LOADING

Type to search

Élem Inspiráció Kipróbáltuk Szépítkezem

„Az utóbbi időben megváltozott körülöttem a légkör” – kozmetikumgyártás a covid árnyékában

Share

Az Olive&Oliva kozmetikumok régóta nagy kedvenceink. Most arról beszélgettünk Schwartz Barbarával, hogy milyen hatással volt a koronavírus járvány a vállalkozására és életére, illetve milyen új termékekekkel rukkolt elő mostanában.

Hogyan hatott a COVID és a tavaszi karantén időszak a vállalkozásodra?

Mivel webshopom van és nincs üzletem, amit be kellett volna zárni nálunk leginkább pozitív hatása volt a karanténnak. Megnövekedett a higiéniai termékek iránti igény, amelyet a webshopon keresztül könnyen meg lehetett vásárolni. Igyekeztünk nagyon jó áron adni a kozmetikumainkat és engedélyeztettünk egy fertőtlenítőt, amelyet ajándékba adtunk a megrendelésekhez. A szappanjaink árát 30%-kal leszállítottuk és nagyon sokat elajándékoztunk önkormányzatoknak, óvodáknak, rászorulóknak.

A saját életedre is ilyen pozitív hatása volt a karanténnak?

Egészen tavaszig ahhoz voltam hozzászokva, hogy egyedül vagyok itthon és a műhelyemben, mert a gyerekem fél 4-4-ig iskolában van, a férjem pedig a munkája miatt csak pénteken jött haza. Márciusban viszont mindhárman a nappaliban koncentrálódtunk, mindenki itthon töltötte az egész napot, még többet kellett főzni és még több házimunkát kellett végezni. E mellett még ott volt a saját vállalkozásom és a kozmetikumok. Nagyon sok kompromisszumot kötöttünk és a gyermekem apukája is nagyon sokat segített. Próbáltunk összedolgozni, túléltük, de a gyereknek határozottan rosszabb lett az eredménye, mint tavaly. Kicsit úgy éreztem, hogy mindenből megbukok: anyaként, társként, barátként… De ez gondolom mindenkinek nagy próbatétel volt.

Hogyan reagáltál a változásokra?

Próbáltunk előre felkészülni, amennyire a józan paraszti ész diktálta. Egy idő után viszonylag flottul reagáltunk, a gyerek apjának berendeztünk a házban egy irodát, így nem kellett 4 hónapig egy helységben lennünk egész nap összezárva. De minden a munkámra szánt idő rovására ment. Ami addig normális dolog volt, ezután már nem járt alanyi jogon, és amit addig nem kellett gyakran mindennap csinálni, az nyűg lett, mint a főzés és a vásárlás. Nagyon át kellett rendezni az életünket és amikor maradt időnk valamire, abba kellett belesűríteni mindent. Ez nagy szervezést igényelt.

Egy magad viszed a vállalkozást és van egy iskolás fiad. Hogyan tudod összeegyeztetni az anyaságot a munkáddal?

Sokat kell egyensúlyozni. A nyári szünet nagy érvágás volt, főleg az időm szempontjából, mert a gyerekkel foglalkozni kell, és a munka ilyenkor estére, kora reggelre vagy éppen hétvégére tolódott, amikor be tudtam zárkózni a műhelybe. Most, hogy elkezdődött a suli, újra kapok levegőt és tudok dolgozni, próbálom pótolni az elmaradásaimat, sok emberrel kapcsolatban vannak restanciáim. Sajnos a karantént és a nyári szünetet nem csak a munkám érezte meg, hanem az emberi kapcsolataim is, ezeket is rendbe kell tennem. Meglátjuk, milyen lesz most a tél, de ha nem lesz jó üzleti szempontból, akkor jó lesz emberi oldalról. Mindent tudok majd valahogy hasznosítani.

Másfél évvel ezelőtt készítettünk először interjút. Azóta milyen új termékeid születtek?

Tavaly még csak öt szérumom volt, most további néggyel bővült a skála. Azóta van már dezodorunk, napvédő krémünk, cellulitisz testradírunk is, és kibővítettem a szappanok kínálatát nagyon klassz tusfürdőkkel. Ezek annyira sikeresek, hogy már egyliteres kiszerelésben kell gyártanom. De mind közül a legfontosabb fejlesztés, hogy megszületett a Petite Skin kollekció, amely kifejezetten a babáknak készült. Ez egy viszonylag szűkített paletta, van benne fürdőolaj illatmentes és levendulás változatban körömvirágolajjal, popsivaj és illatmentes szappan sheavajjal. Ezeket fogom most kibővíteni a Care Krém babás változatával, mert úgy gondoltam, hogy lehetne még kíméletesebbé tenni a bababőr számára.

Időközben megszülettek az egyetlen nem vegán termékeim, a Caviar Szérum és Caviar Krém, amelyek – büszkén mondhatom – maguk az isteni csodák. A kaviárkivonat attól különleges, hogy nagyon sejtazonos az emberi bőrrel, ezáltal tökéletesen be tud épülni a bőr szerkezetébe. Az Olive and Oliva kozmetikumok egyik sajátossága, hogy minden termék alapja egy virágvíz, a Caviar termékek esetében ez a citromfű víz, amelynek köszönhetően mesésen citrusos illatuk van. Ezek mellett aloe vera zselét, kollagénzselét tartalmaznak, amelybe aztán egy argireline nevű peptid került, amelyet növényi botoxként tartanak számon. Ennek nagyon jó ráncfeltöltő hatása van és sugárzó kinézetet ad a bőrnek. Jelenleg ez a legdrágább termékem, és kicsit féltem is tőle az elején, de azonnal elkapkodták, amikor először gyártottam, és azt gondolom, hogy nagyon jó az ár-érték aránya.

Van még olyan kozmetikum, amellyel bővíteni szeretnéd a palettát?

Most az ötvenes korosztállyal és a tinik problémás bőrével szeretnék foglalkozni. Már a második hullámos szérumaimat is ez motiválta, amelyhez aztán jött a Peeling Me Soflty arcradír. Ez egy nagyon gyengéd peeling, amelyhez nagyon jól passzol a piros, a kék és a zöld szérum is attól függően, hogy milyen a bőrtípus. De sok újdonsággal készülünk még az idén, többek között a hajápolási termékeket is szeretném bővíteni, de ez még a jövő év zenéje.

Szerinted milyen az ideális kozmetikum?

Az a tökéletes, amit nem érzel, aminek nincs nyoma csak a bőrödön. Érzed, hogy él a bőröd, levegőzik, hogy van textúrája, hogy nem egy száraz, lemezkés elhalt a bőr. A kozmetikum érezhetetlen, ugyanakkor a hatása érezhető. Számomra a szérum az, ami után nem érzem a bőrömön, hogy rajta van, csak ott van benne, táplálja, szeretgeti. A tisztálkodási termékeknél is az a fontos számomra, hogy fürdés után ne legyen semmi utóérzete, csak a frissesség érzet és a finom illat. A tökéletes kozmetikum ár-érték arányban van, és nem a marketing adja el, hanem a termék saját magát. Hidratál, hiszen mindenkinek szüksége van rá, és bőrtípustól függően tartalmazza a jó hatóanyagokat, amelyekkel táplálja a bőrt. Az Olive & Oliva kozmetikumok a természet által adott hatóanyagokat nagy mennyiségben tartalmazzák és ehhez mindig tartom magam. A csomagolásnál is nagyon keretes vagyok, mert úgy gondolom, hogy egy szérumot 1-2 hónapot használunk, és nem kell, hogy ezután egy jó adag szemét maradjon. Ezért csomagolom a kozmetikumokat üvegbe, amelyeket egy leadóponton lehet leadni.

Minden terméked környezettudatos. Miért fontos ez számodra?

A bolygónk pusztul. Ez egyértelműen látszik abból, hogy minden nyáron egyre magasabbra kúsznak a hőmérők és egész másképp reagálunk mi is egy melegebb napra. Hihetetlen mennyiségű szemetet termelünk és a karantén alatt talán még annál is sokkal többet. Ezt így nem folytathatjuk tovább.

Túl az elmúlt hónapokon és rengeteg tapasztalaton, hol tart most a vállalkozásod?

Haladunk, fejlődünk és növekszünk. Valahogy mindig többes számban mondom, de még mindig egyedül csinálom, bár sok mellékmunkában segít a családom. De már érzem, hogy lassan kevés leszek és fel kell vennem valakit. Egyre több termékem van, már vannak fix kozmetikusok, akik az én termékeimmel kezelnek. Az utóbbi időben észrevettem, hogy megváltozott körülöttem a légkör, és a szakma elkezdett felfigyelni arra, hogy én is ott vagyok a piacon. Egyre több rendezvényre hívnak, egyre több együttműködésre keresnek meg, egyre többen kikérik a véleményemet, tőlem rendelik a céges ajándékokat és sokkal több média megjelenésünk is van.

Nagyon jó visszhangot kapunk a különböző kiállításokról, ami mindig egy nagy lelki feltöltődés, amellett, hogy financiálisan is jó. Ennek sajnos negatív hatása is van: másolnak, és vannak, akik az irigységből fakadóan a frusztrációjukat az interneten élik ki: személyeskednek vagy éppen minden információt nélkülözve butaságokat beszélnek, de szerencsére idő híján nem tudok ezekkel foglalkozni. A többlet energiáimat és a maradék időmet inkább jótékonyságra fordítom. Mindig jön egy projekt, amiben lehet adományozni, iskolakezdéskor vagy karácsonykor, de télidőben úgy általában mindig nagy igény van rá, és ilyenkor ez több munkával is jár. A COVID alatt vettem észre, hogy a családommal mennyire harmonikusan tudunk összedolgozni, és ha van is egy probléma vagy egy nehézség, akkor jól meg tudjuk osztani a feladatokat.

Nyilván mindenhol vannak gondok, van, ahol ez elszakítja egymástól az embereket és van, ahol még jobban összekovácsol. Tavaly novemberben én is nagyon nehéz időszakon mentem keresztül, de nem hagyhattam el magam, mert ott volt a családom, a vevőim, akik számítottak rám. Nagyon sok időt töltöttem támogató emberek és barátok társaságában, úgyhogy felálltam és újra itt vagyok.

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *