LOADING

Type to search

Rácsodálkozom

A “semmitsemcsinálás” művészete… Tudtad, hogy jót tesz neked az időd pazarlása?

Share

Te ma milyen “időpazarló” tevékenységet csináltál? Újságolvasás, tévézés, esetleg céltalan séta a parkban? Ne szégyelld ezeket a tevékenységeket, mert miután elolvastad a cikket rájössz, hogy ez nagyon hasznos számodra.

Találtunk néhány érdekes tanulmányt, amelyek bizonyítják, hogy az időpazarlás valódi előnyökkel jár számunkra.

Az emberek döntő többsége további órákat szeretnének hozzáadni a mindennapjaikhoz, pedig az idejük 60%-át munkával töltik. Kevesen tudják, hogy a sok munka ellenkező hatást gyakorol a teljesítményünkre, miközben több szabadidőre van szükségünk.

A szabadidő, vagy másnéven szabadidős időpazarlás sok esetben az előnyünkre válhat, főleg ha megfelelő mennyiségben végezzük. De mire van befolyásoló erővel? Íme a lista:

Fokozza a hangulatunkat

Különböző alkalmi szabadidős tevékenységek végzése élvezetes dolog, de egya kutatás szerint csak abban a pillanatban növelik boldogságérzetünket. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a nap folyamának egy részét ezzel töltsük. Lazuljunk egy könyv mellett, tévézzünk anélkül, hogy arra gondolnánk, hogy ezt az időt valami hasznosabbra is felhasználhatnánk.

Energiát ad

A szabadidő eltöltésének egyik legszebb módja a természetben való sétálás. Észreveheted, hogy utána sokkal jobban érzed magad, és ennek érdekes magyarázata van. Tanulmányok kimutatták, hogy a természetben eltöltött idő, amikor nem gondolsz munkára, és nem végzel semmilyen fizikai tevékenységet, és nem kommunikálsz senkivel az feltölti a tested és a lelked, és növeli a vitalitás érzetedet.

Megakadályozza a kiégést

Ha még a szabadidődben sem tudod elterelni a figyelmed a munkádról, az idővel elkerülhetetlenül kimerültséget okoz. Azok a tevékenységek, amelyek örömet okoznak neked, de semmi közük nincs a munkádhoz ezek segítenek abban, hogy nyugodtabbnak érezd magad. Ráadásul egy ilyen pihenő után még nagyobb örömmel végzed el a munkád.

Ez segít az agyadnak pihenni

A pihenés nagyon fontos hatással van kognitív képességeinkre. Ha van egy kis leállási ideje az agyunknak, az lehetőséget ad, hogy elmélkedjünk a tetteinken, és ettől jobban működünk. Mindig ügyelj arra, hogy több időt szánj olyan tevékenységekre, amelyek segítenek pihenni az agyadnak.

Emlékeztet a céljaidra

Amikor különböző feladatokkal vagyunk elfoglalva, akkor sincs időnk szünetet tartani és elmélkedni az életünkön, megérteni, mit is akarunk valójában. De, amint azt  egy tanulmány megállapítja, az a szabadidő, amelyet felhasználhatunk arra, hogy olyan dolgokat hajtsunk végre, amelyek igazán tetszenek, és nem csak azokat, amiket meg kell tennünk. Ez növeli a motivációt, és jobban elgondolkodtat a saját céljainkról.

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *