek. Ezt a 2 csoportot önorientált személyiségeknek nevezzük, ők képviselik azokat az embereket, akik magukat adják és szívesen vannak előtérben.

A nárcistákat valójában kevésbé vonzzák a „gondoskodó” partnerek, mivel úgy érzik, hogy kötelesek visszaadni a kapott támogatást, azt pedig nem akarják. Hajlamosak rászorulónak titulálni a gyenge partnerüket. A nárcisztikus ember olyan személyt szeretne maga mellett tudni, amilyen ők maguk akarnak lenni. Olyanok ők, mint egy parazita, akik a pozitivitásból táplálkoznak.

A nárcisztikus emberek nem akarják, hogy a felnőtt kapcsolataik egészségesek legyenek, csak arra számítanak, hogy kiszolgálják az igényeiket. Így végül mindkét fél számára a kapcsolat átcsap a mentálisan egészségtelen irányába.

Egy nárcisztikus emberrel elvész az intimitás, a negatív befolyások csorbítják az önértékelésünket. A fejlődést is meggátolják, hiszen ők nem akarják partnerüket többnek látni maguknál, így okozva károkat a másikban.

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *