LOADING

Type to search

Családozom Élem Ez+az Lakom

Ismerd meg te is a Halloween történetét! Mit és mióta ünnepelünk ezen a napon?

Share

Hétvégén itt a Halloween, a gyerekes családoknál gondolatban már minden a jelmezek és a rémesebbnél-rémesebb nassolnivalók körül forog. De honnan is ered ez az ünnep? Most minden titokról lerántjuk a leplet!

Kortól függetlenül szeretünk ünnepelni és szeretjük feldobni a szürke hétköznapokat újdonságokkal és érdekességekkel. Ezért most megosztjuk veletek ennek az ünnepnek a történetét és jelentését, hátha segít egy kicsit jobban megérteni, hogy mit és miért ünneplik a halloweent. A történet sokkal hosszú-hosszú évekkel ezelőtt kezdődött, sokkal régebben, mint gondolnád, és a múltja tele van varázslókkal és boszorkányokkal…

A halloween szó a hallowed evening, vagyis a megszentelt este kifejezésből ered. A régi ünneplőket nevezték Európában mindenszenteknek, akik október 31-én tartották az ünnep estéjét és november 1-jén pedig magát az ünnepet. Az ünnep neve idővel egyszerűsödött és rövidült, innen jött a ma ismert elnevezés: Halloween. A pogány és a keresztény ünnepek nem mindig estek egybe a történelem folyamán, így egészen a VII. századig Mindenszentek estéjét május 13-án tartották. IV. Bonifác pápa volt az, aki megpróbálta ellensúlyozni a pogány ünnepet és felszólította a hívőket, hogy ezentúl november elsején tartsák az ünnepet.

Halloween eredete:

A halloweent egy Samhain nevű gall fesztivál miatt ünnepeljük október 31-én, és ez tekinthető az ünnep legkorábbi gyökerének is. Kezdetben az évszakok változásának kulcsfontosságú időszakát jelentette, és ami még fontosabb, hogy emberek azt hitték, hogy ebben az időszakban a legvékonyabb a határ a földi élet és a túlvilág közötti, amely lehetővé tette számukra, hogy kapcsolatba lépjenek a halottakkal. Más kultúrákban is találkozhatunk hasonló eseményekkel, ilyen például a Yom Kippur nevű zsidó ünnep is.

A halloween játékok és programok története:

A korábban is említett Samhain pogány ünnep több rituális szertartást tartalmazott a szellemekkel való kapcsolattartáshoz. A kelták már ebben az időben “jelmezekbe” bújtak, amely igen egyszerűek voltak, gyakran állatbőrből készültek és a szellemek elleni álruhaként funckcionáltak. Mivel ez egy különleges ünnep volt, tökből lámpásokat is készítettek, hogy azok világítsanak a sötét éjszakában.

A korai idők misztikus hagyományai között is megtalálhatók voltak a könnyed szórakozás játékai, mint például a jövendőmondás vagy almára való célbadobás; ennek során az almák jelölték az udvarlókat, és melyiket a hölgy eltalálta és beleharapott, az az alma jelentette a jövendőbeli férjét. Egy másik izgalmas rituálé volt a “tükörbenézés”, amelytől azt remélték, hogy mindenszentek estéjén meglátják benne a jövőjüket.
Idővel aztán, ahogy a kereszténység átvette az ünnep felett a hatalmat a pogány szokások kicsit megkoptak, de az alapvető hagyományok és szokások folyamatosan fejlődtek és modernizálódtak.

Készülsz a Halloweenra? Akkor ez a recept tetszeni fog:

Tags:
Szöllősi Tímea

Három gyermek anyukája, akinek gyermekkora óta dédelgetett álma az írás. Általános iskolás korában újságot készített saját magának, egy-két példány még mindig lapul valamelyik fiók aljában. Imádja a történelmi regényeket és a reneszánsz Angliát. Leghőbb vágya, hogy legyen még négy keze és napi 48 órája.

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *