LOADING

Type to search

Élem Rácsodálkozom

Nehezebb egy baráttal szakítani, mint a szerelmünkkel? Igen, mondjuk, hogy miért…

Share

Egy felmérés során kiderült, hogy a barátság nagyon fontos szerepet játszik az életünkben és többet árthatunk vele magunkatnak, ha elveszítünk egy barátot, mint a szerelmünket. Ha egy barátság nem sikerül, akkor nincs megfelelő módunk arra, hogy túl legyünk rajta, mint egy szakítás során.

Mert arról nem beszélünk, hogy miért ér véget

Érthető, ha egy szerelmi kapcsolatunk valaki árulása miatt ér véget, de a barátságok általában figyelmeztetés nélkül érnek véget. A barátságunk változásairól nem beszélünk, ezek lezárása nem olyan, mint a szerelmi kapcsolatainké.

Mert nem gyászoljuk meg a veszteséget

Mivel nincs hivatalos szakítás, így nehéz számunkra megfelelően gyászolni a veszteségünket. A barátságunk elvesztése, a fájdalma, és a továbblépés nem különbözik a romantikus kapcsolatok szakításánál. A legrosszabb esetben mivel egy barátság végéről beszélünk, néha nehéz azt realizálni, hogy elvesztettük-e a másikat, vagy még van esély… A barátok akár el is dobhatnak minket anélkül, hogy tudnánk, hogy pontosan miért is teszik, ez pedig összezavarja a másik félt, aki nem tudja kezelni az érzett sérelmeket.

Mert akivel beszélnénk róla, az ő maga

Amikor bármilyen fájdalommal van dolgunk, különösen érzelmi fájdalommal, természetes, hogy olyan emberhez akarunk fordulni, akiben megbízunk és akihez közel állunk. Ez pedig a legjobb barátunk. De amikor vele vagyunk fasírtban, akkor nincs kivel kibeszélni ezt a súlyos érzelmi megrázkódtatást.

Mert szégyelljük magunkat azért, mert a barátságunk kudarcot vallott

Van egyfajta kimondatlan szabály, hogy a barátságnak könnyűnek kell lennie a felnőttek számára. Tehát, ha elveszítünk egy barátot akkor rossz barátnak tarthatjuk magunkat, és hibáztathatjuk magunkat, hogy nem működtettük ezt a közös dolgot a másikkal. Ha egy barátság elvileg örökké tart, és a miénk nem, akkor nehéz nem magunkat okolni amiért véget ért.  

Mert annyira sok energia volt a legjobb barátokká válni

Minden barát idegenként ismeri meg egymást, és hosszú út vezet ahhoz, amíg a legjobb barátok lesznek. Annyi emléket osztottunk meg a barátunkkal, amit csak ő érthet meg, és ha ez valamiért szétesik, akkor azt nehéz feldolgozni.

Mert ő az, akivel 100%-osan önmagunk lehetünk

Sokszor még a romantikus kapcsolatban élők sem mindig hűek önmagukhoz, viszont a barátainkkal hajlamosabbak vagyunk kényelmesebben érezni magunkat. Egy jó barát elvesztése, akivel önmagunk lehettünk az bizony szörnyű érzés és ez kihat az önértékelésünkre is.

Mert megrémít minket, hogy a titkaink biztonságban vannak-e

A barátok olyan emberek, akikre általában rábízunk a titkainkat és nem gondoljuk, hogy a jövőben ezt elveszíthetjük. Amikor azonban a barátságunk véget ér, nem lehetünk biztosak abban, hogy a titkaink továbbra is biztonságban lehetnek… Már nem várhatjuk el a másiktól, hogy megvédjék ezeket. Sokszor ha egy barátság rosszul végződik, akkor a másik megtorolhatja azzal, hogy elmondja másoknak a titkainkat.

Mert a társadalmi körünket is befolyásolja egy barát elvesztése

Barátként sok mindent megosztunk, és ezek egyike a társadalmi körünk. Ha az egyik barátság már nem működik, akkor ez a körben is feszültséget okoz. Hiszen szembe kell néznünk egy régi baráttal, és a dolgok így kínossá válhatnak. Sok barát kilép ilyenkor a körből, vagy éppen téged tesznek ki a körből és ők maradnak jóban, míg te kiesel… Ismerős ez?

Mert úgy érezzük, hogy egyedül maradtunk

Mivel igazából senki sem beszél a barátságok felbomlásáról, ezért könnyen elszigeteltnek érezhetjük magunkat. Olyan érzés lehet, mintha csak mi lennénk a világon ebben a szívszorító helyzetben. Úgy érezhetjük, hogy nemcsak egy barátunkat veszítettük el, hanem mindenféle támogatást is.

Mert nem tudjuk, hogy találunk-e egy hasonlóan jó barátot a másik ember helyett

Romantikus szakítás esetén mindig van valaki, aki biztat minket, és elmondja nekünk, hogy képesek leszünk jobbat találni. És találunk is! De ez nem ugyanaz a barátság felbomlása esetén. Évekbe telik megépíteni azt, amit elértünk egy régi barátunkkal és felnőttként kételkedünk abban, hogy sikerül-e újabb értelmes barátságot találunk.

Neked bomlott már fel barátságod? Mi segített?

Ezt olvastad már?


Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *