LOADING

Type to search

Családozom Élem

10 *bántó*mondat, amit soha ne mondj a gyerekednek

Share

Szülőként sokszor észre se vesszük, de olyan bántalmazó dolgokat mondunk a gyermekeinknek, amelyek kimerítik a gyerekbántalmazás fogalmát. Ez az érzelmi visszaélés szabotálja a másik ember érzéseit és aláássa az önértékelését. És ugyanolyan károsak, mint a fizikai bántalmazás…

Számos kutatás bizonyította már, hogy ez nem csak a gyermek magához való viszonyát és a körülötte levő világgal való kapcsolatát befolyásolja károsan, de depressziót és agresszív viselkedést is okozhat.

Szavaink ugyanúgy hatnak gyermekeinkre, mint a tetteink. Mivel a szülők ezeket a bántalmazó kifejezéseket gyakran tudattalanul használják, észre sem veszik, hogy milyen károkat okoznak vele. Ezért érdemes tudatosítani magunkban néhány gyakori hibát. Ha felismerjük ezeket, akkor sokkal jobban oda tudunk majd figyelni arra, hogy mit mondjunk vagy éppen mit ne mondjuk annak, akit a világon a legjobban szeretünk.

“Bárcsak ilyen vagy olyan lennél!”

Ha valaki máshoz hasonlítod, azzal tönreteszed a saját magába vetett hitét és egy torz képet fog generálni magáról az elméjében, amelynek következtében mindig negatívan tekint majd magára. Az ilyen megjegyzések a testvéreket is egymás ellen fordíthatják és egy egészségtelen versengést okoz. Az ilyen mondatok után gyermeked úgy érzi, hogy ki kell érdemelnie a szeretetet…

“Mit csinálnék nélküled?”

Ez egy teljesen ártalmatlan kérdésnek tűnik, pedig valójában egyáltalán nem az. Ugyanis amikor ezt mondod egy gyereknek, akkor felnőtt helyzetbe hozod és arra kényszeríted, hogy kvázi felnőttként, felelősségteljesen gondolkodjon. Mivel te vagy a szülője és “állítólag” te gondoskodsz róla, nem szabad úgy éreznie, hogy neki kell gondoskodnia rólad és vállalnia érted a felelősséget.

“Miért nem tudsz jobb lenni?”

Ha megkérdőjelezed a gyermeked képességeid, azzal maximum azt éred el, hogy feladja. Ha azzal nyúzod, hogy miért nem vagy jobb mondjuk a fociban vagy bármilyen más tevékenységben, el fogja veszíteni az önbizalmát – csak idő kérdése. Lehet, hogy te azt gondolod, hogy ez majd motiválja vagy még jobb teljesítményre sarkallja majd, mégis pont az ellenkező hatást válthatja ki., mert azt fogja érezni, hogy nem elég jó. És ez sajnos igaz nem csak a sportteljesítményekre, de az iskolai dolgokra is vagy akár a házimunkára…

“Én ezt soha nem mondtam.”

Ezt csak akkor mondd neki, ha kétség sem fér hozzá, hogy igaz. Ha máskor is mondod, az súlyos következménnyel járhat a gyerek számára, ami az érzelmi manipuláció egyik formája (gaslighing). Vagyis te, mint bántalmazó eléred, hogy a saját gyermeked, aki ebben a helyzetben az áldozat, megkérdőjelezze a saját valóságát. Ennek pedig egyenes következménye, hogy egy idő után már nem bízik majd saját magában és mindent megkérdőjelez majd. Az egész világról alkotott képét rombolhatod le ezzel…

unsplash.com

“Szeretlek, de…”

Minél többször hallja ezt egy gyerek, annál inkább elhiszi, hogy őt képtelenség szeretni. Bár azt tudni fogja, hogy szereted őt, de úgy fogja érezni, hogy te vagy az egyetlen, aki képes őt szeretni. Ha azt mondod neki, hogy szereted, majd rögtön kritizálod is az nagyon nincs jó hatással a gyerek fejlődésére.

“Nem csoda, hogy mindenki azt hiszi, hülye vagy!”

Ha bármilyen más negatív szóval helyettesíted a hülye szót, az ugyanolyan romboló hatással van és olyan hosszú időre elhúzódó mentális károkat okozhatsz vele, mint a bizonytalanság és saját magának a gyűlölete.

“Semmit nem tudsz jól csinálni?”

Ez a kérdés, csak arra készteti a gyereket, hogy elhiggye semmit nem tud jól csinálni. Ennek is csak az célja, hogy a szülő elérje a gyerek keményebben próbálkozzon, pedig nem vezet sehova. Viszont a gyerek elveszíti a önmagába vetett hitét, elveszíti az önbecsülését és utálni fogja magát. Egy gyerek úgy működik, hogy ha hall magáról valamit, azt elhiszi.

“Annyi mindent feladtam érted!”

Szülőként sokféle áldozatot hozunk a gyermekeinkért. Ez minden szülőre igaz, de a gyereknek soha nem szabad úgy éreznie, hogy erről ő tehet. Nem az ő feladata, hogy jó életed legyen és nem szabad azt éreznie, hogy elrontotta az életedet. Ugye ezt nem kell tovább magyarázni?

unsplash.com

“Ez így nem tökéletes.”

Igen káros a gyerekre nézve, ha arra tanítjuk, hogy csak a tökéletes az elég, mert azt fogja gondolni, hogy ha valamit nem tökéletesen csinál, ha hibázik vagy elront valamit, akkor nem fogod szeretni. Ez csak arra jó, hogy a gyerek túlságosan kritikus legyen önmagával szemben és megkérdőjelezze az önértékelését. Azt fogja hinni, hogy nem számít, milyen keményen próbálta, csak a tökéletes a jó.

Ha azzal bünteted, hogy nem szólsz hozzá…

A hallgatás a mentális bántalmazás egyik formája. Amikor a gyerek úgy érzi, hogy figyelmen kívül hagyják, akkor elkezd azon gondolkozni, hogy vajon miért nem elég jó, hogy odafigyelj rá, hogy megszerezze a figyelmedet. Ha valami rosszat is tett és a hallgatás a büntetés egyik formája, attól még káros. Mert így nem fogja megtanulni, hogyan uralkodjon az érzelmein vagy hogyan kell beszélnie a problémáiról…

Ez is érdekelhet:

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *