LOADING

Type to search

Élem Inspiráció

Elkerül a szerelem? Lehet, hogy (te is) a társfüggőségtől félsz…

Share

Mint kiderült, az egyedülálló emberek 20%-a még soha sem volt szerelmes. Lehet, hogy ez nem tűnik nagy számnak, de ha ismersz 5 egyedülálló embert, akkor közülük egy nem volt még sosem szerelmes. Mi lehet ennek az oka?

Néhány ember megrögzötten mondogatja, hogy “nincs szükségem a romantikára”, de mások számára ez az érvelés mélyebbre vezethet, mint hogy nincs szüksége a szerelemre és a kapcsolatokra, és egyébként sincs olyan ember a közelében, akivel szívesen lenne együtt.

A Bright Side megvizsgálta, hogy mi akadályozza meg az embereket, hogy szerelembe essenek, és intim kapcsolatot építésenek ki egy másik személlyel. Íme a leggyakoribb okok:

Miért nem tudnak egyesek szerelme esni?

A pszichológusok különféle okokat találnak erre a “problémára”. Például előfordulhat, hogy az alacsony önbecsülés az oka a dolognak. Ebben az esetben az illető nem hiszi el, hogy valaki őt is igazán szeretni, ezért inkább megakadályozza, hogy kapcsolata kerüljön valakivel.

A másik ok a perfekcionizmus lehet. Van akinek összeáll egy ideális kép a tökéletes partnerről, és aki ezt a szintet nem éri el, annak esélyt sem ad, így pedig a nagy elvárásai megakadályozzák, hogy beleszeressenek abba, aki “nem elég jók”.

De van még valami, amitől szenvedhetünk anélkül, hogy észrevennénk. Sok ember azért nem kezd kapcsolatban mert fél az intimitástól. Mik lehetnek még ennek az állapotnak a jellemzői? Íme:

  • Problémáid vannak az emberek közelében
  • Eltolod azokat az embereket, akik túl közel akarnak kerülni hozzád
  • Szorongás / menekülés az intim kapcsolatokból
  • Folyamatosan attól félsz, hogy hibázol
  • Keményen próbálsz tökéletes lenni
  • Tartózkodsz mások segítségének kérésétől
  • Mindig elfoglalt vagy, de mégsem csinálsz semmit sem.

Azok az emberek, akik elutasítják a társfüggőséget nagyon visszafogottak: sok személyes helyet igényelnek, és nem szeretik, ha ebbe bárki is betolakodna, mert félnek a kiszolgálatottságságtól, vagy attól, hogy gyengének mutatják magukat.

Kívülről azonban általában „normálisnak” tűnnek. Úgy tűnik, hogy magabiztosak, sikeresek és függetlenek, és nagyon igyekeznek így is kinézni. Megmutatják, hogy nincs szükségük senkire, pedig ez nem igaz. Belülről nagyon bizonytalanok, és sokszor sikertelenek a kapcsolataikban.

Mint a legtöbb pszichológiai probléma, mindez gyermekkorukra nyúlik vissza. Lehet, hogy a múltban feltárták gyengeségeidet, vagy éppen figyelmen kívül hagyták őket, esetleg akár ki is csúfoltak miatta. Ennek eredményeként a gyerekek megtanulják, hogy csak erősnek és önállónak kell lenniük. 

A társ nélküli élet választásának leggyakoribb oka a szülőkhöz való érzelmi kötődés elvesztése vagy a gyerekkorban elkövetett erőszak (fizikai vagy érzelmi). A gyerekek megtanulják a közelséget az elutasítással és a fájdalommal társítani. A traumájuk arra tanítja őket, hogy senkiben sem biztonságos megbízni. Felnőve félnek az emberek közelében megnyílni, így a romantikus kapcsolatokat is kerülik. Inkább blokkolják a szerelmet, mert nem tudnak túl közel kerülni valakihez.

Lehet változtatni ezen? Lehet!

Vannak, akik jól érzik magukat úgy, ahogy vannak, és nincs szükségük párkapcsolatra. Úgy döntenek, hogy a karrierjükre vagy más életcéljukra összpontosítanak. Vannak azonban olyan emberek, akik kapcsolatot keresnek, mégsem tehetnek semmit, mert közben tagadják is.

Íme néhány dolog, amely segíthet leküzdeni ezt a problémát:

Tudj meg többet magadról! Olvass könyveket, pszichológiai cikkeket, tegyél fel kérdéseket, és gondolkodj el az emlékeidről és érzéseidről. Az első lépés a probléma megértése és elfogadása, később dolgozhatsz azon, hogy megoldd.

Csatlakozz egy támogató csoporthoz. Megpróbálhatod egyedül megoldani ezt a problémát, de helyette inkább próbálj meg valóban beszélni az érzéseidről és nyitni más emberek felé. Könnyebb ezt megtenni a hasonló problémákkal küzdő emberek között.

Kérj szakmai segítséget. Ha nehezen tudod magad “öngyógyítani” akkor működj együtt egy szakemberrel. Mondd el neki a problémád, és ő segít megtalálni a választ a kérdéseidre, megnyílhatsz és ez segíthet az elfojtott érzéseid felszínre hozásában is.

Ezt olvastad már?


Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *