LOADING

Type to search

Családozom Élem Fashion Főoldal Inspiráció

” Ezek azok a pillanatok, amelyekért érdemes ezt csinálni!”

Share


Esküvőszervezőnek lenni nagyon hálás feladat, még akkor is, ha az idei szezon számos olyan akadályt állított a szakma képviselői elé, amelyekre senki nem számított. Egyik régi, kedves interjúalanyunk viszont nagyon ügyesen vette az akadályokat. Bárány-Szilfai Alidával az Alida Wedding Esküvő-és Rendezvényszervezés tulajdonosával beszélgettünk…

2017-ben készítettünk először interjút veled. Azóta hogyan változott az életed?

Az az öröm és csoda érte a családunkat, hogy 2019 decemberében megszületett a harmadik gyermekünk, így tíz hónapja már nagy családként működünk, két kislányunk és egy kisfiúnk van.

Egy kisbaba mindig nagy boldogság. Milyen változások történtek a vállalkozásod, az Alida Wedding Esküvő- és Rendezvényszervezés életében?

2017 végén lett egy állandó ügyfelem, akinek rendezvényeket szervezek, és örömmel tölt el, hogy ez az együttműködés azóta is tart. 2018 tavaszán nagy mérföldkőhöz érkeztem: úgy döntöttem, hogy hét esküvőszezonnal a hátam mögött szeretnék elkezdeni fiatal, kezdő, vagy valamiért megtorpant esküvőszervezőket képezni, és ekkor alakult az Esküvőszervező Műhely. Elsősorban nem „okítani” szeretném őket, hanem át szeretném adni nekik azt a gyakorlati tapasztalatot, tudást, amit én a szakmában magamra szedtem. Ez inkább egyfajta együtt gondolkodás, ezért is adtam neki a műhely nevet. Közösen gondolkodunk, fejlődünk, hiszen én is nagyon sokat tanulok tőlük ezeken az alkalmakon. Ezeknek a műhelyeknek a létszámát 12 főben maximalizáltam, mert nem a tömeges képzés a célom.

Fotó: Molnár Előd

Milyen hatással volt a vállalkozásodra a járvány?

Az Esküvőszervező Műhelyeket évente kétszer, tavasszal és ősszel hirdettem meg. A visszajelzések alapján már pont elkezdtem kidolgozni egy új metódust, miszerint nem egy, hanem kétnapos lett volna az esemény, melynek köszönhetően sokkal több gyakorlati tapasztalatot megoszthattam volna a lányokkal. Ezt sajnos a pandémia miatt nem tudtam megvalósítani, és folyamatosan kaptam a leveleket, üzeneteket, kérdéseket, hogy mi lesz, mikor lesz műhely, mert nagyon szeretnének jönni. Ekkor dolgoztam ki egy új projektet. 

Természetesen éreztem a járvány esküvőkre gyakorolt hatásait is: több nemzetközi esküvőmet kellett áthelyezni 2021-re, ami nem kevés munkával járt. Mindazonáltal kisfiam születése okán a 2020-as szezonra nem vállaltam annyi esküvőt, mint szoktam, így alapvetően is kevesebb munkám lett volna. 

Ezek jelentettek valamilyen nehézséget? Ha igen, hogyan, milyen megoldásokat találtál?

A járvány esküvőkre gyakorolt hatása kevésbé jelentett gondot, hiszen egy rendezvényszervező alap mozgatórugója, hogy folyamatosan változásokra reagál, átszervez, újra tervez. Inkább lelkileg volt nehéz, megviselt, hogy a párok szenvednek, szomorúak, bizonytalanok, és én sem tudok nekik semmi biztosat mondani a jövőt illetően. 

Fotó: Trosztel Adrienn

A műhelyemmel kapcsolatban egy nagyon kedves kolléganőm már egy ideje bogarat ültetett a fülembe azzal, hogy videóanyagokat kellene gyártanom a műhely keretein belül. Mivel a férjem filmkészítéssel foglalkozik, felvettettem neki az ötletet, átbeszéltük, megkaptam a technikai segítséget, és elkezdtem videókat készíteni, gyakorolni. Aztán amikor márciusban jött a teljes leállás és a karantén, éreztem, hogy ezt az ötletet most kell megvalósítani. Így májusban kísérleti jelleggel elindult az Esküvőszervező Műhely VIP, ahol a videóanyagok mellett sok más hasznos anyagot, tippet, ötletet, marketinggel, vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos tudásanyagot adok át. Mindehhez tartozik egy zárt Facebook csoport tagság, ahol havonta jelentkezem élőben, ott lehet tőlem kérdezni, meg tudjuk vitatni a havi témákat, vagy az éppen aktuális, esküvőkkel kapcsolatos kérdéseket. Ezek mellett igénybe lehet venni a VIP keretein belül személyes online konzultációt is velem, amennyiben valamilyen konkrét kérdést szeretne átbeszélni a (leendő) esküvőszervező. Bevallom, nem gondoltam, hogy ennek ekkora sikere lesz, de szerencsére minden várakozásomat felülmúlta, ezért október elsején elindítottam a VIP#2-t is, így immár két VIP Csoportom működik, melyekre nagyon büszke vagyok, és nagyon nagy lelkesedéssel készülök minden egyes videóra és élőzésre.

Fotó: Tóth András

Az előző interjúból kiderült rólad, hogy szeretsz több lábon állni. Hogy állsz most ezzel, még mindig bele tudsz sűríteni ennyi mindent az életedbe? Ha igen, hogyan csinálod?

A saját vállalkozásom mellett irodavezetői feladatokat látok el a férjemmel és a sógorommal közös cégünkben, amely hat éve működik. Filmkészítéssel foglalkozunk, úgyhogy bőven van itt is feladat, de ezt sem szeretném feladni, mert nagyon sokat dolgoztunk azért közösen, hogy ez a kis stúdió ott tart, ahol most. Nagyon sokan felteszik nekem ezt a kérdést, hogyan fér bele ennyi minden. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek nehéz pillanatok, feszült napok. Vannak… néha túl sok is, de úgy gondolom, minden a csapatmunkán és a jó időmenedzsmenten múlik, illetve nem tagadom, van segítségem egy gyermekfelvigyázó személyében. 

Fotó: Tóth András

Hogyan tudsz jól gazdálkodni az idővel?

Azt szoktam mondani mindenkinek, hogy minden percem be van osztva. És ez nem fennhéjázó, tényleg így van. Nagyon szoros napirend szerint élek, hiszen a három gyermekem körül is van bőven teendő, intéznivaló, jövés-menés. Folyamatosan jegyzetelek, írom, milyen feladataim vannak, miket szeretnék aznap elvégezni, a férjemmel közös naptárunk is van. 

Hosszú évek óta dolgozol az esküvőszervező szakmában. Mit tapasztaltál, mire vágynak a házasulandók, mi a legfontosabb számukra?

Én úgy érzem, hogy ez is átalakulóban van. Tíz évvel ezelőtt sokkal több párban láttam a kényszeres megfelelni vágyást. A szülőknek, rokonoknak, vendégeknek való megfelelés kényszerét. Ma már szerencsére ezt sokkal kevésbé látom, és nagyon örülök, hogy szem előtt tudják tartani a saját igényeiket, elképzeléseiket. Ennek szerintem az is az oka, hogy a mai párok anyagilag már függetlenebbek. Leginkább azonban egy dologra vágynak: boldogságra. Rohan a világ, az ő mindennapjaik is feszültek, gyorsak, az esküvő szervezése kapcsán és a Nagy Napon szeretnének egy kicsit megállni, lelassítani, minden pillanatot kiélvezni és elraktározni. 

Fotó: Biri Ádám

Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?

Elsősorban esküvőszervező vagyok, ahol az a feladatom, hogy a párjaim válláról minden terhet levegyek, A-tól Z-ig megvalósítsam, majd lebonyolítsam azt a napot, amelyre életük végéig emlékezni fognak. Ebben azt szeretem a legjobban, hogy óriási adrenalin löketet ad egy esküvő, napokon keresztül fülig ér a szám, annyi örömteli pillanat van benne. Nagyon-nagyon sok kedvességet, szeretetet, megbecsülést kapok a pároktól és az esküvő vendégeitől egyaránt. Előfordult, hogy a vőlegény édesanyja egy kis ajándékcsomaggal készült nekem, mert részese volt a szervezési folyamatnak, és látta, hogy szívvel-lélekkel támogattam a párt mindenben. Ott, akkor, a csomag átadásakor könnyekkel küszködve mondtam hálát nekik, mert pontosan ezek azok a pillanatok, amelyekért érdemes ezt csinálni, és amelyek feltöltenek. 

Ugyanilyen büszke vagyok az Esküvőszervező Műhelyemre is. Fontos számomra, hogy felkaroljam, segítsem azokat az esküvőszervező kolléganőket, akik kezdők, vagy akik kicsit még elveszve érzik magukat a szakmában, és szeretnének egy tapasztalt kolléganőtől tanulni, és megvan bennük a kellő elhivatottság, lelkesedés és szeretet a szakma iránt. Szívügyem, hogy az esküvőszervezők összetartsanak, segítsék egymást. Nagyon szeretem látni, hogy képesek csapatként, közösen gondolkodva is továbbmenni ezen az úton, és így megvalósulni érzem azt a célkitűzésemet is, hogy az esküvőszervező szakma presztízse, megítélése pozitív irányba induljon el, és a szakmánk felemelkedjen. Nagy öröm és megtiszteltetés számomra, hogy ehhez hozzájárulhatok azzal is, hogy október végén a Budapesti Gazdasági Egyetemen leszek vendégelőadó esküvőszervezés témában. 

Nyitókép: Szalay Mona

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *