LOADING

Type to search

Ez+az Utazom

Ezek a könyvek utazás nélkül is elrepítenek egy-egy különleges helyre!

Share

A koronavírus átírta a nyári terveinket, így ha te is lemondtad a nyaralást és a külföldi utazást, akkor most olyan regényeket ajánlunk, amiket olvasgatva mégis elrepülhetsz egy idegen és különleges tájra. Persze nem olyan, mintha ott lennél, de majdnem!

Hidasi Judit – Egy nap a parton (Álomgyár Kiadó)

A Goodstuff főszerkesztője idén nyáron egy új regénnyel örvendezteti meg az olvasóit. Az Egy nap a parton című regény a csodás olaszországi tájakra kalauzolja el az olvasót, ami egy csodás tengerpartot is rejt, ahol a főszereplőnknek Editnek egy különleges élményben lesz része. Judit nagyon ért ahhoz, hogy úgy írja le a tájat, és az embereket, hogy szinte maguk előtt lássunk, úgyhogy idén nyáron biztos, hogy elutazunk vele Olaszországba, ahol egy kifürkészhetetlen szívszorító történetet élhetünk át.

 Jegyezd elő a könyvet itt, július végén jelenik meg!

Fülszöveg: Vannak, akiknek ki kell várniuk egymást.

Edit a legsikeresebb sebész a kórházban. A keze pontos, az időbeosztása feszes, maximalista és tökéletes. Legalábbis mások ezt gondolják róla. Egy baleset azonban mindent megváltoztat. Élete fenekestül felfordul, és megoldásért egy régi barát tengerparti villájába menekül. A mindig precíz és körültekintő nő egy dologgal nem számol: hogy a parton összetalálkozik régi szerelmével. A vonzalom az eltelt hosszú idő ellenére kölcsönös maradt, az élet azonban csavart labdát dob: a férfi házas. Mégis csodálatos napot töltenek el együtt, ami nem maradhat folytatás nélkül… A boldogsághoz azonban, mint általában, most is kacskaringós út vezet. Talán mégis ez a régi szerelem volt az igazi? Vagy az a férfi, aki Editet otthon várja?

Katie Fforde – Tavaszi ​zsongás (Libri Kiadó)

Katie Fforde a kortárs külföldi romantikus szerzők egyik kiemelkedő alakja. Történeteiben mindig egy-egy különleges helyszínt, és az ott élő embereket ismerhetjük meg. Ezúttal a Brit-szigetek a cél, és a vidéki Anglia, amiről sok érdekességet megtudhatunk a regény által.

Fülszöveg: Új évszak, új kezdet…
Gilly egy barátságos kis panziót üzemeltet hőn szeretett családi otthonában, amelytől a világ minden kincséért sem válna meg. Vagy mégis? Mert amikor megismerkedik a jóképű ingatlanügynökkel, Leóval, elgondolkodik rajta, hogy talán mégsem olyan rossz ötlet az eladás. Eközben a lánya életébe is mintha beköszöntene a szerelem. Helena, a szépséges textíliák varázslatos kezű mestere, egyre bizalmasabb viszonyba kerül új főbérlőjével, Jagóval, aki felajánlja, hogy segít neki a közelgő kézművesvásáron. Elvégre a barátok segítenek egymásnak, és ők csak barátok. Vagy ez már több barátságnál? A tavaszi zsongás közepette Helena és Gilly is felteszi magának a kérdést: Talán ez lesz a „nagy” szerelem, és boldogan élnek, míg meg nem halnak?

Ungváry Rudolf – Balatoni nyaraló (Jelenkor Kiadó)

Ha idén a Balatonra sem jutsz el, akkor utazz el Ungváry Rudolft történetét olvasgatva a híres badacsonyi tájakra, ahol szinte megelevenedik a történelem és magyar múlt egy-egy szelete.

Fülszöveg: A múlt olykor könnyebben és hitelesebben tárulkozik fel, ha nem csupán az emberek személyes emlékeit faggatjuk, hanem tárgyi emlékek nyomába is eredünk. Ungváry Rudolf egy badacsonyi nyaraló évszázados történetét megörökítve rajzolja fel a Balaton-felvidéken letelepedett s ott a bortermelést meghonosító Lessner família és keresztény középosztályi környezetének hol szerencsés, hol végzetes fordulatokkal terhes sorsát. Számtalan, a valóságban létezett egyéniség bukkan fel, majd tűnik el a látszólag egy tanulmányíró távolságtartásával elbeszélt regében. A 18. század végén kezdődő és egészen napjainkig tartó história ma élő leszármazottak visszaemlékezései, újsághírek és fényképek nyomán bontakozik ki. Egy feledésbe merülő, polgári erényekkel és önámításokkal, örömökkel és kétségbeesésekkel tarkított világ képében feltárul előttünk a magyar társadalom két évszázadnyi zajos történelme, melyben az egyetlen álladó elem a balatoni nyaraló – s vele az emlékezés rejtett vágya.

David Attenborough – Utazások ​a világ túlsó felére (Libri Kiadó)

A leghíresebb természettudóst láthattuk már rengeteg dokumentumfilmben, hangját pedig ezer közül is felismernénk. David Attenborough rengeteg helyre utazott már el a világban, és rengeteg különleges bennszülöttel és állattal találkozott a szinte felderítetlen tájakon. Az Utazások a világ túlsó felére című könyvében olyan egzotikus helyszíneken járhatsz te is vele együtt, mint Madagaszkár, Új-Guinea, Csendes-óceáni szigetek.

Fülszöveg: Az 1950-es évek közepén született Egy ifjú természettudós történetei Állatkerti gyűjtőutak című könyvének sikere után az 1960-as évek elején az ifjú David Attenborough újabb utakra indul. Ezúttal Madagaszkárt, Új-Guineát és a Csendes-óceán térségét, valamint az ausztráliai Északi területet keresi fel filmes stábjával. Kalandos utazásairól olvasva megismerjük többek között Pentecost szigetének toronyugróit, az ősi tongai királyi kavaceremóniát, és olyan különleges állatokat is, mint a paradicsommadarak, a kaméleonok és a szifakák. A bőséges képanyaggal és térképekkel ellátott kötet szellemes, könnyed és áradóan mesélő stílusával méltán varázsolja el olvasóját.

Cheryl Strayed – Vadon (Helikon Kiadó)

Ha még nem láttad a könyvből Reese Witherspoon főszereplésével készült filmet, akkor először olvasd el könyvben a Vadont. Ez az 1100 mérföldes több hónapig tartó utazás (és egyben elképesztő önismeret és bátorságpróba), amit az írónő papírra vetett elképesztő élményt tartogat. A széthullott családban élő írónő elhatározása, hogy bejárja a vadont, közben megismerkedik önmagával, a természettel és sok olyan erővel, amit eddig nem is ismert.

Fülszöveg: Se ​szeri, se száma az olyan könyveknek, amelyek a középosztály középkorú tagjainak életválságáról szólnak. Többnyire önmagukat keresik, és e célból hosszú, fáradságos utakra is vállalkoznak. Vannak, akik befelé utaznak, a lélek mélységeit kutatják, mások valóságos utazásra indulnak, testüket és lelküket egyformán próbára teszik. Ők a zarándokok, akik a világ zarándokútjait járják, az El Caminót, ellátogatnak Rómába, Lourdes-ba, Nepálba. Útjuktól legalább annyira remélnek kalandokat, élményeket és szerelemet, mint lelki megbékélést. Első pillanatra a Vadon hasonló krónikának tűnik. Ám a szerző se nem középosztálybeli, se nem középkorú. Cheryl Strayed útja szeszélyes ötlettel indul, de ő ehhez a szeszélyhez makacsul ragaszkodik. Anyja hirtelen jött betegsége után Strayed élete viharos sebességgel hullott szét. Családi kötelékei meglazultak és eltűntek, házassága megromlott. Életének következő éveiben egymást érték a kudarcok. Egyedül maradt mindenféle értelemben. Egy sportboltban esett pillantása a legjelentősebb amerikai túraútvonalról szóló útikönyvre. Elolvasta a szöveget: a túra teljesítése először csak homályos ötlet volt, majd egyre inkább alakot öltött, végül világos célként rajzolódott ki előtte. Zarándoklata 1100 mérfölden és három hónapon át tartott, mégpedig igen zord körülmények között. Szánalmasan felkészületlen volt erre a megpróbáltatásra, testileg és lelkileg egyaránt. Kötetében kiváló láttató erővel idézi fel a hosszú gyaloglás keserves és felemelő pillanatait. Szenvedett a fájdalomtól, az izomláztól, a magánytól és az állandó éhségtől. A külső utazás, a távolság, a természet és a test meggyötörte, a belső viszont felemelte. Újfajta tisztelet és csodálat ébredt benne: útja végigjárása elsöprő és alapvető élményt jelentett számára.

Ezeket láttad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *