LOADING

Type to search

Családozom Ez+az Inspiráció Rácsodálkozom

A gyermeked sikerének a kulcsa, ha a kérdéseire alapos részletességgel válaszolsz

Share

A szókincs és a mondatalkotás a gyermekkori fejlődésben nagyon fontos szerepet játszik. Az egyik legjobb módja, hogy minél mélyebb és értelmesebb beszélgetésre ösztönözd gyermekedet, ha a kérdéseire minél részletesebb válaszokat adsz és őt is erre bíztatod. Annál is inkább, mert tudósok is rámutattak, hogy a beszédminták fejlesztése nagyban hozzájárul, hogy gyermekeink sikeresebbek legyenek a suliban.

Most megpróbálunk segíteni neked, hogyan fokozd gyermeked kíváncsiságát és hogyan segíthetsz neki, hogy fejlődjenek azok a képességei, amelyekre a jövőben még nagy szüksége lesz.

A kíváncsi gyerekek nagy sikereket érnek el.

A kíváncsiság az, ami lehetővé teszi a tudósoknak a nagy áttöréseket és ugyanígy segít a gyerekeknek, hogy jobb eredményeket érjenek el akár matematikában, akár az olvasásban. Ha segítesz neki, ha felkelted az érdeklődését, sokkal nagyobb teljesítményekre lesz képes, mert minden újdonság érdekelni fogja és már attól boldog lesz, hogy tanulhat.

Magyarázat és magyarázat között nagy különbség van.

Amikor egy gyerek egy-két szavas választ kap csupán, nem fogja tovább folytatni a kérdezősködést, amelynek az a következménye, hogy nem fog megtudni többet. Ha viszont részletes magyarázatot adsz a kérdéseire, azzal arra ösztönzöd, hogy mindig tovább és tovább kérdezzen, mert mindig hall valami olyat, ami újra és újra kíváncsivá teszi. Egy egyszerű példa segítségével te magad is kipróbálhatod: Képzeld el, hogy a gyermeked megkérdezi tőled: “Miért sírsz?” Ha erre azt feleled, hogy “azért mert a felnőttek is sírnak néha.”, akkor erre már nincs mit tovább kérdeznie, lezártad a beszélgetést. Ha viszont azt válaszolod, hogy “beütöttem a lábamat”, akkor valószínűleg tovább fog érdeklődni és azt kérdi: “Hová ütötted be?” vagy “Nagyon fáj?” vagy “Segítsek neked?” stb…

Konkrét magyarázatokkal a gyerek egyre kíváncsibb lesz.

Ha bonyolult szavakat használsz, amelyeknek még nincs tisztában a jelentésével, nem fogod tudni vele megértetni a mondandódat mindaddig, amíg nem egyszerűsíted le neki. Ezért fontos, hogy ne csak beszélj hozzá, hanem vele beszélj. Így ha részletesen ellátod információval, akkor együtt egyre tovább és tovább tudtok lépni a beszéletésben, úgy hogy a gyerkőcnek cseppet sem lesz unalmas. Csak úgy ontja majd a kérdéseket és egyre erősebben dolgozik majd benne a kíváncsiság.

Andea Piacquadio/Pexels.com

Ha nyitottak vagytok új részletekre, akkor együtt új dolgokat tanulhattok meg.

Sok szülő aggódik azon, hogy mi lesz, ha nem tud válaszolni a kérdésekre. Pedig nincs ebben semmi aggasztó, hiszen együtt is utána lehet nézni a dolgoknak és nem ciki azt mondani sem, hogy “ezt most nem tudom, de majd délután együtt kiderítjük”. Ez segít abban, hogy együtt bukkanjatok ezernyi érdekes dologra és a gyermeked tudja, hogy még ha nem is tudod mindenre a választ, legalább megpróbálsz utánanézni.

Ti hogyan szoktatok beszélgetni a gyerekekkel? Mit szoktál csinálni, ha nem tudod a választ a kérdéseire?

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *