LOADING

Type to search

Családozom Élem Főoldal Inspiráció Karácsony

6 apró öngondoskodási tipp, ami segít, hogy ne érezd *túl soknak* az ünnepi időszakot

Share

Annak ellenére, hogy „az év legcsodálatosabb időszaka” következik, ez az időszak nem mindenkiben kelt vidám érzéseket. Szerencsére néhány stratégia segíthet, hogy megőrizd az ép eszedet az ünnepi őrület során.

Eszeveszett ajándékvásárlás az utolsó pillanatban, az ünnepi ebéd vagy vacsora elkészítése, a fenyőfa feldíszítése, takarítás, dekorálás, ajándékok logisztikája: csak néhány mozzanat, amitől amúgy is túlterheltnek érezheted magad ebben az amúgy sem könnyű időszakban.

Íme 6 lehetőség, hogy egy kicsit kiszakadj az ünnepi mókuskerékből csakis a te érdekedben:

#1 Adj magadnak engedélyt arra, hogy megéld a jelent

Az ünnepi vásárlás nemcsak a pénztárcádba éget lyukat, hanem téged is kimeríthet. Idén állj tudatosabban a dolgokhoz, és ne fáraszd le magad. A szokásos e-mail frissítgetés és Instagram pörgetés helyett lazíts a családoddal. Kihívás ellenállni az ünnepi nyüzsgésnek, de a hideg elől ne a plázába és a boltba menekülj, hanem töltsd el a családod körében az időt és online szerezz be mindent.

#2 Ne hagyd ki a minőségi öngondoskodást

A naptárad valószínűleg most elintéznivalókkal van tele, így saját magadra jut a legkevesebb időd. Próbálsz mindent elintézni, de a kaotikus napok mellett az “én idő” elmarad. Pedig nem kell sok a saját lelki békéd elérése érdekében. Reggelente sétálj fél órát nyugisan mielőtt a város ébredne, este meditálj, jógázz, vagy csak ülj be egy kád forró vízbe és hallgass zenét, podcastet.

#3 Légy hálás azért, amit neked megadott az élet

Most, hogy mindenki a közösségi médiában mutatja be az ünnepi élményeit, gyakran előfordul, hogy te is belemerülsz az összehasonlítás csapdájába. Amikor elkap a bizonytalanság érzése, hogy másnál jobb minden, akkor gyakorolj hálát. Gondold végig, hogy a te életedben is mennyi minden van a helyén, mennyi mindent adott már neked a sors, mennyi szeretted vesz körül, egészséges vagy és még sok karácsonyt megélhettek együtt. Légy hálás az apró dolgokért is és ne hasonlítsd magad máshoz!

#4 Legyenek reális elvárásaid

Törekedhetsz a konfliktusok kiküszöbölésére, de a családi viták valószínűleg akkor is megtörténnek. Az ünnepi szezon tele van ilyen buktatókkal, de ahelyett, hogy egymáshoz ütköztetnének a nézeteiteket gyakorolj kompromisszumot és törekedj a reális elvárásokra. Ha jön egy váratlan esemény, akkor pedig kezeld humorral és ne bosszankodással!

#5 Állítsd fel a határaidat és ragaszkodj is hozzájuk

Az ünnepek kellően megterhelőek, ne rontsd azzal, hogy önmagadat is túráztatod. Amikor úgy érzed, hogy kezd lemerülni a belső elemed, akkor hallgasd meg a testedet és pihenj. Az ünnep a szokásosnál több kötelezettséggel jár, de mindig van hatalmad, hogy visszalépj és csak olyan dolgokat vállalj be, amik még a határvonalaidon belül vannak.

#6 Emlékezz az ünnepi pillanatokra

Végül úgyis mindenki megkapja azokat az ajándékokat, és a kínos rokoni ünnepi percek is nyomtalanul elmúlnak. Amikor véget ér az ünnep, akkor gondold végig, hogy milyen volt idén és raktározd el az emlékeket. Sokat tanulhatsz ezekből, ráadásul tuti, hogy a vicces pillanatok sok örömteli percet okoznak később is. Dokumentáld az idei karácsonyt, mert biztos, hogy felejthetetlen lesz. Akárcsak a többi!

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *