LOADING

Type to search

Élem Inspiráció Karácsony Lakom

Mikor gyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún?

Share

Azaz mikor kezdődik az Advent?

Minden évben máskor, idén pedig ekként alakul:

Advent karácsony előtt 4 héttel kezdődik, pontosabban december 25-e előtti négy vasárnap és a köztük lévő hétköznapokat nevezzük adventi időszaknak. Adventtel veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkör, ami egészen vízkeresztig, január 6-áig tart.

Az advent szó a latin adventus szóból származik, melynek jelentése “eljövetel”, adventus Domini, azaz az Úr eljövetele. Ez egy várakozási időszak, melyen a keresztény hívő emberek Jézus Krisztus születésére, az Úr eljövetelére készülődnek testileg (böjtöléssel) és lelkileg (imával, befelé fordulással, lecsendesedéssel) is.

Az, hogy egy évben hányadikára esik advent első vasárnapja, mindig attól függ, hogy karácsony napja, azaz december 25-e éppen a hét milyen napjára esik. Általánosságban elmondható, hogy ez vagy november végi dátum, vagy pedig december eleji, és a Szent András napjához (november 30.) legközelebbi vasárnap.

Advent 1. vasárnapja 2020-ban: 2020. november 29.

Adventi időszak 2020-ban:

  • Advent első vasárnapja: 2020. november 29.
  • Advent második vasárnapja: 2020. december 6.
  • Advent harmadik vasárnapja: 2020. december 13.
  • Advent negyedik vasárnapja: 2020. december 20.

… és vajon advent vagy ádvent?

” A magyar helyesírási szabályzat és az Osiris Helyesírás szerint írásban az advent a helyes alak. A bizonytalanságot az okozhatja, hogy 1954-ig érvényben lévő helyesírási szabályzat még az ádvent alakot tartotta helyesnek – vagyis sokan ezt az írásmódot ismerték meg. A beszélt nyelvben azonban már mindkét alak elfogadott.”

Ez is érdekelhet:

via

Tags:

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *