LOADING

Type to search

Családozom Élem Karácsony

Az anyák már most stresszelnek a tökéletes karácsony miatt…

Share

A minap egy külföldi hírcsatortnán arról beszélt egy pszichológus, hogy az ide év, a covid miatt duplán stresszes az anyáknak. Ugyanis már most azon szoronganak (szorongunk), hogy minden tökéletes legyen…

Végülis, teljesen logikus, magamon is észreveszem a jeleket, de nem tetszik. Nagyon nem.

Amikor tavaly a téliszünet előtt az oviba menet összefutottam az egyik anyatárssal, épp negyvenöt szatyrot cipelt haza. Elbeszélgettünk arról, hogy náluk minden évben hatalmas családi összejövetel van, és elvárás a tizenöt féle sült, sütemény, köretek és minden unokatestvérnek ajándék.

Elcsukló hangon beszélt arról, hogy ő már gyűlöli az ünnepeket, mert ez az év legstresszesebb időszaka.

A kérdésre, hogy épp hová tartok, elmondtam, hogy épp a pékhez, akitől minden évben a bejglit, kalácsot és a pogácsát rendelem. Szabadkoztam kissé, hogy nem igazán vagyok jó sütisütésben, és fontosnak tartom a helyi vállakozók támogatását is, így egyszerre két legyet ütök. Azt persze nem gyóntam be, hogy a mandulás kenyeret a Tesco-ban veszem, mert a kelttésztákhoz hozzá se tudok szagolni.

Legyintett és azt mondta, náluk ez elvárás. Az asszony főzzön. Ő meg is tesz mindent, hogy ennek eleget tegyen.

De, ez tavaly volt. Úgy sejtem, hogy idén ez a helyzet sokkal rosszabb lesz.

2020 sokaknak embertpróbáló év (volt). Talán a legrosszabb, az a bizonytalanság, ami ránk ül minden nap. Most, hogy ezt írom a kórházak tele, az emberek félnek, a gazdasági válság kézzelfogható.

Mégis mit tehet egy anya ebben a helyzetben, hogy a karácsony MÉGIS varázslatos meseország legyen? És mi lesz, ha EZ az ünnep is olyan lesz, mint az év többi része: szorongással és félelemmel teli, ahol nem láthatjuk a családtagjainkat? Mi lesz ha az ünnep úgy ér, hogy nincs pénzünk, nincs munkánk, vagy elvesztettük valamelyik szerettünket? Vagy épp beteg és kórházban van?

Mi lesz, ha hetek múlva nemhogy jobb lesz a helyzet, hanem rosszabb?

Ezek a kérdések motoszkálnak bennem, és tudom, hogy benned is. Nem csoda, hogy szorongsz. Nem csoda, hogy már most ökölben a kezed és a gyomrod összeszorult. Ezt érzem én is.

Hol a csodaszer? Hol a megoldás? Kérded.

Nincs válaszom, csak azt tudom neked most elmondani, hogy én mire jutottam.

Mivel hiszek benne, hogy a jó kifizetődő, és a karma dolgozik, így úgy döntöttem, hogy idén átkattintom az agyamat. Megpróbálok még jobban az engem körülvevő apró dolgokra koncentrálni.

Tervezek. Tudom, hogy úgysem fogok mindent pipálni a listáról (és ezt is megengedem magamnak), de akkor is tervezek.

Megtervezem mit, miből és mikor tudok ONLINE megvenni, és kiszámolom nagyon alaposan, hogy mire költök. Mivel minden évben elszalad velem a ló, ha meglátok egy cuki dekort, idén ezt igyekszem kézben tartani.

Apropó karma! Amit lehet kisvállalkozótól fogok beszerezni. Bár muszáj lesz húznom a kajapénzen és igen, ezt multiban veszem meg (ott olcsóbb, ez van) de a zöldséget például a sarkon a csajoknál. A kenyeret meg a péknél.

Mivel bőven van még idő karácsonyig, neked is azt tanácsolom, hogy készíts listát, és használd a józan eszed. Legyen a mantrád, hogy NEM KELL TÖKÉLETES KARÁCSONY, ELÉG A BOLDOG IS! és engedd meg magadnak a lazítást.

El fogsz fáradni. Igen. Már most is fáradt vagy, mert ez az év megrágott és kiköpott minket. Én már augusztus végén úgy éreztem magam, mintha december lenne. Biztos, hogy lesznek nehéz napok, de ezeken a napokon kérj segítséget. Nem vagy egyedül. Ott a család.

Készíts listát nekik is. Mindig elhülve tapasztalom, hogy kétméteres laklik azért hisztiznek mert nincs kedvük kivinni a szemetet. Nem kiszolgáló személyzet vagy, hanem anya. Kapják össze magukat, te pedig ne hagyd rájuk. Legyél már egy kicsit fontos magadnak, a rohadt életbe.

De tényleg.

Ez a karácsony más lesz, mint a többi, de szervezéssel és munkamegosztással lehet stresszmentes, és boldog.

Írj listát, oszd ki a feladatot, és hagyd a bejglit. Vagy vedd meg a péknél, mint én.

BÉKÉS ÉS LASSÚ KÉSZÜLŐDÉST KÍVÁNUNK NEKED!

Ez is érdekelhet:

Tags:
Hidasi Judit

A Goodstuff Magazin alapítója, főszerkesztője, író, újságíró. Hisz a szavak erejében, a rock and rollban és a nőkben. (És persze a férfiakban...) Jelenleg hatodik könyvén dolgozik, Április út című regénye Szlovéniában érettségi tétel. Elkötelezett híve a szakmájának, az oktatásnak, és az új dolgok felfedezésének. Ide írhatsz neki: goodstuffmagazin@gmail.com Könyveit itt keresd:gabo.hu és publio.hu(És a könyvesboltokban.)

  • 1

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *