LOADING

Type to search

Családozom Eszem-iszom Karácsony

Miért töltik az izlandiak a Szentestét kakaóivással és olvasással? Eláruljuk!

Share

Jolabokaflod – avagy ez a szó jelenti azt az izlandi karácsonyi szokást, amikor Szenteste az ország népe kakaót iszik és könyvet olvasgat. Miért csinálják? Mi ennek az eredete? Utánajártunk!

Képzeld, hogy karácsony estéje van, kaptál egy vadonatúj könyvet a családodtól, majd bevackolsz a kandalló elé egy bögre forró kakaóval és az este hátralévő részét olvasással töltöd el. Jól hangzik igaz? Izlandon
“Jolabokaflod” egy bevált szokás, ami nagyjából “karácsonyi könyváradatra” lehetne lefordítani, ha pontosak szeretnénk lenni.

A Jolabokaflod a második világháború idején kezdődött, amikor a papír egyike volt azoknak a kevés dolgoknak, ami Izlandon nem volt hiánycikk ekkoriban. Ebben az időben mindenki könyvet ajándékozott a másiknak, és ezt a szokást a mai napig tartják is. A Bifröst Egyetem 2013-as kutatása szerint az izlandiak 50%-a évente több, mint 8 könyvet olvas el, 93%-a (tehát majdnem mindenki) legalább egyet. Ez elég jó arány, de így azért könnyebb, hogy egy szokás társul hozzá!

A könyvek ajándékozásának kultúrája nagyon mélyen gyökerezik abban, ahogy a családok ünnepként fogják fel a karácsonyt. Általában 24-én este adjuk át az ajándékokat egymásnak, majd az emberek olvasással töltik az éjszakát. Sok szempontból ez a könyvkiadás gerince itt, Izlandon.

mondja Kristjan B. Jonasson, az Izlandi Kiadói Szövetség elnöke

1944 óta az izlandi könyvkereskedelem november közepén minden háztartásnak egy könyves magazint küld. Ez alapján rendelik meg a könyveket az izlandiak, amiket aztán továbbajándékoznak a barátaiknak, családtagjaiknak. Miután kinyitották az ajándékokat indulhat az olvasás, ami mellé nem hiányozhat egy nagy bögre kakaó sem.

Mennyire jó és kedves szokás ez nem?

Ezt olvastad már?

Tags:

You Might also Like

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *