LOADING

Type to search

Családozom Élem Karácsony Personal

Ilyen karácsony még nem volt, de van néhány mentő ötletünk!

Share

A koronavírus nem kímélt minket idén, gyakorlatilag az egész évünkre rányomta bélyegét, kihatott a munkánkra, a szabadidőnkre, a fizikai és mentális egészségünkre – és ha mindez nem volna elég, még a Karácsonyt is el akarja venni tőlünk. Rengetegen várták az év legszebb ünnepét, és itt nem csupán azokra gondolunk, akik imádják a hangulatát és a dekorációkat, hanem például azokra is, akik számára az volt a biztos pont, hogy ilyenkor mindig, minden évben találkozni szoktak külföldön élő családtagjaikkal, távoli rokonaikkal.

Nekik szól most ez az írásunk, amivel reméljük, segíteni tudunk abban, hogy ha rendhagyó módon is, de együtt lehessen a család Karácsonykor!

Most úgy érezzük, mindent elvett tőlünk a vírus és semmit sem hagyott, amibe kapaszkodhatunk. Egy embert próbáló, küzdelmes év után oda a Szilveszter és a Karácsony sem lesz az igazi. 2020 azonban nem arról szólt, hogy sajnálkozzunk amiatt, ami nem válhatott valóra, hanem arról, hogy annak örüljünk, amink van és abból próbáljuk meg a legjobbat kihozni. Online társasjáték estek, élőben lezajlódó csoportos foglalkozások, eddig nem látott kreatív megoldások születtek a digitális technológiának (na és az emberi leleményességnek) köszönhetően a kapcsolattartásra, ami kapaszkodót nyújthat az ünnepek alatt is.

Tudjuk, hogy az öleléseket nem pótolhatja a videóhívás és ha a nagyi egy házi videót lát az unokáiról, az közel sem olyan, mintha ott sürögnének körülötte. A semminél viszont sokkal több, sőt, ha ezeket a kényszer megoldásokat is elmulasztjuk bevetni, higgyétek el, még magányosabb nagyszülők és egyedül élő barátok, rokonok ülnek majd otthonukban.

Sajnos, jelen helyzetben felelősségteljes döntéseket kell hoznunk. Nem tisztünk megítélni, helyes-e akár 10 főig is leülni együtt vacsorázni, italozni, vagy jobb döntés tényleg csak a legszűkebb családi körben eltölteni az ünnepeket. Hagyjuk meg mindenkinek a döntés jogát. Bárhogy is, legyen az a célunk, hogy a lehető legnagyobb mértékben megidézzük az ünnep szellemét és ne felejtsük el, miről is szól a Karácsony: nevezetesen a szeretről, a gondoskodásról és a törődésről.

Szakértők szerint igyekezzetek olyan ajándékokat adni, ami személyes, akár kézzel készült, akár vásárolt dolgokról van szó, a lényeg, hogy az ajándékozott személyiségéhez, elképzeléseihez, vágyaihoz minél jobban passzoljon, hogy érezze, odafigyelünk rá, ismerjük őt.

Képzeljétek el, hogy örül majd és mennyire büszke lesz az anyukátok, nagymamátok, ha az ő süteményreceptjük alapján készített finomságot odakészítitek az ajtaja elé! Mennyire boldog lesz apuka, nagypapa, ha barkácsoltok valamit abból a tudásból, amit tőlük sajátítottatok el!

De a legfontosabb: ne zárjátok be a szíveteket. Ne mondjatok le a Karácsonyról, tartástok meg a hagyományaitokat, süssetek mézeskalácsot, díszítsétek csak fel a lakást. És ne mondjatok le a családról, a barátságról. Hívjátok fel a szeretteiteket akár naponta többször, ha úgy érzitek, egyedül vagytok, vagy ha attól féltek, ők érzik magukat magányosnak. A folyamatos kapcsolattartás még sosem volt annyira fontos, mint napjainkban!

Vigyáznunk kell egymásra. De ez nem csupán azt jelenti, hogy be kell tartanunk a távolságtartási és higiéniai előírásokat, hanem azt is, hogy gondoskodunk a másik lelki egészségéről. Bíznunk kell abban, hogy jövőre visszatérhetünk a normális, megszokott Karácsonyunkhoz, idén viszont meg kell próbálnunk rendhagyó megoldásokkal szebbé tenni az ünnepet.

Mindenki vigyázzon magára, és vigyázzunk egymásra is!

forrás: https://www.telenor.hu/sajto/kozlemeny/amikor-nem-a-forgatokonyv-szerint-alakul-a-karacsony?fbclid=IwAR1Bgeygv1oH3vtmZC988CRSMo8kP9bWC8U2znA69cjy9cAfESyCyMV5Qns

Tags:
Németh Kinga

Szépségblogger, krémmániás, sminkimádó, könyvmoly, táska - és cipőgyűjtő. Emellett kezdő háziasszony, a spórolás mestere és harcedzett vendéglátós, mindez pedig egy komoly, megfontolt személyiség mögött lakik, aki mindig keresi a jobbat és a fejlődés lehetőségét. Blogja: http://trukkosenszepano.blogspot.hu/

  • 1

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *